DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

forrás: Prím Online, 2023. február 28. 12:48

A Deutsche Telekom a Mobile World Congress (MWC) idei eseményén az emberközpontú technológiát helyezi a középpontba. A "Giving Technology a Heartbeat" mottó alatt a vállalat 2023. február 27-től Barcelonában mutatja be a hálózatok és a digitális világ izgalmas innovációit.

5G és űrtechnológia, IoT, biztonságos és környezettudatos megoldások – a Barcelonában jelenleg is zajló Mobile World Congress eseményen kerültek bemutatásra a Deutsche Telekom újdonságai. "A 2023-as MWC eseményen az innovatív kommunikációs megoldásokra, az energiatakarékos lehetőségekre és ügyfeleink számára elérhető egyszerű megoldásokra összpontosítunk. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a technológia ügyfeleink, az ökoszisztéma és társadalmunk számára is valós segítség az előrelépésben, valamint a minket körülvevő kihívások kezelésében.” – mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja.

 

5G technológiával az űrben

 

Az eseményen a Telekom bemutatta, hogyan képes zökkenőmentes kommunikáció létesítésére a földi hálózat és a műholdas eszközök között, annak érdekében, hogy egy esetleges természeti katasztrófa okozta infrastruktúra meghibásodás esetén a felhasználók közötti kapcsolat – műholdakon keresztül – továbbra is fennakadás nélkül működjön. Az egyedülálló kísérlet 5G hálózaton keresztül zajlott.

 

A műholdak és az antennák közötti kommunikáció a jövőben is kulcsszerepet fog játszani az IoT technológia szempontjából. Ennek érdekében a Deutsche Telekom világszerte több mint 600 partnerrel és kezdetben két műholdas szolgáltatóval dolgozik együtt. Az üzleti ügyfelek így az IoT HUB termékei segítségével egy kézből, bárhol, akár a nyílt tengeren, vagy a sivatag közepén is csatlakozhatnak IoT-eszközeikhez. 

 

 

Az Open RAN első kereskedelmi bevezetése 

 

A Deutsche Telekom Barcelonában jelentette be az Open RAN kereskedelmi bevezetését partnereivel közösen. Németországban a Nokia-val és a Fujitsu-val, Európa többi részén pedig a Mavenir-rel partnerségben tervezik elindítani az első Open RAN kereskedelmi hálózatot, a telepítés a tervek szerint 2023-ban kezdődik. Az új típusú 5G hálózati architektúra az elkövetkező években nyílt rádiós hozzáférési hálózatokon alapuló alternatívát kínál az 5G hálózatok rádiós hozzáférési részének kiépítésére. Míg a tradicionális RAN hálózatok esetében döntően egy szállító integrált megoldását alkalmazzuk, ezzel szemben az Open RAN esetében a nyílt, szabványos interfészek lehetőséget teremtenek a több űrszállítós rádiós hozzáférési hálózati bevezetésére, amely felgyorsítja az ügyfélfókuszú innovációt . 

 

Fókuszban a fenntarthatóság

 

Amellett, hogy a Deutsche Telekom 2025-re klímasemlegessé kívánja tenni saját CO2-kibocsátását, a csoport célkitűzése 2040-re a klímasemlegesség megvalósítása a teljes értékláncban. Az MWC-n a vállalat olyan megoldásokat is bemutatott, melyek környezetbarát módon szolgálják a fenntarthatóságot. A Telekom célja, hogy technológiáit és berendezéseit 2030-ra teljes mértékben újrahasznosíthatóvá tegye. Ez minden termékcsaládra, illetve a beszállítókkal szemben támasztott követelményekre is vonatkozik. A Deutsche Telekom német és európai piacra szánt új termékeit már 2022 közepe óta fenntartható módon csomagolja, a környezetbarát csomagolás a hálózati berendezések, például az antennák vagy a routerek esetében is kötelező. A biológiailag nem lebomló, műanyag csomagolást a vállalat teljesen elhagyta.

 

IoT megoldással a biztonságos közlekedésért

 

Az MWC látogatói interaktív bemutató során tapasztalhatták meg, hogyan menthet életet az IoT a közúti közlekedés során. A Deutsche Telekom és partnere, a Spoke különböző kritikus közlekedési helyzeteken keresztül vezeti végig a látogatókat. A két cég olyan megoldást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpárok és az autók felismerjék egymást, ezáltal biztonságosabbá téve a közlekedést.

 

 

eSIM-mel egyszerűbb a készülékváltás 

 

A hagyományos SIM kártyákat egyre inkább felváltják a kényelmesen használható e-SIM-ek. A Google, a Deutsche Telekom és a GSMA éppen ezért dolgozott ki egy közös megoldást, melynek köszönhetően az ügyfelek néhány kattintással, azonnal átvihetik előfizetésüket az új készülékükre. Mindössze annyi szükséges, hogy a régi és az új mobiltelefonok egymás közelében legyenek. Ez az innováció nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszi a cserét, hiszen nincs szükség többé alkalmazás használatára, weboldal felkeresésére vagy az ügyfélszolgálat felhívására.

 

Router a legegyszerűbb működéshez és a legjobb kapcsolathoz

 

Az RDK-n alapuló új router-koncepcióval a Deutsche Telekom a jövőben tovább kívánja javítani az internetezés élményét. A saját fejlesztésű operációs rendszerrel egyszerűbb az eszköz használata, így a működtetése applikáción keresztül és szakmai ismeretek nélkül is lehetséges. A Wi-Fi az aktív Wi-Fi menedzsmentnek köszönhetően optimális kapcsolatot biztosít a háztartásban lévő összes eszköz számára. Az olyan „önmenedzselő mechanizmusok”, mint például a rádiócsatorna-váltás, az eszközök rádiósávok közötti rendezése vagy a szükséges újraindítások automatikusan futnak, így a routerek mindig a legjobb teljesítményt nyújtják.

 

Igény szerinti számítási kapacitás

 

A Deutsche Telekom világszerte prémium minőségű internettel látja el a vállalati telephelyeket. A rendkívül rugalmas és skálázható hardvert (uCPE box Intel On Demanddal) és a garantált teljesítményjellemzőkkel rendelkező internetkapcsolatot ötvözi. Ez különösen biztonságos kapcsolatokat biztosít. A vállalatok rugalmas fizetési modell segítségével határozzák meg, hogy mennyi számítási kapacitásra van szükségük egy adott időpontban. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményt mindig az aktuális üzleti feltételekhez tudják igazítani.

 

Hálózati minőség igény szerint a T-DevEdge segítségével

 

A T-DevEdge a Deutsche Telekom és a T-Mobile US által közösen, fejlesztők számára megalkotott platform, mely egyszerű hozzáférést biztosít az alkalmazásprogramozási interfészekhez (API).  Ezek a hálózati API-k új és innovatív alkalmazásokat tesznek lehetővé, úgy, mint a quality-on-demand, a helymeghatározás és az eszközállapot-információk. A Siemens Energy már teszteli a Quality-on-Demand hálózati API-t a távkarbantartás optimalizálása érdekében. A helyszínen tartózkodó technikusok VR szemüveget használnak, így távoli kapcsolat során a központban dolgozó szakértők kiválóan tudják támogatni a helyszíni technikusokat a problémamegoldásban. 

 

A Microsoft Azure és a privát 5G a kis- és középvállalkozások számára

 

A Telekom erős portfólióval rendelkezik az úgynevezett campus hálózatok terén, melyek az ipari felhasználásban nyújtanak megoldást. A Microsoft Azure-ral közös fejlesztés új lehetőségeket nyitnak meg a privát 5G hálózatok terén.  A megoldás olyan privát hálózatot kínál, amely több telephelyre is kiterjeszthető, megbízható és biztonságos. Bevezetésre kerül az ún. Pay-as-you-go, a felhasználó igényeire szabott modell. Ezzel az új megoldással egy meglévő Azure környezetre is adoptálható ez az új privát 5G campus hálózat, akár többtelephelyes privát hálózatot kialakítva.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együtt alkot különleges digitális világot az Emirates és az AWS

Az Emirates légitársaság az Amazon Web Services-zel (AWS) együtt indul el egy jövőbemutató, magával ragadó digitális utazásra, hogy az iparágban elsők között teljesen átalakítsa a munkavállalói élményt. 

2023. június 3. 09:59

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39