Hitelkártya helyett elég lesz a mobiltelefon

Vértes Judit, 2011. február 19. 10:22

Rövidesen már nem csak a pénzünket hagyhatjuk otthon, ha elmegyünk bevásárolni, vagy vacsorázni, hanem a bankkártyánkat is, feltéve, ha nálunk van a mobiltelefonunk. A Visa - egyelőre Amerikában - már az idei év második felére tervezi annak a szolgáltatásnak a bevezetését, amelynek segítségével az okostelefonunkat elektronikus pénztárcává alakíthatjuk.

 

A Visa rendszeréhez nincs szükség új eszközre, az okostelefonba egyszerűen behelyezhető micro SD (Secure Digital) memória kártyával a készülék csatlakoztatható a Visa PayWave rendszeréhez. Egyelőre a Wells Fargo, a Chase, U.S.Bank, és a Bank of America pénzintézetek működnek a technológiával.

- A szolgáltatás alapja az NFC (Near Field Communication) rendszer, vezeték nélküli interneten keresztül működik majd, természetesen különböző biztonsági eszközök beépítésével - mondta Bill Gajda, a Visa Mobil vezetője a Mobil World Congress 2011-en adott interjúban. A Visa a PayWave mobil fizetőrendszert mutatta be a kiállításon.

Az olvasó terminál standard technológián alapul, éppúgy működik Visa PayWave rendszerrel, mint a Master Card PayPass rendszerével, vagy az American Express Express Pay rendszerével. Gajda szerint az NFC technológia 2011-ben elérhető lesz, és bőr pénztárcánkat - sőt: hitelkártyáonkat is - lecserélhetjük a mobil pénztárcára még ebben az évben.

A mobil fizetőrendszer iPhone3, iPhone4, különböző BlackBerry modelleken és a Samsung Android alapú Galaxy S II telefonokon működik, de NFC chipek helyezhetők a Nokia Windows rendszerű készülékeibe is.

A rendszer biztonságosabb, mint a bankkártya – hiszen a bankkártyát ellophatják, klónozhatják, termináloknál megszerezhetik a kártya számát és a PIN kódot is, az ATM eszközöket hamisíthatják. Ezzel szemben a PayWave rendszer több biztonsági eljárást épített be. A rendszer folyamatosan figyel, és azonnal értesítést küld, ha valami gyanús tranzakció történik. Figyeli a tranzakciók méretét, rendszerességét, és bármilyen anomáliát jelez a Visa hálózatán keresztül.

Az NFC chip egy biztonsági komponenst tartalmaz, mely minden egyes tranzakcióhoz új azonosító kódot generál. A telefon 2-4 cm közelségből lesz csak olvasható a tranzakció alatt, így mások nem láthatják az adatokat. A rádió adatátvitel 8 másodperc múlva kikapcsol. A Visa Europe alkalmazásban a PayWave alkalmazás elindításához is külön jelszó kell.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligencia a kamerákban

Az automatizált vezetés lépésről lépésre egyre több támogatást nyújt a sofőröknek, jövőbeni célja pedig, hogy a jármű végül átvehesse a teljes irányítást. Sőt, még ennél is több: „Az embernél jobb vezetővé kívánjuk fejleszteni az autókat, így növelve a közúti közlekedés biztonságát. Más szavakkal: a technikának még az embernél is megbízhatóbban kell működnie” – hangsúlyozta Harald Kröger, a Bosch igazgatótanácsának tagja.

2019. szeptember 18. 20:30

Automatizáció és élőmunka-erő: együtt többre megyünk

2030-ra a globális szakképzett munkaerőhiány előreláthatólag eléri a 85,2 millió főt, és ez várhatóan az ázsiai fejlődő gazdaságokat fogja a leginkább érinteni. Csak a gyártóiparból 2020-ra körülbelül kétmillió munkás fog hiányozni, 2030-ra pedig ez a szám már a 7,9 milliót is meghaladhatja. Ez körülbelül 607,1 milliárd dolláros bevételkiesést jelent.

2019. szeptember 18. 20:08

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Világszerte 100 milliónál tart a Lime e-rolleres utak száma

A zöld közlekedési megoldásokat kínáló mikromobilitási szolgáltató összesen 9000 tonnával csökkentette a városi közlekedésből származó CO2-kibocsátást a világ több mint 120 városában. Budapesten kiemelkedően magas az elektromos rollerek iránti érdeklődés, a felhasználók átlagosan 14 perces utakat tesznek meg a Lime környezetbarát járműveivel.

2019. szeptember 18. 19:45

Egy app lehet a híd a szülő-gyerek közötti digitális szakadék felett

A jövő generációjának tagjai átlagosan tízéves korukban kapnak telefont, de ez korántsem jelenti azt, hogy tisztában vannak az online jelenlét veszélyeivel is. A szülők legegyszerűbb eszköze a tiltás és a használat, illetve alkalmazások korlátozása, így azonban jelentős digitális szakadék alakulhat ki a szülő és gyermeke között. A Start it @K&H-ban fejlődő Mongu for Teen startup csapata erre az aktuális kihívásra kínál megoldást. A szülő-gyermek együttműködésére épülő alkalmazás segítségével ugyanis a gyermek biztonságosan felépítheti online magánszféráját, felismerheti és kivédheti a veszélyeket, miközben biztosítja a lehetőséget a szülői védelemre is.

2019. szeptember 18. 15:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás