Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

forrás: Prím Online, 2023. június 10. 14:09

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

A program gyakorlatias és játékos ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: például tartsunk rendszeresen mobileszközmentes családidőt, alkossuk meg közösen a mobileszközök használatának házirendjét és beszélgetéseinkből ne hagyjuk ki az online térben szerzett élményeinket sem. A tanácsok az NMHH nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelennek meg.

 

A programot az NMHH június 9-én a Thália Színházban mutatta be. A kampánynyitó rendezvényen Dr. Koltay András, az NMHH elnöke az online gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozta a hatóság munkájában. „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyre többet foglalkozunk az online világ gyermekeinkre, médiafogyasztásunkra, tanulásra, viselkedésünkre, vagyis az életünkre és kultúránkra gyakorolt hatásaival. Látjuk, hogy a szabályozói szerepkörön túl is tennünk kell a gyermekvédelemért, kiváltképp a digitális tér szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezért indítjuk el a mai napon Mobil a családom? címmel a családoknak szóló nyári kampányunkat” – mondta nyitóbeszédében az elnök.

 

Az NMHH a Momentán Társulat közreműködésével, egy rendhagyó „családi színpadi játék” keretében mutatta be a programot. A színpadon az improvizatív színház eszközeivel elevenedtek meg azok a mindennapos családi élethelyzetek, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videojátékfüggőség vagy a gyermekeket érő online zaklatások problémáival szembesítenek. A színházi jeleneteket az NMHH gyermekvédelmi szakértői kommentálták, majd egy-egy „újrajátszás” keretében a művészek előadták a helyes, követendő gyakorlatot is.

 

 

A tanév végével az iskoláskorú gyermekek a szokásosnál is kitettebbek a digitális eszközeiknek. A Mobil a családom? kampány ezért 2023 nyarán hétről hétre újabb tanácsokkal segíti a családokat például a digitális otthon házirendjének kialakításában, digitális környezetünk ápolásában. Arra biztatnak, hogy tudatosabban éljünk jogainkkal az online térben, ne engedjük, hogy a mobilalkalmazások uralják a családi életet. Bátorítanak, hogy bízzunk egymásban, vigyázzunk egymásra és mutassunk jó példát otthon is. A program végére megtanulhatjuk, hogyan tudja a család naponta legalább egy órára, hetente egy napra, évente egy hétre kikapcsolni a mobileszközöket a családi életből.

 

A hatóság első három, már most elérhető tanácsa a gyermekek digitális biztonságáért a következő:

 

  •     Figyeljünk szeretteinkre!

    Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljük körül az asztalt, és beszélgessünk! Keressük egymás tekintetét, és figyeljünk egymásra! A mobileszközök várhatnak.

  •     Bízzunk egymásban!

    Beszélgessünk az online térben szerzett jó és rossz élményeinkről. Próbáljuk megérteni egymás digitális életét. Osszuk meg tapasztalatainkat gyermekeinkkel!

  •     Játsszon együtt a család!

    Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!

 

Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és médiatudatosságának fontosságára az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új közösségi platformmal hóditja meg a magyar milliárdos vállalkozó a világot

2004-ben költözött Írországba, majd a világ számos pontján is élt Joe Bitter, vagyis Bitter József. A 76 országban működő E-commerce vállalkozásairól ismert magyar származású üzletember korai kriptovaluta portfóliójával emelte új dimenzióba a karrierjét. Noha a vállalkozó ma már elégedetten dőlhetne hátra, Bitter Józsefnek mégis van egy szívügye: szeretne luxustermékeket elérhetővé tenni a vásárlók legszélesebb körének, és egyben a legmagasabb profitot garantálni az eladóknak, ezért egy új elveken működő közösségi platformot fejlesztett ki.

2023. szeptember 23. 15:59

Technológia-imádó vállalkozó anyuka Az Év Marketingese

A veszprémi Sóskuthyné Mészáros Mira lett Az Év Marketingese. A fiatal vállalkozónő példátlan gyorsasággal alkalmazza a legújabb technológiai újdonságokat a marketingjében, mellyel kiemelkedett a piaci versenyből. A 16. Marketing Szuperkonferencia keretében megrendezett verseny, idén először élő online közvetítésen is követhető volt a Facebookon.

2023. szeptember 23. 13:55

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59