Két spanyol erőműben is az ABB korszerűsíti a folyamatirányító rendszert

forrás: Prím Online, 2023. október 24. 18:55

Az ABB nyerte el két, az energiaágazat prominens szereplője, az EDP tulajdonában álló spanyolországi erőmű – az Aboño 2 és a Soto 5 – korszerűsítésére kiírt pályázatot. A projekt biztosítja az NIS2 európai kibervédelmi szabályozásnak való megfelelést, és megoldásokat kínál a potenciális kiberfenyegetések hatékonyabb kezelésére.

„A digitális technológiák integrálásával az erőművek képesek lesznek optimalizálni működésüket, hogy a hatékonyság és a megbízhatóság magasabb szintjére léphessenek. Az ABB Ability System 800xA segítségével az operátorok megalapozottabb döntéseket hozhatnak, hatékonyabban reagálhatnak az üzemi folyamatok során jelentkező rendellenességekre, és optimalizálni tudják a rendszer egészének teljesítményét” – mondta José Alfonso Almansa, az ABB spanyolországi energiatermelési értékesítési vezetője.

 

A kiberbiztonsági műveletek további egyszerűsítése céljából a projekt az ABB Ability Cyber Security Workplace megvalósítását is magában foglalja az ABB Care szolgáltatási szerződés részeként. Mindezek mellett a modernizáció irányában tett erőfeszítések meghosszabbítják az erőművek élettartamát, és a kiberbiztonság biztosítása mellett hozzáférést engednek a fejlett digitális megoldásokhoz.

 

A Soto 5 erőmű | Fotó: EDP

 

Vezető digitális és automatizálási megoldások

 

Az ABB és az EDP által közösen megvalósított projekttel az együttműködés jelentősége az energiaszektor innovációjának előmozdításában még hangsúlyosabbá válik.

 

„Az EDP az egyik vezető villamosenergia-termelő vállalatként felismerte, miért is olyan fontos az iparág folyamatosan változó igényeinek kielégítése érdekében a technológiai fejlődés élvonalában maradni” – mondta José Antonio de la Guerra Alonso, az EDP CPT Soto de Ribera karbantartási igazgatója. – Az EDP célja, hogy az ABB automatizálási és kiberbiztonsági szakértelmének kiaknázásával biztosítsa erőműveinek folyamatos sikerét és működési kiválóságát.

 

„Ez a tervek szerint 2023 év végéig futó projekt egy újabb fontos lépés, hogy az energiaipar kritikus igényeinek kielégítésével az ABB elkötelezetten támogassa az intelligensebb, biztonságosabb és megbízhatóbb működést” – tette hozzá José Alfonso Almansa. – Ez komoly előrelépést jelent a Spanyolország energiatermelő ágazatában zajló digitális átalakulás előmozdítása és a szektor kiberbiztonsági ellenálló képességének fokozása terén.

 

Az Aboño 2 erőmű | Fotó: EDP

 

Cél a biztonság legmagasabb szintje

 

Az erőművek az ABB Ability Cyber Security Workplace kiépítésével kívánják biztosítani az OT (Operation Technology) rendszerek – pl. az erőművekben alkalmazott folyamatirányitó rendszerek (DCS) – kibernetikai biztonságára vonatkozó új európai szabályozásnak való megfelelést. Ez az innovatív technológia átfogó képet ad a biztonsági műveletekről, és ezzel lehetővé teszi a kiberbiztonsági kockázatok gyors felismerését és elhárítását.

 

„Az ABB Ability Cyber Security Workplace egy olyan innovatív kiberbiztonsági megoldást kínál az OT rendszerek számára, amely a biztonsági frissítések kezelésével, a rosszindulatú programok elleni védelem biztosításával, valamint a biztonsági mentés és helyreállítás kezelési funkcióival lehetővé teszi az európai NIS2 szabályozásnak való megfelelést” – összegezte José Alfonso Almansa.

 

A projekt különös jelentőséggel bír Európában, ahol az energia folyamatos előállítása és a kiberbiztonsági előírások betartása alapvető követelmény. Az ABB folyamat automatizálási endszerei kitüntetett szerepet töltenek be a spanyol kombinált ciklusú erőművekben (CCPP). A Soto 5 az első olyan erőmű Spanyolországban, amely alkalmazza az ABB Ability Cyber Security Workplace megoldást.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hatékony átalakulás: a K&H IT gyorsítja a fejlesztéseket

Az utóbbi években a K&H IT részlege jelentős előrelépéseket tett a fejlesztési területen, melyet a digitális átállás és a növekvő fejlesztési igények katalizáltak. Az ágazatban tapasztalható versenyhelyzet és az ügyféligények folyamatos változása kihívások elé állította a bankot, amelyre hatékony és gyors válaszok kellettek.

2023. december 8. 14:24

Az inflációt vernék agyon az új közösségi platformon az influenszerek

Már 49 országban van jelen az új, egyre népszerűbb közösségi platform, mely sosem látott módon forradalmasítja vásárlási lehetőségeinket. A segítségével élménnyé válik a bevásárlás az online térben is, ráadásul olyan termékek is elérhetővé váltak, amelyekről eddig csak álmodtunk. Ebbe a trendbe szállnak most be influenszerek, akik eddig csak a közösségi oldalaikon népszerűsítették a luxustermékeket, nem kis felháborodást okozva ezzel jó néhány követőjüknek. Az Allyos, a közösségi platformok új generációja, ahová ingyen regisztrálhatunk profilt – akárcsak a Facebookon vagy a TikTokon – és tetszőleges árakon vásárolhatunk.

2023. december 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27