Otthon, otthon, okos otthon

Vértes Judit, 2011. január 10. 09:05

A vasárnap véget ért Las Vegas-i Fogyasztói Elektronikai Vásár nem csak technikai újdonságokat kínált, de több cég is foglalkozott azzal, hogy az otthonunkban működő berendezések használatát hogyan tudnánk hatékonyabban irányítani, az áramfogyasztásunkat csökkenteni, és milyen is lehetne a jövő szép, édes, de főleg „okos" otthona.

A kiállításon megjelentek a zöld termékek, napenergiával működő rádiók, energiatakarékos elosztók. De a jövő otthona ennél többet kínál: okos készülékek, hatékony LED lámpák, szél-turbinák és nap-panelek. A Ford bemutatta az elektromos Ford Focust, egy héttel a nagy autó kiállítás előtt.

A fogyasztói elektronika már eddig is rengeteg hálózati TV-t, DVD lejátszót és egyéb elektronikai eszközöket gyártott. Rögtön ezek után következtek az egyéb hálózatra kapcsolható eszközök, termosztátok, mosogatógépek. Az ezek használatáról kapott információk segíthetik a fogyasztót az energiatakarékosságban. A gyártóknak pedig a gép mellé nyújtott szolgáltatások eladása újabb lehetőség a pénzszerzésre.

A különböző cégek különböző irányból közelítik meg az energiafogyasztás kérdését.

A Toshiba, Panasonic, LG, akik fogyasztói elektronikai eszközöket gyártanak, az energiatakarékosságot az eszközök hatékonyságának növelésével, az energiafogyasztásuk csökkentésével próbálják elérni, és ezek kontrolálása a TV-n, okos telefonon vagy számítógépen keresztül történne.

Az automatizálással foglalkozó vállalatok ezzel szemben egy három  komponensű rendszert képzelnek el, mely magában foglalja a szórakoztató elektronikai berendezések irányítását, a biztonsági rendszert és az energia gazdálkodást. Szerintük a megoldást az jelenti, ha a gépeket hálózatra kapcsolva, különböző szolgáltatások segítségével távolról is ellenőrizhetjük azok működését. „A szórakoztató elektronika kulcsfontosságú, de az energia felhasználás kérdése kezd hozzá felzárkózni” – mondta Will West, egy házi automatizálással foglalkozó cég, a Control14 ügyvezető igazgatója előadásán. A fogyasztóknak több információra és ellenőrzési lehetőségre van szükségük otthonaik berendezéseit illetően.

Az NRG Energy, mely először jelent meg a CES kiállításon, pavilonjában egy képzeletbeli otthont alakított ki. Az itt élő fiatal házaspárt alakító „színészek” felvilágosítást adtak az energiatakarékosságról, bemutatták az általuk használt megtakarítási ötleteket.

Chris Deutschen, a Direct Energy elnöke is elmondta, hogy a jövő a szolgáltatás központú otthoni hálózatoké.

A gyártók tovább tökéletesítik a TV-k, PC-k, eszközök hatékonyságát, de ahhoz, hogy ebben jelentős változást érjenek el, el kell kezdeniük a lakást hálózati rendszernek tekinteni.

A General Electric bemutatta a „jövő hálózatra kapcsolt otthonát”, melyben az okos berendezéseket a múlt évben megjelent Nucleus energia irányító rendszer vezérelte.

A Panasonic egyik színpadán is az otthoni energiaellátásé volt a főszerep, a TV-n keresztül követhető víz, gáz és villanyfogyasztást mutatták be. A Panasonic más alternatív energiaforrásokat használó termékeket, például napelemet, elektromosságot előállító akkumulátort is hozott a kiállításra.

A Toshiba energiatakarékos laptopjai és TV-i mellett energiafogyasztást ellenőrző rendszert, LED-es villanykörtét, és hatékony légkondicionálót is bemutatott.

Az otthoni gépek és berendezések fogyasztásának ellenőrzése és irányítása ma már egyértelműen szükségessé vált. De még jelentős eredményeket kell elérni ezen a téren, ahhoz, hogy ezek a rendszerek elterjedjenek.

Már létezik ugyan néhány különböző vezeték nélküli hálózati rendszer. A legtöbb okos mérőműszer Zigbee rádió hullámokkal működik. Néhány vezeték nélküli Z-Wawe eszköz, például a távolról irányítható villanykapcsoló, már kapható a piacon. Ezért választotta a Verizon is a Z-Wawe rendszert az energiafogyasztás- mérő szolgáltatásához.

 

Kulcsszavak: CES CES 2011 otthon

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világszinten teljes gőzzel halad az egészségügy digitális átalakulása

Az egészségügy digitális forradalma közel 20 éve van napirenden, most azonban úgy tűnik, valóban változás várható. Legalábbis ez derül ki a Roland Berger „Az egészségügy jövője: a szektor gyorsabb ütemben digitalizálódik a vártnál” (Future of Health: An industry goes digital – faster than expected) című tanulmányából. A Roland Berger szerint a 2025-ig tartó időszakban gyökeres változások lesznek az egészségügyi piacon. 

2020. február 21. 14:48

Az OnRobot bővíti termékcsaládját!

A robotikai End-of-Arm eszközök globális éllovasa, az OnRobot innovatív Gecko nyom nélkül tapadó gripperének egy új kompakt, egykorongos verzióját dobta piacra. Az új egykorongos Gecko SP (single pad) a megszokott funkciókat hozza most el olyan új automatizációs alkalmazások számára is, melyeknek kevesebb helyre és alacsonyabb teherbírása van szükségük. 

2020. február 21. 13:15

207 millió forint befektetést kapott a Trustchain digitális szerződéskötő platform

AZ MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől újabb, ezúttal 207 millió forintnyi befektetést kapott a TrustChain Systems Kft. A vállalkozás szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, februárban indult a valós idejű távoli ügyfél-azonosítás magyar nyelven.

2020. február 21. 11:59

A HTC bejelentette az újdonságait

A HTC VIVE az eddigi legsokoldalúbb VR termékvonalával, a cserélhető előlapok lehetőségével, új horizontokat nyit. A HTC bejelentette a VIVE Cosmos teljes sorozatának megjelenését – három új termékkel, valamint három új moduláris headset-előlappal bővül még tovább a VIVE Cosmos funkciókészlete. 

2020. február 21. 10:47

Bemutatkozik a Sony Xperia L4

A Sony bejelentette, hogy az új Xperia L4 készülékkel tovább bővül a szórakoztatásközpontú telefonjainak portfóliója. 

2020. február 21. 09:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás