CeBIT 2011 - Elérhető közleségben az adatbiztonság

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 09:05

A merevlemezárak folyamatos csökkenésével és a tárolókapacitás robbanásszerű növekedésével az otthoni felhasználók számára anyagilag is elérhető közelségbe került az adatok biztonsági célú másolása - állítják azok a vállalatok, amelyek a szokottnál is nagyobb, látványosabb standokkal jelentek meg a hannoveri CeBIT-en.

A tajvani Synology például olyan hálózati meghajtókat kínál, amelyekbe egyszerre több merevlemez tehető, és ezeket a lemezeket úgy is össze lehet kapcsolni, hogy az eszközre mentett információ mindkét lemezen megtalálható. Ennek akkor van jelentősége, ha valamelyik lemez meghibásodik, mert a sértetlen tárolóról az értékes adatok még új lemezre írhatók. Ráadásul akinek ez a  biztonsági szint sem megfelelő, választhatja  a nagyobb, négy lemez fogadására alkalmas változatot is.

A vállalati megoldások között természetesen lényegesen több, akár tucatnyi lemez kezelésére alkalmas modellek is vannak. A gyártók szerint a biztonságot azzal lehet még fokozni, ha a mentések nemcsak több lemezen, hanem egymástól távol, legalább két helyen vannak elmentve. Ebben az esetben nem kell tartani a természeti csapásoktól vagy a tárolók elvesztésétől.

Az adatmentéssel foglalkozó cégek szerint két típus keresi a biztonsági megoldásokat: olyanok, akiknek nem volt még adatvesztésük, de aggódnak miatta, és azok, akik a saját bőrükön tapasztalták, mennyibe kerül sok terabájtnyi adat visszaszerzése. Jelenleg mintegy 15 ezer forintba kerül egy terabájtnyi tárolókapacitás, míg hat évvel ezelőtt ennek a huszonötöd része, azaz 40 gigabájt került 20 ezer forintba. A sérült lemezekről, ha az adattároló felület is súlyosan sérült, 250-350 ezer forintot lehet számolni az adatmentésre.

Ennek tudatában egyre többen gondolkodnak el azon, hogy adataikról biztonsági másolatokat készítsenek. Ezt a trendet próbálja kihasználni a dél-koreai Skydigital is, amely a lementett adatok védettségére helyezi a hangsúlyt. A CeBIT-en bemutatott fejlesztésük lényege titkosító rendszerrel szerelt merevlemezház, amelybe 2,5 colos, laptopokban használható lemezek illeszthetők. Az eszközre mentett adatok pedig csak akkor lesznek hozzáférhetők, ha az eszköz fedlapján található numerikus billentyűzetbe a felhasználó által korábban megadott PIN-kódot beírják. A titkosítás akkor is működik, ha a merevlemezen tárolt információkat az eszközből kivéve próbálják elérni.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Cyber Signals: egyre több kibertámadás éri a sporteseményeket és helyszíneiket

A sport– és szórakoztató rendezvények gördülékenyebb és kényelmesebb lebonyolításához egyre több digitális szolgáltatást vesznek igénybe a helyszínt biztosító intézmények és a szervezők. Emiatt megnőtt a háttérinfrastruktúrák sérülékenysége, kedvező célpontot kínálva a kiberbűnözőknek. A Cyber Signals ötödik kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen sokrétű kiberbiztonsági előkészületekre van szükség ahhoz, hogy a rendezést vállaló intézmények infrastruktúrája mellett a sportolók, sportszövetségek és szponzorok, valamint a rendezvényeket látogató közönség adatai védve legyenek a kibertámadásoktól.

2023. szeptember 25. 20:48

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Az informatika az életünk alapvető eszköze, amely a mindennapjainkban és az üzleti világban is meghatározó szerepet játszik. Ennek tudatában azt gondolhatnánk, hogy az IT menedzsment jelenleg minden vállalkozás életében az egyik legfontosabb prioritás. Ennek ellenére a legtöbb hazai cégvezető még 2023-ban is figyelmen kívül hagyja azt, hogy cége milyen informatikai megoldásokat használ. 

2023. szeptember 25. 15:51

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59