SSD vagy HDD: melyiket válasszam?

Kiss Ádám Zoltán, 2011. február 27. 08:04

Nem is olyan régen még ékszerként tekintettünk egy SSD meghajtóra. Tudtuk, mennyivel jobb, mint egy merevlemez, mert nincs benne mozgó alkatrész. Az SSD meghajtó csendesebb, megbízhatóbb, tartósabb, kiválóan bírja a vibrációt, és még egy sor jó tulajdonsága van, ami miatt vágyunk rá, de hát az ára.

Az SSD ára az elmúlt hónapokban olyan szépen alakult, hogy jelenleg sok tekintetben már az első számú adattároló is lehet a gépünkben. Tudom, hogy egy HDD esetében egy gigabájtra vetített költség alacsonyabb az SSD-énél, de az üzemeltetési költségeket is hozzáadva, valamint figyelembe véve a teljesítmény mutatókat, megbízhatóságot, tartósságot és az energiafogyasztást, már a mérleg nyelve átbillen. Ma már több SSD változat közül tudunk választani attól függően, milyen felhasználási területre szánjuk is őket. A merevlemez helyett vagy mellett megfelelő alternatíva, ha egy meglévő számítógép vagy laptop teljesítményét szeretnénk feljavítani, illetve egy új és gyors konfigurációt tervezünk.

Egy példa: Kingston SSDNow

A Kingston SSDNow a merevlemezek helyettesítésére szánt SATA2 csatlakozófelületű NAND flash adattároló. A NAND technológia a DRAM alapú SSD tárolókkal szemben sokkal magasabb megbízhatóságot nyújt. Az SSD vitathatatlan előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így egy sor problémát sem. A felhasználás szempontjából a leglényegesebb tulajdonságok:

  • Az extrém adatátviteli sebesség: az adatok írási és olvasási ideje rendkívül gyors.
  • Az alacsony elérési idő: az operációs rendszer betöltési ideje másodpercekre csökken, az alkalmazások úgy indulnak, mintha mindig is a memóriában csücsültek volna.
  • Csökkentett energia felhasználás: számunkra akkor mérhető az alacsony működési és készenléti energia szükséglet, ha sok-sok SSD-t használunk, például egy adatközpontban. Azonban a környezetünk védelme szempontjából számít az is, hogy a sok milliárd asztali PC-ben egyenként milyen fogyasztású lakatrészek vannak.
  • Megbízható és strapabíró: a hordozható eszközök (külső háttértárak, noteszgépek) esetében az adattároló extrém hőmérsékletnek (nyáron a meleg, télen a hideg) és ütődéseknek vagy rázkódásoknak van kitéve. A merevlemezek úgy-ahogy elviselik ezeket, az SSD pedig biztosan, még azt is, ha leejtik működés közben. A HDD-khoz hasonlóan az SSD-k is használnak hibajavítást, egyes modellekben a S.M.A.R.T. technológia is elérhető már. Az SSD-ben levő belső algoritmus egyenletesen terheli a memóriacellákat, hogy élettartamukat a várható három és öt év között tartsa. A meghibásodott cellák kiváltására és a túlterheltek "pihentetése" végett pedig egy kiegészítő memóriaterületet használhat a vezérlő, például egy 128 GB SSD valójában kb. 156 GB-os. Az SSDNow meghajtók hozzáadott értéke a bennük levő kifinomult vezérlő és algoritmus.


A HDD már több mint ötvenéves!

Az IBM 1956-ban mutatta be a mágneses elven, mozgó fejekkel működő alkatrészt, a merevlemezt, amely a 60-as évek elejétől az elsődleges adattároló egység a számítógépek számára. Valljuk be, igen jól is teljesítettek az elmúlt fél évszázadban ezek a morgó egységek. A winchesterek legfőbb meghibásodási forrása a forgó lemezek és a rohangáló fejek: a vibrációk vagy a 60 fok feletti hőmérséklet végez velük. Általában egy otthoni PC esetében a videokártya és a processzor fogyasztására figyelünk oda, pedig az SSD-hez képest ötször magasabb energiaigénye van a merevlemezünknek! Az adatok előkeresésének hosszú-hosszú ideje a merevlemezek fejlesztésének az elsődleges problémája, melyet sokféle módszerrel, például cache memóriával próbáltak lerövidíteni. De, ha már úgy is memóriában tároljuk az adatokat, akkor miért ne dobjuk ki a tányért és a fejeket, ami megmarad, az maga az SSD lesz.

Hol érdemes SSD-t használni?


Persze, mint a bevezetőben utaltunk rá, még nem tudjuk, még nem kifizetődő mindig mindenhol nyugdíjba küldeni a HDD-t, de érdemes, sőt meg kell fontolni, hogy mikor váltsunk SSD-re. A notebookok, a pár évvel ezelőtti modellek mindenképp, kicsit alacsonyabb teljesítményűek, mint az asztali gépek. A felgyorsításukra két lehetőségünk van, az egyik a memóriabővítés, a másik, hogy a merevlemezt SSD-re cseréljük. A notebook életciklusa így egy-két évvel megnövelhető, ami jelentős üzemeltetési költség megtakarítást eredményez. Ráadásul a modern programok is használhatóvá válnak egy olyan gépen, ami csak csigalassúsággal boldogult eddig velük.
 
A vállalati szerverekben, adatbázis kiszolgálókban vagy levelezőszerverek esetében az egész vállalati hálózati struktúra felgyorsítható, ha a szerverben SSD-t használunk. Egy szerverpark lecserélése nem olcsó mulatság, pár SSD révén meglódulhat a rendszer sebessége. A S.M.A.R.T technológia a merevlemezekhez hasonlóan jelzi, ha egy egységgel probléma lenne, a rendszerfelügyelet a megszokott módon működhet. A sebesség növekedésen kívül az üzemeltetési költségek csökkenése a kisebb energiafelhasználásban (kevesebb hűtést igényel, kevesebbet fogyaszt) is jelentkezni fog. Egyes tanulmányok szerint 5 - 32-ed része az üzemeltetési költség a HDD-t használó rendszerekhez képest.
 
Aki a legjobb, legújabb technológiákat használja az asztali gépében, már biztosan SSD-ről bootol. Egy otthoni PC-ben is fontos a gyorsaság, például akkor, ha játszunk vagy videofilmet nézünk. Ha csak meg akarjuk nézni a leveleinket vagy a Facebook hírfolyamunkat, akkor idegőrlő tud lenni az operációs rendszer percekig tartó betöltődése, ez SSD-vel csak pár másodperc.

Kulcsszavak: adattárolás Kingston

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05