Az ABB és a Hynamics együttműködik a hidrogén előállítási költségeinek csökkentése érdekében

forrás: Prím Online, 2023. február 13. 12:41

A Hynamics megállapodást írt alá az ABB-vel való együttműködésről, valamint az ABB 2022 novemberében piacra dobott Ability OPTIMAX for Green Hydrogen energiagazdálkodási rendszerének (EMS) a Hynamics üzemeiben történő teszteléséről. Az ABB modellezése szerint az energiagazdálkodási rendszer akár 16 százalékkal képes csökkenteni a hidrogéntermelés villamosenergia-költségeit.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a megújuló hidrogén előállítási költségei optimalizálásának érdekében javítani szükséges az elektrolizáló eljárás teljesítményét, amely eljárás megújuló forrásokból származó villamos energiát használ a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre történő felbontásához. Az ABB OPTIMAX nagyban segíti e cél elérését, mivel támogatja, kiszolgálja a hidrogéntermelő üzem életciklusának minden szakaszát, a tervezési és technologizálási fázisban végzett szimulációtól a valós idejű vizualizációig és a működés közbeni felügyeletig. Az ABB Ability OPTIMAX további öt ipari alkalmazáshoz is elérhető. 

 

Az 1 MW-os AuxHYGen hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést szolgáló, helyi buszhálózatot látja el 

 

A rendszer olyan adatokat szolgáltat, amelyek segítségével meghatározható a hidrogén előállításához szükséges optimális energiafogyasztási szint, és minimalizálható a veszteség mértéke. Az eszköz többek között figyelembe veszi a villamosenergia-árak változékonyságát, az eszközök rendelkezésre állását és más kapcsolódó tényezőket is.

 

A két fél abban állapodott meg, hogy megosztják egymással az erőforrásaikat, és felmérik megoldásaik kompatibilitását. Az ABB Ability OPTIMAX for Green Hydrogen EMS rendszert a Hynamics első hidrogéntermelő és -elosztó állomásán kívánják telepíteni, amely az észak-burgundiai Auxerre-ben, Párizstól mintegy 170 km-re délkeletre létesült. Az 1 MW-os hidrogénállomás a városi közösségi közlekedést segítő Leo buszhálózat (Transdev) öt járművét, valamint könnyű haszongépjárműveket és teherautókat fog kiszolgálni, és évente 2200 tonnával csökkenti majd a közlekedés CO2-kibocsátását.

 

 

„A két fél egymást kiegészítő szaktudására támaszkodó együttműködésünk lehetővé teszi számunkra, hogy felgyorsítsuk a hidrogénprojektek ipari méretű bevezetését” – mondta Christelle Rouillé, a Hynamics vezérigazgatója. „Az ABB világszínvonalú energiagazdálkodási rendszerének integrálása olyan szükséges lépés, amely javítja a vízelektrolízis folyamatának teljesítményét, és ezáltal optimalizálja a hidrogén előállításának költségeit.”  

 

„A közelmúltban az elsők között vezettük be az ABB Ability OPTIMAX rendszerünket kifejezetten a zöld hidrogén előállításához azzal a céllal, hogy segítsünk a termelő vállalatoknak leküzdeniük az elektrolízis magas költségeivel és energiaigényes folyamataival kapcsolatos kihívásokat” – mondta Bruno Roche, az ABB Energy Transition részlegének vezetője. „A zöld hidrogénhez kifejlesztett EMS-rendszerünk mostani első telepítése jelentős állomás, de reményeink szerint még számos követi majd, ha el akarjuk érni azt a közös célunkat, hogy egy rugalmas, globális hidrogén-ökoszisztémát építsünk ki a tiszta energiára épülő jövő megteremtéséért.”

 

A megállapodás kiterjed az EMS felhőplatformjának a Hynamics üzemirányító központjában történő telepítésére, az EDF által végzendő teljesítmény- és megbízhatósági tesztekre, valamint a rendszernek a Hynamics további termelési létesítményeiben 2023-ban történő telepítésre is.

 

* A képek a Hynamics hozzájárulásával kerülnek közlésre.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a Magyar Klímacsereprogram

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 16:53

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38