A Google szerint a Bing a Google-re építve tökéletesíti saját keresési listáját

primhirek, 2011. február 1. 22:15

Nem kevesebbel vádolja a Google a Microsoftot, mint azzal, hogy a Bing szolgáltatásának a hátterében is Google-t kell keresnünk (vagy másképp fogalmazva: a Google-t is keresnünk kell)... A Bing nem tagadja a vádat: Stefan Weitz, a Microsoft Bing kereső rendszer igazgatója elmondta, azon dolgoznak, hogy a kereső rendszer a lehető legadekvátabb oldalt adja ki, és arról, hogy ezt milyen jelek és információk feldolgozásával teszi, egy hasonló vállalat sem beszél részletesen. A Bing eszköztára több bejövő adatot elemez, többek között más keresők adatait, és ezek segítenek a találatok sorbarendezésében.

A Google akkor kezdett gyanakodni arra, hogy netán a Bing - hogy is mondjuk - csal, amikor észrevette, hogy a két kereső az elírt szavakat ugyanúgy javítja, és ugyanarra az oldalra irányít.

2010 októberében azt is észrevették, hogy az első tíz találat között jóval több az egyezés, mint az ezt megelőző hónapokban volt. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben ugyanazokat a találatokat adta ki a Bing, mint a Google, de a változások azt mutatták, hogy a Bing megváltoztatott valamit az algoritmusában, amitől az eredmények Google-szerűbbek lettek.

A Google úgy véli, hogy az Interenet Explorer felhasználók Google keresési eredményei valahogy eljutnak a Bing-hez.

Hogy bebizonyítsa gyanúját, a Google egy csapdát állított, létrehozott egy olyan műveletsort, melynek segítségével a találatok rendezése manuálisan állítható. Olyan keresőszavakra állították be, amit kevesen, vagy talán senki nem használ. A próba előtt ezekre a szavakra kiadott lista csak alig, vagy egyáltalán nem egyezett a két rendszerben. A szavakra kiadott találatoknak semmi közük nem volt a keresett szóhoz. A teszt futtatása után azonban a két rendszer ugyanazokat a találatokat adta ki. Íme három példa:

 

Tehát a teszt előtt, vagyis amíg senki nem írta be ezeket a szavakat a Google-ba, a két keresési eredmény nem egyezett, utána viszont igen. Ami erősen alátámasztja a gyanút, hogy a Bing lemásolja a Google keresési eredményeit.

Igaz, hogy a 100 próbából, mindössze 7-9 esetben volt egyezés. Ez alátámasztja a Bing állítását, hogy a kereső rendszer több forrásból gyűjt jeleket, és a Google ezek közül csak egy.

A Google visszavonta ezeket a kódokat, ezért ha most próbáljuk ki, más eredményeket találunk.

A Bing és a Google keresési eredeményeit rendszerező algoritmusokat gyártó szakemberek több mindent figyelembe vesznek, amikor beállítják, melyik oldal jelenjen meg elsőként. Milyen szavak vannak az oldalon, hány link mutat az oldalra, milyen jelentős az oldal, ezek közül csak néhány szempont.

A Google tesztje azt mutatja, hogy a Bing elsősorban a tradicionális jeleket használja, de amikor ezek kevés találatot hoznak, a Google rendszerére támaszkodik.

Az Internet Explorer felhasználói ha figyelmesen elolvassák a biztonsági előírásokat, értesülhetenek róla, hogy néhány böngészési adatuk hozzáférhető, ha nem állítják be megfelelően a biztonsági jellemzőket. Ezeket az adatokat használhatja fel a Bing keresési rendszerének tökéletesítéséhez. Hogy ettől félni kell - hiszen személyes adataink jutnak ki.-, vagy örülni - hiszen mindannyiunk érdeke minél jobban eligazodni az egyre nagyobb méreteket öltő digitális világban - azt mindenki maga döntheti el.

 

Kulcsszavak: Google Microsoft Bing

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09