CeBIT 2011 - Elérhető közleségben az adatbiztonság

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 09:05

A merevlemezárak folyamatos csökkenésével és a tárolókapacitás robbanásszerű növekedésével az otthoni felhasználók számára anyagilag is elérhető közelségbe került az adatok biztonsági célú másolása - állítják azok a vállalatok, amelyek a szokottnál is nagyobb, látványosabb standokkal jelentek meg a hannoveri CeBIT-en.

A tajvani Synology például olyan hálózati meghajtókat kínál, amelyekbe egyszerre több merevlemez tehető, és ezeket a lemezeket úgy is össze lehet kapcsolni, hogy az eszközre mentett információ mindkét lemezen megtalálható. Ennek akkor van jelentősége, ha valamelyik lemez meghibásodik, mert a sértetlen tárolóról az értékes adatok még új lemezre írhatók. Ráadásul akinek ez a  biztonsági szint sem megfelelő, választhatja  a nagyobb, négy lemez fogadására alkalmas változatot is.

A vállalati megoldások között természetesen lényegesen több, akár tucatnyi lemez kezelésére alkalmas modellek is vannak. A gyártók szerint a biztonságot azzal lehet még fokozni, ha a mentések nemcsak több lemezen, hanem egymástól távol, legalább két helyen vannak elmentve. Ebben az esetben nem kell tartani a természeti csapásoktól vagy a tárolók elvesztésétől.

Az adatmentéssel foglalkozó cégek szerint két típus keresi a biztonsági megoldásokat: olyanok, akiknek nem volt még adatvesztésük, de aggódnak miatta, és azok, akik a saját bőrükön tapasztalták, mennyibe kerül sok terabájtnyi adat visszaszerzése. Jelenleg mintegy 15 ezer forintba kerül egy terabájtnyi tárolókapacitás, míg hat évvel ezelőtt ennek a huszonötöd része, azaz 40 gigabájt került 20 ezer forintba. A sérült lemezekről, ha az adattároló felület is súlyosan sérült, 250-350 ezer forintot lehet számolni az adatmentésre.

Ennek tudatában egyre többen gondolkodnak el azon, hogy adataikról biztonsági másolatokat készítsenek. Ezt a trendet próbálja kihasználni a dél-koreai Skydigital is, amely a lementett adatok védettségére helyezi a hangsúlyt. A CeBIT-en bemutatott fejlesztésük lényege titkosító rendszerrel szerelt merevlemezház, amelybe 2,5 colos, laptopokban használható lemezek illeszthetők. Az eszközre mentett adatok pedig csak akkor lesznek hozzáférhetők, ha az eszköz fedlapján található numerikus billentyűzetbe a felhasználó által korábban megadott PIN-kódot beírják. A titkosítás akkor is működik, ha a merevlemezen tárolt információkat az eszközből kivéve próbálják elérni.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából

2023. november 30. 14:40

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták. Mivel segítségükkel növelhető a produktivitás és használatuk időt takaríthat meg, sok munkavállaló beépítette ezen eszközök alkalmazását a mindennapi munkafolyamatokba. Az ESET kiberbiztonsági kutatói szerint azonban mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

2023. november 30. 12:55

5 tipp az adatok fokozott biztonságáért

Az okoseszközök korában a kommunikáció, a munkavégzés és a tartalomfogyasztás minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb, ám a technológiai fejlesztések egyúttal új kockázatokkal is járnak mind a személyes, mind a vállalati adatok biztonságára nézve. Ezért mindenkinek a saját érdeke, hogy foglalkozzon az adatai védelmével. A Kingston Technology szakértői a november 30-i számítógépes biztonság napja alkalmából összegyűjtöttek öt egyszerű és praktikus tippet, amelyekkel nagyobb biztonságban tudhatjuk adatainkat.

2023. november 30. 11:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04