E-kormány

Guttray László Guttray László, 2001. május 26. 11:48
Erre vártunk, és lehet, hogy most itt van. Aki előtt akár csak résnyire is megnyíltak a számítógépek, majd az internet, később pedig a mobilkommunikáció által kínált lehetőségek kapui, komolyan bízott abban, hogy egyszer eljön a teljes körű elektronikus ügyintézés ideje.
A világ minden táján először az e-banki megoldások bizonyították széles körben, hogy akár pénzügyek intézésére is alkalmas a világháló, aztán az e-business korszaka következett, a folyamat kiteljesedésének pedig mostanában lehetünk tanúi. Ma már Magyarországon sem csak "laboratóriumi körülmények között" működik az elektronikus kormányzat, elegendő bemenni egy okmányirodába, ahol egy új vagy régi vállalkozáshoz kapcsolódó "ügy" tíz perc alatt elintézhető - és ez csak az első lépés.

Néhány hónap múlva talán már nem is minden esetben kell személyesen megjelenni.

Ha május végén az Országgyűlés elfogadja a digitális aláírásra vonatkozó törvényt, elegendő lesz otthoni, munkahelyi vagy nyilvános helyen felállított számítógép elé ülni, és fél óra alatt virtuálisan végiglátogathatjuk az összes hivatalt, ahol csak dolgunk van - várakozás, sorban állás nélkül, folyamatos nyitva tartással. (A sorban állást persze nem biztos, hogy sikerül megúszni - csak nem a hivatalok ügyfélpultjainál, hanem a mozikban, könyvtárakban található számítógépekre kell majd várakozni.)

A kormányzat érezhető erőfeszítéseket tesz, hogy már a közeljövőt is az e-hivatal és az interneten ügyintéző-kommunikáló e-polgár határozza meg. Hogy ez menyire választási fogás, az csak a következő évek alatt derül ki, de hogy hatásos, az biztos.

Kulcsszavak: trend e-government e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50