Fenntarthatóan működő magyarországi vállalkozások kaptak elismerést

forrás: Prím Online, 2023. április 21. 12:48

Idén első alkalommal díjazta hazai partnereit fenntarthatósági törekvéseikért és eredményeikért a Schneider Electric. A vállalat Sustainability Impact Award (SIA) pályázatán összesen öt magyarországi vállalkozást ismertek el.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tavaly nyáron jelentette be, hogy Sustainability Impact Award néven pályázatot hirdet partnerei számára. A kezdeményezés célja, hogy díjazzák azokat a partnereket, akik élenjárnak a fenntarthatósági törekvések megvalósításában. 

 

A pályázatokat két fő kategóriában adhatták be a vállalkozások, a saját működésük karbonmentesítésében élen járó partnerek a „Impact to my company”, míg a CO2-kibocsátásuk csökkentésében az ügyfeleiket is támogató partnereket a „Impact to customers” kategóriában ismerték el. Idén összesen öt hazai társaság kapott díjat a pályázat keretében. 

 

A Sustainability Impact Award – „Impact to my customers” kategóriájának egyik hazai győztese az Electro-mega Kft. lett. A vállalat az elektromos meghajtás szakértője: használt és új haszongépjárműveket tesz elektromossá, így egy kibocsátás-mentes és hatékony jövőért dolgoznak. A társaság például elektromos meghajtású szemétszállító teherautókat gyárt, melyek segítségével a felhasználók legalább 90 százalékkal csökkenthetik az üzemanyagszámlájukat, 70 százalékkal a szerviz- és karbantartási költségeiket, és helyileg 100 százalékban szén-dioxid-mentessé válnak. A cég segít továbbá ügyfeleinek felmérni egy teljesen elektromos flotta költségeit és megtérülését, ezzel is támogatva a megalapozott döntések meghozatalát. 

 

 

A Sustainability Impact Award 2023-as évi, „Impact to my Customers” kategóriájának fődíját a Profigram Zrt. nyerte el. Az automatizálási mérnöki vállalat kifejezetten úgy fejlesztette csapatait és szolgáltatásait, hogy tükrözzék a zöld tudatosság és fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. Ennek részeként többek között távhőszolgáltatók, önkormányzatok, erőművek számára nyújtanak stratégiai tanácsadást, a jelenlegi növekvő energiaár-nyomás, a dekarbonizációs követelmények és a fenntarthatóság kihívások kezelésére. 

 

A Sustainability Impact Award – „Impact to my company” egyik hazai győztese a Daniella Kft. lett. A cég elkötelezett a környezeti teljesítmény folyamatos javítása és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett. Éppen ezért tavaly meghatározták környezetvédelmi és fenntarthatósági célkitűzéseiket, valamint ISO 14001:2015 szabvány szerinti környezetirányítási rendszert vezettek be. Komoly eredményeket értek el az elmúlt években hatékonyságuk és energiahatékonyságuk javításában, és folyamatosan dolgoznak CO2-kibocsátásuk csökkentésén, hogy 2050-re elérjék a szén-dioxid-semleges működést.

 

Az Impact to my company kategóriájának második győztese a Profikomp Kft. lett. A vállalat technológiája egy jól automatizált, digitalizált és a legmagasabb technológiai minőségű rendszer – ennek eredményeként műveleteik megbízhatóak és alacsony energiaköltségekkel járnak. Jelenlegi fejlesztéseikkel azt szeretnék elérni, hogy az IoT és az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelő automatizált komposzttermék-előállítási kapacitás létrehozásával növeljék a biológiailag lebomló másodlagos nyersanyagokon (melléktermékek és hulladékok) alapuló feldolgozóüzemük kapacitását, és így képesek legyenek megfelelni a növekvő piaci igényeknek.

 

A Sustainability Impact Award – „Impact to my company” kategóriájának fődíjasa idén a Provim Kft. A vállalat a KÉSZ CSOPORT tagjaként kiemelten kezeli az energiatakarékosság és a szén-dioxid-mentesítés kérdéskörét. Kizárólag zöldenergia-szolgáltatóktól vásárol energiát, karbonlábnyom számításokat végez, ESG stratégiát dolgozott ki, és fenntarthatósági célokat tűzött ki saját maga számára. Energiahatékonysági megoldásaikkal 20 százalékkal csökkentették üzemeltetési költségeiket budapesti székházukban. Gépjárműparkjuknak 85 százaléka már jelenleg is hibrid járművekből áll, jövőbeli tervük pedig az energiaköltségek csökkentésének folytatása olyan kísérleti projekteken keresztül, mint például a telephelyeiken ideiglenesen telepített mini naperőművek, a dokumentumok digitalizálása vagy a globális energiafigyelési megoldások és a harmonikus szűrők telepítése.

 

„Valamennyi beérkezett pályamunka elképesztően tartalmas volt, öröm volt ennyi jó kezdeményezést és akciótervet megismerni. Küldetésünknek tekintjük, hogy segítsük partnereinket és ügyfeleinket a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében, szeretnénk, ha velünk együtt mindenki a lehető legtöbbet tudná kihozni a rendelkezésünkre álló energiából, így mintegy hidat képezhetünk a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezért is tartottuk fontosnak megszervezni ezt a versenyt és ezért örülök annyira, hogy ilyen színvonalas pályázatokat küldtek be partnereink” – mondta el Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója az április az ünnepélyes díjátadón.

Kulcsszavak: Schneider Electric

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38