Hétezer laptoppal a rászorulók oktatásáért

forrás: Prím Online, 2023. március 4. 10:16

Hátrányos helyzetű gyerekek és családjaik, valamint pedagógusaik tanulását, illetve munkáját segítik azok a hordozható számítógépek, amelyek tárolását és elosztását a Raben végzi. A nemzetközi logisztikai szolgáltató hazai leányvállalata több ezer laptop kiszállításáról gondoskodik, amelyeket a Partners Hungary Alapítvány (PHA) pályázatok útján ítél oda a kedvezményezetteknek.

Csaknem 100 raklapnyi, azaz három teljes kamionra való laptopot tárolt be a Raben a Dunaharasztiban lévő központi raktárába. A 7400 darab számítógép a HP felajánlásából, a Global Business Coalition for Education és a Partners Hungary Alapítvány (a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesület tagja) szervezésében jut el magyarországi – és kisebb részben lengyelországi – oktatási intézményekbe, szociális és más civil szervezetekhez.

 

A több ezer, összesen csaknem másfélmilliárd forint értékű eszköz tárolása és a kiszállításokkal járó egyéb műveletek megszervezése nagy szakértelmet igénylő, egyben jelentős költséggel járó logisztikai feladat. A Raben ennek lebonyolítását vállalta, amikor a PHA felkérésére csatlakozott a projekthez. Az együttműködési megállapodást 2022 végén írta alá a két szervezet, és megkezdődött a pályázatok kiírása.

 

A Raben Trans European Hungary Kft. munkatársai átadják a PHA pályázatán odaítélt számítógépeket a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskola tanulóinak. (Tarpa, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, 2023. február)

 

A kedvezményezettek jórészt olyan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok, akik az ukrajnai háború elől menekültek el otthonukból. A nekik és családjaiknak kiosztandó 2000 mellett további 4000 laptophoz iskolák és menekültekkel foglalkozó szervezetek, 1000-hez pedig közvetlenül a pedagógusok juthatnak hozzá. Az alapszoftvereket a Microsoft szintén adományként biztosítja, a telepítés megszervezéséről azonban a PHA gondoskodik – ezt a feladatot az Alternatív Közgazdasági Gimnázium informatikaoktatói vállalták.

 

A Raben az eddigi pályázati körök kapcsán lebonyolította az installációra váró gépek oda-vissza szállítását, valamint az 50 darab fölötti szállítmányok célba juttatását országszerte 6 településre, összesen kilenc helyszínre. Emellett 400 számítógépet az eredeti terveknek megfelelően Varsóba szállítottak, ahol a helyi jótékonysági társszervezet végzi az elosztásukat.

 

Az egyik legutóbbi látogatásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tarpa községben, a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskolában került sor, ahová 177 laptopot szállított a Raben. Az oktatási intézmény az ukrajnai háború kitörése után sok menekülő gyermeket fogadott be, és a kezdeti nyelvi nehézségek után mára nemcsak megszervezték az idegen nyelvű oktatást, hanem idén már érettségi vizsgát is tehetnek a tanulók ukrán nyelven.

 

 

Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A gondoskodás és az odaadás mindig is a filozófiánk szerves részét képezték. Nyitottak vagyunk az olyan helyzetekre, amikor a nélkülöző vagy kiszolgáltatott embertársainkon segíthetünk – elsősorban azzal, amiben mi a legjobbat tudjuk nyújtani: a logisztikai tudásunkkal. Külön jelentőséget ad a mostani szerepvállalásunknak, hogy olyan ügy mellé állhattunk, amely hosszú távon határozhatja meg a rászorulók sorsát, javíthatja az életminőségüket. A felnövő nemzedékek minőségi oktatáshoz való hozzáférésének, digitális tudásszerzésüknek az elősegítése a jövőbe való befektetés, így egyben fenntarthatósági kérdés is.”

 

Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Társadalmi inklúzióval, oktatással és konfliktuskezeléssel foglalkozó szakmai civil szervezetként 2022 februárja óta támogatjuk az Ukrajnában dúló háború elől menekülőket, kiemelt figyelmet fordítva az egyik legsérülékenyebb csoportra: a hátrányos helyzetű romákra. Bár alapvetően nem adományokkal, hanem komplex szolgáltatásokkal foglalkozó szervezet vagyunk, hatalmas lehetőségnek tartottuk, amikor a Nemzetközi Lépésről Lépésre Egyesülettől (ISSA) – tagszervezetként – kaptuk a lehetőséget, a Global Business Coalition for Education TheirWorld programja jóvoltából. A fenntartható támogatásban hiszünk, amely közösségi összefogással valósulhat meg, éppen ezért végtelenül hálásak vagyunk azoknak a támogató szervezeteknek, amelyek lehetővé tették ennek az átfogó programnak a megvalósulását. A Raben Group Hungary professzionális segítsége hatalmas terhet vesz le a vállunkról a laptopok szakszerű és biztonságos tárolásában, számontartásában és szállításában. Így kapunk lehetőséget arra, hogy azzal foglalkozhassunk, amihez a legjobban értünk: a menekültek és a velük foglalkozó szakemberek traumatudatos támogatásával és továbbképzésével, összetartó helyi közösségek segítségével, az inkluzív oktatás támogatásával.”

 

A következő kiírások várhatóan 2023 áprilisára zárulnak le, az alapítvány ezután részletes felmérés keretében követi nyomon a megvalósítást és azt, hogy milyen hatással volt a kedvezményezettek életére a laptophoz jutás.

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással

A Közel-Kelet két meghatározó üzleti központja Törökország és az Egyesült Arab Emírségek (UAE). Szerepük a világgazdaságban is felértékelődött. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Törökország – Egyesült Arab Emírségek. Üzleti Fórum a két közel-keleti óriással” című konferenciáján török, arab és magyar előadóink megmutatják, hogy miért érdemes ezeken a piacokon megjelenni.

2023. szeptember 29. 20:17

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38