Otthon, otthon, okos otthon

Vértes Judit, 2011. január 10. 09:05

A vasárnap véget ért Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Vásár nem csak technikai újdonságokat kínált, de több cég is foglalkozott azzal, hogy az otthonunkban működő berendezések használatát hogyan tudnánk hatékonyabban irányítani, az áramfogyasztásunkat csökkenteni, és milyen is lehetne a jövő szép, édes, de főleg „okos" otthona.

A kiállításon megjelentek a zöld termékek, napenergiával működő rádiók, energiatakarékos elosztók. De a jövő otthona ennél többet kínál: okos készülékek, hatékony LED lámpák, szél-turbinák és nap-panelek. A Ford bemutatta az elektromos Ford Focust, egy héttel a nagy autó kiállítás előtt.

A fogyasztói elektronika már eddig is rengeteg hálózati TV-t, DVD lejátszót és egyéb elektronikai eszközöket gyártott. Rögtön ezek után következtek az egyéb hálózatra kapcsolható eszközök, termosztátok, mosogatógépek. Az ezek használatáról kapott információk segíthetik a fogyasztót az energiatakarékosságban. A gyártóknak pedig a gép mellé nyújtott szolgáltatások eladása újabb lehetőség a pénzszerzésre.

A különböző cégek különböző irányból közelítik meg az energiafogyasztás kérdését.

A Toshiba, Panasonic, LG, akik fogyasztói elektronikai eszközöket gyártanak, az energiatakarékosságot az eszközök hatékonyságának növelésével, az energiafogyasztásuk csökkentésével próbálják elérni, és ezek kontrolálása a TV-n, okos telefonon vagy számítógépen keresztül történne.

Az automatizálással foglalkozó vállalatok ezzel szemben egy három  komponensű rendszert képzelnek el, mely magában foglalja a szórakoztató elektronikai berendezések irányítását, a biztonsági rendszert és az energia gazdálkodást. Szerintük a megoldást az jelenti, ha a gépeket hálózatra kapcsolva, különböző szolgáltatások segítségével távolról is ellenőrizhetjük azok működését. „A szórakoztató elektronika kulcsfontosságú, de az energia felhasználás kérdése kezd hozzá felzárkózni” – mondta Will West, egy házi automatizálással foglalkozó cég, a Control14 ügyvezető igazgatója előadásán. A fogyasztóknak több információra és ellenőrzési lehetőségre van szükségük otthonaik berendezéseit illetően.

Az NRG Energy, mely először jelent meg a CES kiállításon, pavilonjában egy képzeletbeli otthont alakított ki. Az itt élő fiatal házaspárt alakító „színészek” felvilágosítást adtak az energiatakarékosságról, bemutatták az általuk használt megtakarítási ötleteket.

Chris Deutschen, a Direct Energy elnöke is elmondta, hogy a jövő a szolgáltatás központú otthoni hálózatoké.

A gyártók tovább tökéletesítik a TV-k, PC-k, eszközök hatékonyságát, de ahhoz, hogy ebben jelentős változást érjenek el, el kell kezdeniük a lakást hálózati rendszernek tekinteni.

A General Electric bemutatta a „jövő hálózatra kapcsolt otthonát”, melyben az okos berendezéseket a múlt évben megjelent Nucleus energia irányító rendszer vezérelte.

A Panasonic egyik színpadán is az otthoni energiaellátásé volt a főszerep, a TV-n keresztül követhető víz, gáz és villanyfogyasztást mutatták be. A Panasonic más alternatív energiaforrásokat használó termékeket, például napelemet, elektromosságot előállító akkumulátort is hozott a kiállításra.

A Toshiba energiatakarékos laptopjai és TV-i mellett energiafogyasztást ellenőrző rendszert, LED-es villanykörtét, és hatékony légkondicionálót is bemutatott.

Az otthoni gépek és berendezések fogyasztásának ellenőrzése és irányítása ma már egyértelműen szükségessé vált. De még jelentős eredményeket kell elérni ezen a téren, ahhoz, hogy ezek a rendszerek elterjedjenek.

Már létezik ugyan néhány különböző vezeték nélküli hálózati rendszer. A legtöbb okos mérőműszer Zigbee rádió hullámokkal működik. Néhány vezeték nélküli Z-Wawe eszköz, például a távolról irányítható villanykapcsoló, már kapható a piacon. Ezért választotta a Verizon is a Z-Wawe rendszert az energiafogyasztás- mérő szolgáltatásához.

 

Kulcsszavak: CES CES 2011 otthon

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09