18 millió munkavállaló átképzése is kell az európai zöld átálláshoz

forrás: Prím Online, 2023. október 23. 11:55

Múlt héten megnyílt Amszterdamban a megújuló energetikai fejlesztésekre fókuszáló, a több mint 40 országból érkező 1200 résztvevővel zajló európai seregszemle, a The Business Booster (TBB). Az EIT InnoEnergy által szervezett eseményen a zöld gazdaságra való áttérésre fókuszálnak és arra keresik a választ, hogyan gyorsíthatóak fel a tiszta energiákba, azon belül a megújuló energiaforrásokba, a hidrogénbe, az intelligens és fenntartható energiatárolási megoldásokba, illetve az akkumulátorok fejlesztésébe való befektetések.

Az Európai Unió 2050-ig el akarja érni a karbonsemlegességet, ami az új, zöld gazdaságra való átállás érdekében kritikus fontosságú. Oroszország ukrajnai háborúja némileg visszavetették a szén-dioxid-mentesítés terén elért eredményeket és az energiabiztonság kapott prioritást, de ez nem jelenti azt, hogy letettek volna a kitűzött cél eléréséről. Sőt az EIT InnoEnergy előrejelzése szerint a következő években még több fejlesztés várható az akkumulátorok tárolása, a zöld hidrogén hasznosítása és a napelemes fotovoltaika területén. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által támogatott szervezet, az Innoenergy már most a világ egyik legnagyobb fenntartható energiaipari innovációs ökoszisztémájával rendelkezik. Eddig több mint 500 innovációt karoltak fel és már 200 felett van azoknak a vállalatoknak a száma, amelyekbe befektettek. A számítások szerint ezek a cégek 2030-ig 110 milliárdos bevételt termelnek és 2,1 gigatonna szén-dioxidot fognak megtakarítani. 

 

 

Az idei TBB-n szintén kiemelt téma lesz a munkaerő képzése is, mert jelenleg Európában egyáltalán nem áll rendelkezésre elegendő szakember, akiket a zöld iparban lehetne foglalkoztatni. Az EIT InnoEnergy megítélése szerint az elkövetkező években 18 millió munkavállalónak az át- és továbbképzését kell megoldani a kontinensen, akik közül 5 millióan már teljesen új területeken, feladatkörökben fognak dolgozni. Elsősorban a megújuló energiaforrások (1,54 millió), valamint az innovatív technológiákat alkalmazó mezőgazdaság (1,13 millió) és az építőipar (1,1 millió) fogja a legtöbb embert foglalkoztatni a zöld átállás során.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Corvinus-kutatás: a fejlődő országok szegényei nem érdeklik a mesterséges intelligenciát

Egy éve, november 30-án tették hozzáférhetővé a ChatGPT-t. Ennek kapcsán is aktuális a téma, az MI etikusan működik-e. A Corvinus kutatása szerint sok globális problémát figyelmen kívül hagy az MI etikusnak szánt, ún. emberközpontú megközelítése.

2023. december 3. 13:56

A jövő év a karbonlábnyom csökkentésről szól majd a vállalati technológiák területén

Jövőre várhatóan tovább gyorsulnak a vállalati digitalizációs törekvések, az előrejelzések szerint a transzformációra fordított források a következő 3 évben elérik a 3,4 billió dollárt

2023. december 3. 12:10

Debütált a Logisztikai Évkönyv 2024

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) évkönyvbemutató rendezvényén debütált a Logisztikai Évkönyv 2024. A kiadvány a hagyományokhoz híven egy szakmai tanulmánygyűjtemény, amelyet a Falk1 Rendezvényközpontban tartott bemutató rendezvényén szerzői előadásokkal színesítve ismerhetett meg a közönség. 

2023. december 3. 10:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04