Villa Petra, egy különleges mediterrán kúria ABB technológiával

forrás: Prím Online, 2023. január 3. 19:55

A „Kőbe zárt zene” videósorozat pár perces filmalkotásai az építészet „csúcsait” fedezik fel szerte a világon, áttekintve egy-egy épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából. 

 

• Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be a világ különböző tájairól. 

• A sorozat következő része a portugál Algarve-ban található gyönyörű új családi kúriát, a Villa Petra-t mutatja be. 

• A ház és a telek egészét ABB technológiák működtetik. Kényelem, biztonság és energiahatékonyság: ezek voltak a tervezés folyamatát meghatározó szempontok. 

 

A sorozat következő része arra keresi a választ, mi tesz egy házat igazi otthonná. A kérdésre számtalan jó válasz adható, de a portugáliai Algarve-ban a Villa Petra gyönyörű új családi kúriaépülete egy igazi különlegesség.

 

 

Festői vidék, nyaralóházak sora, ahol csupán egy-egy hétig tartózkodnak a kikapcsolódni vágyók. A Villa Petra felújítása nyomán viszont ennek épp az ellenkezője valósult meg: egy állandó lakhatást kínáló épület. Az építész nagyfokú alkotói szabadságot kapott a megbízótól, mindössze annyi megkötéssel, hogy ne változzon az épület alapterülete, és legyen benne egy olyan belső tér, ahol a házigazda az együttesével zenélhet. Ettől eltekintve az építésznek nem volt megkötve a keze.

 

Marlene Uldschmidt

Erre a szinte szűz vászonra Marlene Uldschmidt vitte fel a színeket. Az általa vezetett építész stúdió korábbi portugáliai munkái – köztük a Casa Vale de Margem bejárható tetőjével, vagy a sziklaormon épült „szerelmesek fészke”, a Casa dos Mores – akár meg is szabhatták volna az irányt, Marlene azonban jól tudta, hogy nincs két egyforma projekt. Így lett a Villa Petra egy teljesen egyedi épület, melynek formai kialakítása a sajátos helyi igényekhez, a rendelkezésre álló térhez, alapterülethez, valamint a fény- és szélviszonyokhoz igazodott.

 

A telek felszíni viszonyait kihasználva az épületet két tömb alkotja: egy alacsonyabb és egy magasba szökő. A terület többi részén természetes környezetet alakítottak ki, miután feltörték és eltávolították azt a közel 3000 m2-t borító betonburkolatot, amely többek között járdaként szolgált. 

 

 

A poliéder koncepció jegyében létrehozott kertek sora a Mediterráneumtól a trópusokig különböző égövek növényzetét idézi. A felhasznált anyagokat a villa tájolására és környezetére tekintettel válogatták össze. A fehér márványpadló az időtlen minőség védjegye, és mint ilyen, a minimalista esztétika elengedhetetlen eleme. A fehér falakkal és a tetőablakokkal együtt tökéletesen kihasználja a különböző irányokból betörő természetes fényt.

 

 

A részletek finoman visszafogottak. A 6 és fél méteres márványlapos konyhaszigetet fehér bútorlapok borítják. Az ajtók tökéletesen belesimulnak a panelfalba. Ez az érintetlen tisztaság kiemeli a fából készült beépített elemeket, különösen a már-már művészi alkotásnak nevezhető csigalépcsőt, mely az organikus életet és a mozgást szimbolizálja. Viszont a világnak ezen a részén az élet gyakran a házon kívül zajlik. A teraszok, a fotelekkel és bárral felszerelt pavilon, a kültéri konyha, a római márvánnyal borított úszómedence és a teniszpálya egytől-egyig a család három generációjának pihenését és szórakozását szolgálják.  

 

 

A telek és ház egészét ABB technológiák működtetik. A csúcskategóriás intelligens ABB i-bus KNX épületmegoldásba szervesen beépülő beltéri videóállomásokkal felszerelt ABB-Welcome beléptetőrendszer a világítást, a hőmérsékletet és a redőnyök működését is szabályozza. Az automatikus időjárás-figyelés, az ABB jelenlét-, víz- és füstérzékelői, valamint az ABB KNX behatolásjelző riasztórendszere teszik teljessé az ingatlan felszereltségét. Kényelem, biztonság és energiahatékonyság: ezek voltak a tervezés folyamatát elsősorban meghatározó szempontok.

 

 

Marlene szerint az építészet egyfajta párbeszéd. Egy ház sohasem születhet meg pusztán a tervező fejében. Tekintettel kell lennie a legfontosabb befolyásoló tényezőkre, azaz az éghajlati viszonyokra, a hely adottságaira, a természeti környezetre, a fényviszonyokra, a praktikumra, és a racionalitás mellett az emóciókra is. Ezek a hatások mind megjelennek a Villa Petra szakavatott kezek által kidolgozott végső képében: ez varázsolja a kúriát valóságos otthonná. 

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei magyar felirattal ezen a linken tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

Kulcsszavak: ABB Kőbe zárt zene

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38