Nyílt rendszerű szoftverek az Országos Vérellátó Szolgálatnál

forrás Prim Online, 2011. február 22. 11:37

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) informatikai alapinfrastruktúrájának fejlesztése során irodai programcsomagként az OpenOffice.org Novell Edition megoldást vezette be, és linux alapokra helyezte át az OVSZ telephelyein lévő munkaállomások és mobil eszközök felügyeletét, jelentős költségeket takarítva meg ezzel.

 Az Országos Vérellátó Szolgálat a hazai egészségügyben kimagasló informatikai háttérrel rendelkezik, amelynek üzemeltetése kritikus fontosságú a vérellátás folytonosságának biztosítása miatt. A szervezet éppen ezért nagy hangsúlyt fektet informatikai rendszerének fejlesztésére, amelynek jövőjét nyílt forráskódú megoldásokra és a Novell megoldásaira alapozta. A korábbi decentralizált rendszer helyett egy új, Linux alapú, outsource formában üzemeltetett vékony kliens architektúra került kialakításra, amellyel kisebb költséggel és központilag felügyelhető az OVSZ 24 telephelyének 800 munkaállomása (ennek 20 százaléka laptop és egyéb mobil eszköz). További jelentős megtakarítást eredményezett a szervezet számára több licencdíjas szoftver lecserélése nyílt forráskódú megoldásokra, pl. az OpenOffice.org Novell Edition termékre.

 „A költséghatékonyság, mint a fejlesztés elsődleges szempontja, többféle módon is megvalósult. A termékek oldalán egyrészt 30 százalékkal csökkentek a korszerű hardverek beszerzésének költségei a vékony kliens architektúra révén, másrészt jelentős, hosszú távú megtakarításokkal számolhatunk, hiszen a nyílt forráskódú szoftvereknek nincs licencdíja, költsége csak a kapcsolódó szolgáltatásoknak van. A szolgáltatások oldalán az IT- outsourcing előnyeként csökkentek az üzemeltetés költségeink, a Novell helpdesk szolgáltatása pedig a meghatározott SLA-knak megfelelő magas szinten működik, gyors válaszidővel. Az egy munkaállomásra jutó üzemeltetési költségünk töredéke lett a korábbinak, miközben a megszokott, Európai Uniós színvonalon biztosítjuk a hazai vérellátás folyamatosságát” – mondta Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

 Az OVSZ a közelmúltban egy új szakrendszert, vezetett be, az eProgesa-t, amely Európa és a világ több országában használt, a vér útját leképező szakmai rendszer. Az új szakrendszer bevezetésével jelentősen megnőttek a rendszer igényei. Az új rendszer kialakításához és üzemeltetéséhez olyan partnert kerestek, aki költséghatékonyan, és biztonságosan meg tudja valósítani az új vékonykliens architektúra országos szintű kiépítését és támogatását. A teszteredmények alapján több szolgáltató közül a saját Linux disztribúcióval és nemzetközi háttértámogatással is rendelkező Novell megoldásaira esett a választás.

Kulcsszavak: linux Novell-hu Novell

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05