CeBIT 2011 - Zajtalan processzorhűtés Dél-Koreából

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 7. 09:01

Zajtalan processzorhűtést fejlesztett a dél-koreai NoFen Computer, amely a hannoveri CeBIT-en mutatta be a vízkeringetéses technológiát leváltó, speciális csöveken alapuló hőelvezetési technológiáját.

Az asztali (desktop) számítógépek használóinak évtizedes problémája a növekvő processzorteljesítménnyel járó melegedés. A hagyományos, ventilátoros hűtési rendszerek viszont kellemetlen háttérzajjal, vibrációval és az alkatrészek intenzív porosodásával járnak. Éppen ezért a nagyobb teljesítményű gépeknél már évek óta használják a vízhűtéses technológiát, amely valóban csendesebb, mint az olcsó ventilátor, de a keringetőszivattyú motorja és a hűtőbordákhoz kapcsolt alacsony fordulatszámú ventilátornak is van valamennyi alapzaja.   

A koreai cég ezért mikrocsövekből kialakított óriási hűtőbordákkal oldja meg a zaj és a porosodás elleni védelmet. A processzorhoz rögzített csövekben is folyadék van, amely a hő hatására külső segítség nélkül kezd keringeni a - kiegyenesítve több méter hosszú - csövekben. A rendszer egy 22 centiméter átmérőjű, 13 centiméter magas korongot alkot, amelyben a vékony csövek olyan nagy hűtési felületet biztosítanak, hogy a legfeljebb 100 wattos hűtési teljesítményt igénylő processzorokhoz, akár az Intel i7 870-es vagy az AMD Phenom X4 945-ös processzorokkal is használható.  

A rendszer hátránya a magasabb ára mellett, hogy a mérete miatt nem tehető bele minden házba és csak olyan alaplappal működik, amelyen a processzorfoglalattól kellő távolságra kerültek a bővítőkártyák.  
 

Kulcsszavak: processzor CeBIT 2011 CeBIT

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Elismerték az Epson fenntarthatósági törekvéseit

Az Epson idén harmadjára nyerte el a DataMaster Lab GREEN Award díját, amellyel tintasugaras innovációját és általános fenntarthatósági erőfeszítéseit ismerték el. Ráadásul dupla elismerést zsebelhetett be a márka, ugyanis a terméktesztek során a DataMaster ötcsillagos értékelést adott az Epson AM-C többfunkciós tintasugaras másolóinak.

2023. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38