Az oregoni gyár is az AMD-Fujitsu közös vállalkozás része lesz

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 23. 21:51
Az Advanced Micro Devices (AMD) minden jel szerint 50%-os részesedést vásárol a Fujitsu Ltd. oregoni flashgyárában, amely így a jövőben a két társaság közös vállalkozásának a részét fogja képezni.
A hírt maga az AMD jelentette be az elmúlt napokban. A greshami (Oregon, USA) flashmemóriákat gyártó üzem hamarosan a Fujitsu AMD Semiconductor Ltd. (FASL) része lesz, mondta John Greenagel, a chipóriás AMD egyik szóvivője. Annak lehetősége, hogy az AMD részt vásároljon a greshami flashgyárban, az elmúlt héten került az AMD vezetői tanácsa elé, és ott egyöntetű támogatást kapott, mondta Greenagel.

Az AMD vezetősége mindezt nem sokkal azután jelentette be, hogy a japán Fujitsu a napokban közzétette, igen súlyos pénzügyi gondjai miatt 16 400 alkalmazottját el kell hogy bocsátsa a cégtől. A két társaság mostani megegyezése szerint egyik fél sem versenyezhet a közös vállalkozás Fujitsu AMD Semiconductorral, mondta az AMD-szóvivő. A greshami gyár, igaz, ez idáig a Fujitsu birtokában volt, már régebb óta a FASL-nak szállított flashmemória-chipeket, derült ki Greenagel nyilatkozatából. "Minden egyes flashmemória, amit a két társaság elad, a közös vállalkozás terméke" - tette hozzá.

"Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy van-e értelme bővíteni a közös vállalkozást, és a FASL birtokába juttatni a greshami gyáregységet" - mondta Greenagel. "Tisztább, gördülékenyebb működést tenne lehetővé, ha a gyár a közös vállalkozás birtokába kerülne."

A közelmúltban a flash, nem felejtő (non-volatile) memóriachipek ipara a memóriák árának drasztikus lecsökkenésével nehéz helyzetbe került, és számos társaság komoly anyagi gondokba keveredett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24