4 alkalmazás, amivel okosan használhatod telefonodat a természetben

forrás: Prím Online, 2023. április 10. 13:29

Az okostelefonok elképesztően sokoldalú készülékek, amiket változatos helyzetekben be lehet vetni – igen, még a természetben is. Most, hogy végre itt a jó idő és egyre többet kirándulhatunk a családunkkal vagy barátainkkal, érdemes elgondolkozni azon, hogy miként tudnánk a zsebünkben lapuló készüléket okosan bevetni az ilyen esetekben. Az alábbi alkalmazások mind  gazdagíthatják és kiegészíthetik a természetjárást, miközben továbbra is a természet nyújtotta élményekre fókuszálhatunk.

 

Madarat tolláról, és persze hangjáról

 

A Merlin Bird ID egy „Shazam madárszóval”, ami képes a hangok alapján beazonosítani a különböző tollas cimborákat. Egy túra során sokszor hallhatunk csicsergést és csivitelést, ezzel a szuper appal pedig megtekinthetjük, hogy milyen szárnyas erdő- vagy hegylakó ontja magából a dalt. Akár hobbiornitológusok vagyunk, akár csak jobban meg akarjuk ismerni a természet lakóit, ez egy remek lehetőség erre.

 

Annyi lehetőség, mint Csillag az égen

 

Van valami igazán különleges abban, amikor a természet lágy ölén az éjjeli égboltot figyeljük, szemlélve a csillagokat. A Stellarium segít beazonosítani a csillagképeket és megkülönböztetni egymástól az égitesteket és a műholdakat. A helymeghatározásnak és a telefonokba épített giroszkópnak köszönhetően az aktuális égbolt van lemodellezve képernyőnkön, így könnyedén beazonosíthatjuk a konstellációkat.

 

 

Közösségi élmény a nagyvilággal

 

Az iNaturalist elképesztően izgalmas lehetőségeket kínál. Egyrészt katalogizálhatjuk a mindenféle élő organizmusokat, amikkel találkozunk a túráink során – legyen szó madarakról, halakról, növényekről, gombákról vagy bármi másról –, amik aztán megjelennek térképünkön. Másrészt fotókat készítve megkérdezhetjük a hobbistákból és szakemberekből álló közösséget arról, hogy mit látunk, illetve segíthetünk másoknak a beazonosításban. Minél többen használják, annál hatékonyabb!

 

Tudd az irányt, hogy tudd, hova mész

 

A mobilnet ugyan most már egyre több helyet lefed, de nagyon fontos, hogy felkészüljünk átlátható, offline, előre letöltött térképekkel is, hogy véletlenül se tudjunk eltévedni – erre remek a Locus Map 4. A hasznos, útvonalakat ábrázoló funkciója mellett iránytű funkció is van benne, amivel a tájolás is könnyebb. A túrázáshoz egyébként is ideális a HONOR Magic5 Lite, ugyanis 5100mAh-s, optimizált akkumulátora akár három napot is kibír kevésbé intenzív használat mellett – ennyi idő pedig remélhetőleg elég egy töltés nélküli kiruccanáshoz.

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59