Elkészült a Samsung CD-Yepp mp3-lejátszó

Tóth Kristóf, 2001. július 5. 23:00
A koreai Samsung Electronics Co. Ltd. kedden kiadta a társaság Yepp digitális zenelejátszó-vonalának legújabb tagját, a Samsung CD-Yepp MP3-at.
Miközben a rendkívül kis méret és a pehelynyi súly a hordozható mp3-lejátszók két legnagyobb előnye, a memóriakapacitás gyakran igencsak korlátozott, az új memóriakártyák ára pedig megközelíti, sőt sok esetben meg is haladja az egyébként sem kifejezetten olcsó lejátszók saját árát.

Erre a problémára jelentenek megoldást a CD-s mp3-lejátszók, amelyek azonban már régóta jelen vannak a piacon. A CD mp3-lejátszók lehetőséget adnak több száz zeneszám egyetlen CD-lemezen való tárolására, amely lemezt ráadásul kedvünkre ki is cserélgethetjük. Az ilyen CD mp3-lejátszók azonban nem férnek be az átlagos nadrágzsebbe, és emellett zavaróan nehezek is.

A Samsung új CD-Yepp lejátszója kompromisszumot kínál a memóriakapacitás, a méret és súly tényezők között. A koreai társaság mérnökei egy meglehetősen szimpla, de célravezető ötlethez folyamodtak, amikor az új lejátszót a 8 cm-es átmérőjű kis CD-khez alakították ki. A kisméretű CD-lemezek a legtöbb CD-író eszközben elkészíthetők, sőt a számítógépes CD-olvasók nagyobbik része is elbánik velük. (a meghajtó tálcáján lévő viszonylag kicsi, 8 cm-es kör alakú mélyedés általában az ilyen lemezek támogatásáról árulkodik).

A 8 cm-es lemezek a 12 cm-es "hagyományos" társaik 650 MB-jához képest mindössze 200 MB-ot tárolnak, ez azonban még így is jóval több, mint amennyi adat egy átlagos flash memóriakártyán (32-64 MB) elfér. A kis lemezek alkalmazásával a Samsung mérnökeinek sikerült egy elfogadható méretű, ugyanakkor nagy kapacitású (körülbelül 50 zeneszám) zenelejátszót készíteniük.

Mindezek mellett a hat óra átlagos lejátszási idővel rendelkező készülék 100 másodperces rázkódásvédelemmel (memóriával) is el lett látva a zenehallgatás zökkenőmentességéért. Az MCD-MP8 CD-Yepp 113x29,8x100 mm-es méretű, tömege pedig 165 gramm. Az eszköz Dél-Koreában nemsokára megjelenik, azt azonban nem tudni, hogy Európában mikor kerül forgalomba.

Kulcsszavak: Samsung mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05