Tiszta energiával foglalkozó start-up vállalkozással köt stratégiai partnerséget az ABB

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 18. 11:50

Az ABB Hajtások üzletága (ABB Motion) és a WindESCo stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amelynek keretében, a kockázati befektetési részlegén, az ABB Technology Ventures-en (ATV) keresztül az ABB kisebbségi részesedést szerzett a start-up vállalkozásban. Az amerikai székhelyű WindESCo piacvezető analitikai szoftvereket kínál ügyfeleinek a szélturbinák teljesítményének és megbízhatóságának javításához. 

A WindESCo megoldásainak köszönhetően a befektetés tovább erősíti az ABB pozícióját mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom egyik fő támogatója, valamint tovább növeli a megújuló energiatermelés-ágazatban betöltött szerepét. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy folyamatosan javítsa a szélturbinák teljesítményét és megbízhatóságát, teljes körű megoldásokat kínáljon a szélerőművekkel foglalkozó ügyfeleknek, és új piaci csatornát nyisson a digitális kínálata számára. A felek a beruházás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. 

 

Az ABB vezető független szállítója a közép- és kisfeszültségű szélturbinákba épített konvertereknek. A WindESCo közel 25 alkalmazottat foglalkoztat, és 40 ügyféllel dolgozik együtt 18 országban futó projekteken. A WindESCo piacvezető, OEM-független, az egyes berendezések teljesítményét felügyelő szoftvert fejlesztett ki a szélturbinákban előforduló rendellenességek észlelésére, javítási intézkedések kidolgozására és azok eredményeinek mérésére. A WindESCo olyan leáramlás- (örvényzóna-) optimalizálási megoldást dolgozott ki, amely a szélerőmű adatait felhasználva optimalizálja az erőmű teljesítményét. Mostantól kombinált kínálatukkal az ABB és a WindESCo teljes körű megoldásokat kínál az ügyfeleknek. A WindESCo az ABB villamosipari szakértelmét felhasználva tovább erősítheti szoftverkínálatát, míg az ABB a szélerőmű-portfóliójában lévő rést szünteti meg azzal, hogy a már digitális támogatású szélturbina konvertereit új digitális megoldások kínálatával egészíti ki.  

 

 

„Ez a stratégiai kockázatitőke-befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük az energetikai átmenetet támogató piaci pozíciónkat, és tovább bővítsük ügyfélmegoldásaink portfólióját a megújuló energiaforrások és a szén-dioxid-mentesítés irányába. A WindESCo erős digitális kínálatával egészíti ki az ABB szélenergia-portfólióját, amely lehetővé teszi mindkét vállalat számára, hogy kihasználják erős jelenlétüket a növekvő szélenergia-piacon. E mindkét fél számára előnyös tranzakció holisztikus megoldási megközelítést kínál ügyfélkörünk számára, és bővíti az ABB Hajtások üzletág szolgáltatási kínálatát. Nagyon várjuk, hogy új szinergiákat alakítsunk ki a WindESCo tehetséges csapatával” – nyilatkozta Chris Poynter, az ABB Hajtások üzletágához tartozó System Drives divíziójának vezetője. 

  

Mo Dua, a WindESCo vezérigazgatója és alapítója elmondta: „A szélturbina konverterek adatai hatalmas értéket rejtenek. Míg a legtöbb megoldás a mechanikai rendszerekre összpontosít, addig az elektromos rendszerre nincs érdemi hatással bíró megoldás. Az ABB tőkebefektetése és a műszaki együttműködésünk lehetővé teszi a WindESCo számára, hogy a szélturbinák elektromos rendszerére is kiterjessze kínálatát, és így a szélenergia-ipar vezető, átfogó eszköz-teljesítményfigyelő megoldások szállítójává váljon. Nagy örömünkre szolgál, hogy az ABB a WindESCo-t választotta digitalizációs partnerének.”  

 

Az új partnerségi kapcsolat révén bővül az ABB azon innovációs partnereinek köre, amelyek a dekarbonizációt és az energiahatékonyságot támogató megoldásokat fejlesztenek. Az ABB a kockázati tőkebefektetési részlegén keresztül 2009 óta mintegy 400 millió dollár értékben hajtott végre olyan beruházásokat, amelyek az ABB villamosítási, robotikai, automatizálási és hajtási portfóliójához kapcsolódnak. 

 

A WindESCo célkitűzése, hogy a teljesítmény, a megbízhatóság és/vagy az erőműszintű vezérlés javítása révén minden szélturbina a lehető legtöbb energiát termelje. A WindESCo továbbra is a szélenergiára összpontosít, és aktívan foglalkozik az iparág technikai problémáinak megoldásával, ezáltal növelve a szektor nyereségességét. A vállalat platformja aktívan optimalizálja a szélerőművek teljesítményét. Megoldásait jelenleg 21 eredetiberendezés-gyártó (OEM) termékeinél, 74 turbinatípusnál és 18 országban alkalmazzák.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38