Kétszáz új funkció az iPhone, iPad operációs rendszerében

forrás Prim Online, 2011. június 7. 22:46

Az Apple elérhetővé tette az iOS 5 bétaverzióját az iOS Developer Program tagjai számára. Az iOS 5 előzetes verziója kétszáznál is több új funkciót tartalmaz, melyek ez év őszétől lesznek elérhetők az iPhone, iPad és iPod touch készülékek felhasználói számára. Az iOS 5 funkciói között említhető a Notification Center, az értesítések zavartalan megtekintésére és kezelésére szolgáló közös, innovatív felület; az új iMessage üzenetkezelő szolgáltatás, mellyel egyszerűen küldhetők szöveges üzenetek, fotók és videók az iOS-alapú eszközök között; valamint a Newsstand, az újság- és magazin-előfizetések vásárlására és rendszerezésére szolgáló új módszer. Az új PC Free funkciónak köszönhetően az iOS 5 felhasználói számítógép igénybe vétele nélkül aktiválhatják és állíthatják be iOS-alapú eszközeiket, illetve tölthetik le a szoftverfrissítéseket az internetről. 

"Az iOS 5 számos nagyszerű új funkcióval érkezik, például a Notification Center, az iMessage és a Newsstand szolgáltatással. Izgatottan várjuk, hogy fejlesztőink milyen alkalmazásokat alkotnak az ezerötszáz új API segítségével"– mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. "Az iOS 5 talán legkiemelkedőbb jellemzője, hogy úgy alakították ki, hogy zavartalanul együttműködjön az iCloud szolgáltatásokkal a PC-korszak utáni forradalomban, amelynek vezetője az Apple."

Az iOS 5 rendszer és az iCloud szolgáltatások együttes használatakor csak meg kell adni az Apple ID azonosítót a hozzá tartozó jelszóval, és az iCloud tökéletesen integrálódik a felhasználó alkalmazásaival. Automatikusan, vezeték nélküli kapcsolatokon szinkronban tartja az összes levelet, névjegyet, naptárat, fotót, alkalmazást, könyvet, zenét és egyebeket az eszközök között úgy, hogy közben egyáltalán nincs szükség ezek számítógéphez csatlakoztatására.
A Notification Center egy innovatív felületet kínál az iOS 5 felhasználóinak, melyen egyszerűen, az iOS 5 bármely részéből, egyetlen közös felületen férhetnek hozzá mindenféle értesítéshez – szöveges üzenetekhez, nem fogadott hívásokhoz, naptári és alkalmazásokhoz tartozó értesítőkhöz, valamint egyéb értesítésekhez. Érkezésükkor az értesítések csak megjelennek a képernyő felső részén, nem zavarva meg a felhasználót aktuális tevékenységében. Egy lapozó mozdulat segítségével valamennyi értesítő megtekinthető, egy újabb érintésre pedig megnyílik az értesítéshez tartozó alkalmazás, az értesítés részletes információival. Az értesítések a zárolt képernyőn is megjelennek, és innen is csak egyetlen kézmozdulat a kapcsolódó alkalmazás megnyitása.
 
A Newsstand egy könnyű rendszerezési lehetőségeket kínáló, elegáns könyvespolc, mely egyetlen közös helyen jelenít meg minden újság- és magazin-előfizetést. Az App Store egyik új rovatában csak előfizethető kiadványok jelennek meg, így a felhasználók gyorsan megtalálhatják a legnépszerűbb újságokat és magazinokat szerte a világon. Az előfizetett kiadványok új számai megjelennek a Newsstand szolgáltatásban, és a háttérben automatikusan frissülnek. Ennek köszönhetően mindig a legfrissebb kiadás és a legújabb címlap látható.
 
A Safari a világ egyik legnépszerűbb mobil böngészője, amely az iOS 5 rendszerben még tovább fejlődött. Az új funkciók közé tartozik a Safari Reader, mely rendezetté teszi a weboldalakat, beállítja a megfelelő betűméretet, így a felhasználó könnyedén végiglapozhatja és elolvashatja a cikkeket; az olvasási listák funkciója, mellyel a cikkek későbbi olvasás céljára menthetők, és amely ezeket a cikkeket automatikusan megjeleníti valamennyi iOS-alapú eszközön; illetve a többlapos böngészés, mellyel iPad készülékeken is egyszerűen lehet váltogatni több weboldal között.
Az iOS 5 Twitter-integrációja révén elég egyszer bejelentkezni, hogy aztán a Twitter szolgáltatást támogató valamennyi alkalmazásból – melyek között megtalálható a Photos, a Camera, a Safari, a YouTube és a Maps is – közvetlenül, egyetlen érintéssel írhasson a felhasználó a Twitter-oldalakra. Az új programozási felületek a külső fejlesztők számára is lehetővé teszik, hogy az egyszeri bejelentkezési funkció előnyeit kiaknázzák saját iOS 5 alkalmazásaikban.
 
A szintén az iOS 5 részét képező iMessage az iPhone üzenetkezelési funkcióját teszi elérhetővé minden iOS-alapú eszközön – iPhone, iPad és iPod touch készüléken A közvetlenül a Messages alkalmazásba épített iMessage szolgáltatásban egyszerű a szöveges üzenetek, fotók, videók és névjegyadatok küldése más iOS 5-alapú eszközöket használó partnereknek és csoportoknak, Wi-Fi vagy 3G kapcsolatokon keresztül. Az iMessage automatikusan elküldi az üzeneteket a felhasználó minden iOS 5-alapú eszközére, egyszerűvé téve az iPhone, iPad és iPod touch eszközökön egyszerre folytatott párbeszédek áttekintését. Az iMessage kézbesítési és olvasási nyugtákat is tud küldeni, szövegfelismerési funkciót tartalmaz, és biztonsági szolgáltatásai lehetővé teszik a végpontok közötti titkosítás használatát.
 
Az új Reminders alkalmazás a tevékenységek létrehozásában, kezelésében és csoportosításában nyújt segítséget. Tevékenységekhez, időponthoz vagy helyszínhez kötött emlékeztetők állíthatók be, prioritás és határidő definiálható, így a felhasználó értesítést kaphat, ha egy feladat határideje közeleg, ha egy adott helyre érkezik, vagy egy adott helyről távozik. Az emlékeztetők az iCal szolgáltatásban és az Outlook alkalmazásban is megtekinthetők, és automatikusan frissülnek.
 
A Camera és a Photos alkalmazás új funkcióival a zárolási képernyőről azonnal elérhető a kamera, és a hangerőnövelő gombbal is készíthető pillanatfelvétel. A megjeleníthető rácsvonalak segítséget nyújtanak a kép szintezésében, a fókusz és az expozíció pedig egyetlen érintéssel rögzíthető egy tárgyra. Az új Photos alkalmazásban a felhasználó a fotókat körülvághatja, elforgathatja, minőségüket javíthatja – a vörösszem-effektus eltávolításának lehetőségét is ideértve –, ezeken túl pedig közvetlenül az eszközön is albumokba rendezheti, illetve megoszthatja.
Az új PC Free funkció révén az iOS 5 felhasználói iOS-alapú eszközeiket számítógép nélkül is aktiválhatják és beállíthatják, továbbá az iOS szoftverfrissítései egyetlen érintéssel letölthetők az internetről, illetve telepíthetők. Az iOS 5 Wi-Fi szinkronizálási szolgáltatásának SSL-titkosítású, vezeték nélküli kapcsolatokon keresztüli adatátviteli és biztonsági mentési funkciója gondoskodik a megvásárolt tartalmak szinkronban tartásáról a felhasználó eszköze és iTunes-könyvtára között.
 
Az iOS 5 további új funkciói: 
• Game Center alkalmazás, melyben már fotókkal is kiegészíthetők a profilok, új játékok vásárolhatók, és egyszerűbbé válik a barátok és az új játékok keresése.
• A levelezést érintő fejlesztések részeként az üzenetek írásakor a címzettek áthúzhatók máshonnan; továbbá az új formázási sáv félkövér, dőlt és aláhúzott szedési formázást, illetve bekezdésbehúzási funkciót is kínál.
• Az AirPlay Mirroring révén vezeték nélkül is megjeleníthető az iPad 2 képernyője HDTV-készülékeken, az Apple TV készülék közvetítésével.
• A rendszerszintű osztott billentyűzet minden eddiginél könnyebbé teszi a gépelést az iPad készülékeken.
Elérhetőség 
 
Az iOS 5 bétaverzióját és szoftverfejlesztői készletét az iOS Developer Program tagjai már letölthetik a developer.apple.com webhelyről. Az iOS 5 ingyenes szoftverfrissítésként fog megjelenni az iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad, valamint a harmadik és negyedik generációs iPod touch készülékekhez idén ősszel. Egyes funkciók nem feltétlenül lesznek elérhetők valamennyi eszköztípuson.
Kulcsszavak: iPad iPhone

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05