Médiatudatosság és gyermekvédelem: médiakonferencia az NMHH szakembereivel Szombathelyen

forrás: Prím Online, 2023. május 12. 19:24

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) számos vezetője, kutatója és szakembere részt vett a Savaria Filmszemle alkalmából rendezett, a digitális média, a művészet és a kommunikáció kapcsolatát vizsgáló szombathelyi konferencián május 11-én.

„Az információk sokasága és a digitális szolgáltatások végeláthatatlan szövevénye mindennapjaink része lett, emberi kapcsolataink jelentős hányada pedig a közösségi média világába tevődött át. Erre a jelenségre érdemes egyfajta adottságként gondolnunk, egy olyan folyamatra, amely éppen annyi lehetőséget, mint veszélyt rejt magában” – mondta megnyitó videóüzenetében Dr. Koltay András, az NMHH elnöke. „A hatalmas médiazajban ma is nagy szükség van a bölcsességre. Erre egyelőre még a legfejlettebb öntanuló rendszerek sem képesek, így e tekintetben csak magunkra hagyatkozhatunk” – tette hozzá a mesterséges intelligencia előretörésére utalva az elnök.

 

A konferenciát Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke és Dr. Kollarik Tamás (MOME-oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója) vezette. A rendezvényen az NMHH számos, az új médiakultúrát kutató szakembere szerepelt az előadók között. Dr. Aczél Petra (MOME-oktató, az NMHH Médiatudományi Intézetének kutatásvezetője) az online platformokon elvárható tudatos médiamagatartásról beszélt. Mádl András (az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője) a fiatalok médiafogyasztásának változásairól tartott előadást. Felszólalt Dr. Kollarik Tamás is, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszélt. Dr. Somogyi Ákos (az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője) a médiatudatosság fejlesztéséről, Dr. Nyakas Levente (az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője) pedig a médiaszabályozás gyermekvédelmi szempontjairól és kihívásairól tartott előadást. Császár Miklós (az NMHH Médiaértés-oktató Osztályának vezetője) a Bűvösvölgy központok tevékenységét ismertette. Az előadók között szerepelt továbbá Dr. Tamás Ildikó (az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa) és Dr. Csáji László Koppány (MMA MMKI-igazgató), akik közösen a (nép)művészet és a média kapcsolatának változását mutatták be a digitális kultúra szemszögéből.

 

A hírközlés, a média- és digitális kultúra, illetve a tudatos mozgóképfogyasztás fejlesztését bemutató diákfilmek is versenyeztek a Filmszemlén

 

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia Egyesület szervezésében valósult meg. Társszervező a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az NMHH Médiatudományi Intézete, valamint az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. A konferenciának otthont adó 10. Savaria Filmszemlén a képzőművészet, a néprajz és a zene témáit feldolgozó filmek mellett egy külön kategóriában a hírközlés, a tág értelemben felfogott média- és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését bemutató vagy a figyelmet mindezek fontosságára felhívó diákfilmeket is vártak. Az NMHH a zsűri döntése nyomán az alábbi alkotások díjazásához járult hozzá pénzjutalommal:

 

Peresztegi Hanna De anya című filmje (Diákfilm kategória, Gyermekvédelmi különdíj), Körtési András A föld alatti jövő című alkotása (Diákfilm kategória, Legjobb rövidfilm) és Tamásfalvi Hanna Elérhetetlen című versenyműve (Diákfilm kategória, Legjobb film).

 

A 10. Savaria Filmfesztiválra idén összesen 124 filmmel neveztek az alkotók. A szemlét május 10. és 12. között rendezték meg Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pál-termében tartották. Május 12-én, a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadtak: az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a legendás Macskafogó alkotója, a másikat pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38