"Botanikus Wikipedia" készül Amazóniáról

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 20. 08:42

"Botanikus Wikipedia", Amazónia több ezer növényfaját számba vevő internetes lexikon készül 2012-től az IBM informatikai cég és a brazil kormány összefogásával.

A lexikon első változata már a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Rio+20 nevű ENSZ konferenciára elkészült. A tanácskozás az 1992-es Rio de Janeiró-i Föld-csúcs évfordulóját ünnepli.

Aloizio Mercandante, a brazil kormány tudományért és technológiáért felelős minisztere a napokban írt alá megállapodást az IBM képviselőivel a Wikiflora.org nevű portál létrehozására.

A szabad enciklopédiát az olvasók gazdagíthatják a növényfajok leírásával és élőhelyének meghatározásával, a feltöltött információkat tudósok fésülik át és hagyják jóvá.

A kezdeményezés célja, hogy Amazónia őserdeinek összes faját leírják, ez lehetővé teszi azt is, hogy eddig nem ismert növényeket katalogizáljanak biológiai adatok összehasonlításával.

"Ha nem találunk új módszereket, több mint száz évet emészthet fel, Amazónia teljes megismerése" - idézte a Folha című Sao Paoló-i lap a minisztert. A honlappal az is el akarják érni, hogy nem szakértők is segítsék az amazonasi erdők biológiai sokféleségének felfedezését.

"Az is lehetőség a fenntartható fejlődés egy alternatív útjának megteremtésére, hogy nemcsak az erdőirtások ellen küzdünk, hanem értéket adunk a biodiverzitásnak, hogy megismerjük és megmutatjuk jelentőségét az élelmezés és az orvoslás terén" - fűzte hozzá Mercandante. A politikus kiemelte annak a genetikai anyagnak a gazdagságát, amelyet Amazónia Brazíliának és a bolygónak nyújt.

Kutatók szerint eddig az esőerdők 2500 növényfaját írták le, ez valószínűleg csak ötöde Amazónia flórájának.

MTI

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

KórházSuli – ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van

Magyarországon a súlyos betegsége miatt szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni az iskolát, pedig az a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és elszigetelődés.

2019. augusztus 22. 13:03

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára a 2019-es IFA-n

A 2019-es, berlini IFA szakkiállításon mutatkozik be az LG és a nemzetközi építészeti vállalat, a Studio Fuksas egyedülálló, közös installációja. 

2019. augusztus 22. 11:37

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Elindult a 2019-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Már Early Bird kedvezménnyel lehet jelentkezni Magyarország legismertebb online marketingkommunikációs pályázatára. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat idén 18. alkalommal hirdeti ki a digitális megmérettetést, amelyre a szakmai zsűri az idei legfrissebb honlapokat, valamint a legjobb digitális megoldásokat is várja. Indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

2019. augusztus 22. 09:05

Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Országos IT Megmérettetést, amely a magyarországi IT szakemberek legnagyobb online szakmai versenye. 

2019. augusztus 21. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás