Az ABB 2022. IV. negyedévi eredményei

forrás: Prím Online, 2023. február 4. 16:30

„2022 újabb sikeres év volt az ABB számára; folytattuk az üzleti portfóliónk további optimalizálását, és a tervezettnél korábban elértük árréscélunkat. Erőfeszítéseinknek köszönhetően az ABB még ellenállóbbá vált. A jelenlegi piaci bizonytalanságtól függetlenül 2023-ban is meg akarjuk mutatni, hogy képesek vagyunk folyamatosan, legalább 15%-os üzemi EBITA árrést elérni." – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

___________________ 

* A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt az alant található 2022. IV. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

** Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.  A 2021-es számok tartalmazzák a Mechanikus Erőátvitel divízió eladásával kapcsolatos hatást is. 

*** Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

**** Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

 

2022 IV. negyedévében, összehasonlítható alapon növeltük a rendelésállományt és a bevételeket, 16%-kal növeltük az üzemi EBITA-nkat, 170 bázisponttal javítottuk az üzemi EBITA árrést, a ROCE-t (befektetett tőke megtérülését) 16,5%-ra emeltük 2022-re, így annak értéke a céltartományon belül volt. Mindent összevetve, úgy vélem, hogy szép eredményeket értünk el. 

 

A legtöbb ügyfélszegmensben az ügyfelek aktivitása kismértékben javult vagy változatlan maradt, kivéve a lakásépítés és a célgépgyártás területét, ahol visszaesés volt tapasztalható. A célgépgyártás piaci kilátásai továbbra is stabilak, bár a negyedik negyedévi tendenciákra kedvezőtlenül hatott, hogy a feszített értékláncban kialakult hosszú szállítási határidők miatti előrendelési időszakot követően a vevők normalizálták rendeléseik ütemezését. Ez a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág beérkező rendelésállományát csökkentette, míg a másik három üzletág rendelésállománya stabil maradt, vagy összehasonlító alapon növekedést mutatott. A bevételek magasak voltak és 3%-kal (összehasonlító alapon 16%-kal) nőttek. Az amerikai régió volt a rendelések növekedésének motorja, míg Európa visszaesett, Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika pedig összességében nagyjából stabil maradt a kínai csökkenés ellenére. A fokozódó Covid-helyzet Kínában némileg lelassította a helyi üzleti tevékenységet az időszak vége felé. Elsődleges feladatunk munkatársaink biztonságának és egészségének megőrzése.

 

Björn Rosengren
 

Erőteljes árpolitikánk a megemelkedett volumenekkel együtt támogatta a magasabb bruttó árrés elérését, és erős pozitív hatást gyakorolt az üzemi EBITA alakulására, amely 170 bázispontos javulást követően 14,8%-ra emelkedett, ami több év óta a legerősebb negyedik negyedéves árrés. A közelmúltat vizsgálva a 15,3%-os üzemi EBITA elérése azt jelenti, hogy 2022 rekordév volt az ABB számára. Kitűnő árpolitikát alakítottunk ki, jól teljesítettünk a megemelkedett volumenekkel, és némi plusz támogatást adtak a szokatlanul alacsony vállalati költségek. Meg vagyok elégedve azzal, ahogyan a divíziók kezelték az olyan kihívásokat, mint az ellátási lánc korlátai, a szűkös munkaerőpiac, a Covid-hoz kapcsolódó lezárások Kínában és a magas inflációs környezet.

 

A negyedévben elért 687 millió dolláros cash flow az egyetlen olyan terület, amely nem felelt meg teljesen a várakozásainknak, mivel a nettó forgótőke felhasználása a vártnál lassabb volt. Ez a közeljövőben fontos fókuszterület lesz számunkra, mivel magas rendelésállományt kell teljesítenünk. A korábban bejelentetteknek megfelelően a Kusile projekthez kapcsolódó kérdések lezárása mintegy 315 millió dollárral terhelte a cash flow-t, míg az Energetikai Hálózatok (Power Grids) üzletág értékesítésének lezárása 1,4 milliárd dollár nettó készpénz-hozzájárulást eredményezett a befektetési tevékenységekben. 

 

Továbbra is kitartunk azon tervünk mellett, hogy az E-mobility divíziónkat különálló egységként bevezessük a tőzsdére, amennyiben a piaci feltételek ehhez megfelelőek. Eközben január végéig lezártuk a tőzsdei bevezetés előtti zártkörű részvénykibocsátást, amelynek keretében mintegy 525 millió CHF értékben új részvényeket bocsátottunk ki új, kisebbségi befektetők részére, akik az E-mobility divízióban mintegy 20%-os tulajdonrészt képviselnek. A bevételt az E-mobility divízió növekedési potenciáljának kiaknázására fogjuk felhasználni a hardver és szoftver területén megvalósuló organikus és M&A (fúziókra és akvizíciókra támaszkodó) befektetések révén.

 

 

Közvetlenül a negyedik negyedév zárása után végrehajtottuk a bejelentett portfólióoptimalizálási programunk utolsó részét, és aláírtuk az Energetika üzletágunk Energiaátalakítás (Power Conversion) divíziójának eladásáról szóló megállapodást. Innentől tovább folytatjuk üzleti portfóliónk termékcsoport-szintű felülvizsgálatát a jelenlegi divízióinkon belül. Ilyen például az a döntésünk, hogy 2023 folyamán kezdeményezzük a vészvilágítási termékkör eladását, mely az Energetika üzletághoz tartozó Smart Buildings divízió része. 

 

A svéd Boliden bányászati és kohászati céggel való partnerség révén stratégiai együttműködést alakítottunk ki, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású rezet használjunk az elektromágneses keverőberendezéseinkben (EMS) és nagy hatásfokú villanymotorjainkban, így újabb lépést tettünk a 2030-ra kitűzött célunk felé, hogy egy körforgásos rendszert alakítsunk ki a termékeink és a megoldásaink legalább 80 százalékánál. A cél az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, miközben előmozdítjuk a körforgásos gazdaságra való átállást.

 

A 2023-as évet tekintve jelenleg nem számítunk a kereslet jelentős visszaesésére, bár a magas inflációs környezet bizonytalanságot jelent. A rendelések összehasonlító alapon történő növekedését – legalábbis az év első felében – némileg hátráltathatja a tavalyi, nagyon magas rendelési szint, valamint az a tény, hogy a feszített értéklánc miatt kialakult előrendelési időszakot követően a vevők normalizálták rendeléseik ütemezését. Várakozásaim szerint összehasonlító alapon a bevételnövekedés 5% feletti lesz, amit a rendelésállomány feldolgozása is támogat. A cash flow javulni fog, amennyiben csökkentjük a nettó forgótőke-igényt, és arra is szükség lesz, hogy kevesebb olyan tétel legyen, amely negatívan hat az eredmények összehasonlítására. A 2023-as évet jó lehetőségnek tartom az ABB számára annak bizonyítására, hogy folyamatosan, legalább 15%-os éves üzemi EBITA-marzsot tudjunk elérni. 

 

Figyelembe véve a javuló teljesítményt, a robusztus cash flow-t és a stabil mérleget, az Igazgatóság részvényenként 0,84 CHF osztalékot javasol. Ez nagyobb az előző évi 0,82 CHF-hez képest, és összhangban áll azzal a hosszú távú törekvésünkkel, hogy az egy részvényre jutó osztalék fenntarthatóan emelkedjen az idő haladtával, miközben továbbra is a növekedési törekvéseinket támogató stabil mérleget helyezzük előtérbe. Terveink szerint a 2023-as teljes évre folytatjuk a részvény-visszavásárlásokat.

 

 

Kilátások

 

2023 első negyedévében összehasonlítható alapon bevételeink kétszámjegyű növekedésére számítunk, ami az üzemi EBITA-marzs némi javulását támogatja az előző évhez képest. 

 

A 2023-as teljes év tekintetében a jelenlegi piaci bizonytalanság ellenére arra számítunk, hogy összehasonlító alapon az árbevétel növekedése meghaladja az 5%-ot, és ismét elérjük hosszú távú célunkat, a legalább 15%-os üzemi EBITA-marzsot.

Kulcsszavak: ABB +céginfó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05