Az MMD megoldása a monitorhulladék fenntartható csökkentésére

forrás: Prím Online, 2023. február 18. 11:57

Az MMD, vezető technológiai vállalat és a Philips monitors márka licencpartnere Nigériában a PREVENT Waste Alliance, a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezésének kísérleti projektje keretében bemutatja, hogyan lehet a hibás monitorokat környezetbarát és gazdaságos módon újrahasznosítani. 

A projektben jelentős mértékben részt vevő további társszervezetek a következők: Closing the Loop, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatója, a TCO Development, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítója, a TCO Certified mögött álló szervezet, valamint más partnerek. Velük együtt az MMD sikeres üzleti modellt dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lehet a hulladéksemleges elektronikára vonatkozó tanúsított megoldást a monitorokra is kiterjeszteni, új mércét állítva fel a zöld beszerzés terén.

 

 

Az e-hulladékkal kapcsolatos kihívás 

 

Évente 50 millió tonna: az elektronikai hulladék (e-hulladék) napjaink társadalmának egyik legsürgetőbb kihívása. A Platform for Accelerating the Circular Economy (Platform a körforgásos gazdaság felgyorsítására - PACE) és az ENSZ E-Waste Coalition (E-hulladék koalíció)* jelentése szerint ezt a hulladékhegyet többnyire hajóval szállítják afrikai vagy más feltörekvő országokba. 

 

Annak ellenére, hogy szinte minden új Philips monitor higany- és ólommentes a számítógép-monitorok, a nagyon kicsi beépített áramköri paneljeikkel és az olyan beégetett vegyi anyagokkal, mint az ólom és a higany, általában az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás gyermekének számítanak. Legalábbis Afrikában a megfelelő létesítmények és erőforrások hiánya miatt nagy részük nem hasznosítható újra megfelelően. Ennek oka, hogy a megfelelő újrahasznosításból és begyűjtésből egyelőre nem lehet jövedelemre szert tenni.

 

 

A hulladékkompenzáció sikeres modelljének kiterjesztése

 

A gigantikus kihívás enyhítésére és kezelésére bevált, sikeres megközelítés az e-hulladék kompenzáció koncepciója, amely a közbeszerzésben már elismert zöld megoldás a mobiltelefonok, laptopok és táblagépek esetében, és amely lezárja az elektronikai berendezések életciklusának körét. Az új elektronikus berendezések vételárához hozzáadott díjból történik a régi berendezések biztonságos újrahasznosítás céljából történő begyűjtésének finanszírozása. Az így visszanyert nyersanyagok aztán új termékek gyártása során kerülnek újra felhasználásra, így azok hulladéksemlegesek lesznek.

 

A fenntarthatóbb monitortechnológiák iránti elkötelezettségének részeként a Philips monitors másfél éven keresztül támogatta a Closing the Loop szervezetet és egy transznacionális partnerekből álló koalíciót - például az Öko-Institut e. V. kutatóintézetet, valamint a helyi nigériai partnereket, a Verde Impacto, a Hinckley Recycling és az SRADev Nigeria szervezeteket, annak érdekében, hogy olyan üzleti modellt építsenek ki, amely bemutatja, hogyan lehet a hulladékkompenzációs programot kiterjeszteni a monitorhulladékra és a TCO Certified Edge, E-waste Compensated tanúsítványra. A partnerek több mint 5500, már nem használható monitort gyűjtöttek össze a projekthez.

 

„Örülünk, hogy ezzel a kísérleti projekttel olyan üzleti modellt tudtunk kidolgozni, amely bizonyítja, hogy a hulladékkompenzáció sikeres koncepciója nemcsak a mobiltelefonok esetében működik, hanem a sokkal nagyobb kihívást jelentő monitorok újrahasznosítását is pénzügyileg jövedelmezővé teheti, miközben hozzájárul a helyi újrahasznosítási kapacitások fejlesztéséhez” – mondta Stefan van Sabben, a Philips Monitors MMD globális CSR és fenntarthatósági vezetője.

 

Az első sikerek a körforgásos gazdaság felé vezető úton

 

A projekt kezdetén alig volt tapasztalat a síkképernyők újrahasznosításával kapcsolatban Nigériában. A kidobott monitorok a hulladéklerakókban halmozódtak fel, jelentős kockázatot jelentve az emberekre és a környezetre. Az újrahasznosító partner ezért először a síkképernyők kézi szétszerelésére kapott kiképzést. Ez magában foglalta a higanytartalmú fekete fénycsövek biztonságos eltávolítását, az összes többi elektronikus alkatrész biztonságos szétszerelését, valamint a különböző típusú műanyagok – köztük a veszélyes brómozott égésgátlót tartalmazó műanyagok – azonosítását és szétválasztását. 

 

A projekt végén az újrahasznosító nagyon biztonságos és hatékony módon tudta szétszerelni a síkképernyőket, több mint felére csökkentve az ehhez szükséges költségeket és visszavezetve a nyersanyagokat a körforgásba. Bár az út még hosszú, ezek bátorító első lépések a valóban fenntartható jövő felé.

 

A Pilot projekt weboldala: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

 

Ezt a projektet a PREVENT Waste Alliance finanszírozza, amely a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezése.

 

_________________ 

*A New Circular Vision for Electronics: Time for a Global Reboot, World Economic Forum, Switzerland, 2019 http://www3.weforum.org/docs/WEF_A_New_Circular_Vision_for_Electronics.pdf 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IoT az alapokkal kezdődik

Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára, a blockchain megkönnyíti az IoT-eszközök nyomon követését, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás pedig könnyebben hozzáférhetővé és alkalmazhatóvá vált, ami az eszközfunkciók szélesebb körét teszi lehetővé az összekapcsolt ökoszisztémában.

2023. szeptember 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59