Világszerte növekszik a szerverparkok piaca

forrás Prim Online, 2011. november 6. 11:51

Az internethasználat bővülésével a szerverparkok piaca is folyamatosan növekszik. A világ legnagyobb adatközpontja Chicago-ban található, míg Budapest a közép-kelet-európai régió legnagyobb egységének ad otthont. A hétköznapi emberek elől rejtett módon üzemelő központoknál elsősorban a fizikai és adatbiztonság megteremtése a cél, de a zöld megoldások is egyre hangsúlyosabbak szerepet kapnak.

Az internet világának van egy olyan része, ami gyakorlatilag a rendszer motorjaként üzemel, de a hétköznapi emberek szeme elől rejtve marad: ezek a szerverparkok. Ez a terület az internethasználat bővülésével folyamatosan fejlődik, amit jól demonstrál a Microsoft prognózisa is: a cég szerint a szerverparkok piaca 2020-ra a mai 50 milliárd dollárról 78 milliárd dollárra nő. A növekedésben jelentős szerepe lehet a kisebb cégeknek: a trendek szerint a nagyvállalatok mellett egyre több kisebb költségvetésből dolgozó KKV veszi igénybe a kiszervezett, például az ún. hosting szolgáltatásokat.

A szerverparkok esetében a fizikai biztonság garantálása mellett az adatbiztonság megteremtése a cél. Az új létesítményeket jellemzően úgy építették fel, hogy azok az extrém szélsőségeket leszámítva tűz, víz és földrengés biztosak legyenek, és a repülőterek beléptető rendszerét idéző metódussal lehet csak bejutni az objektumba. Az adatbiztonságról a legszigorúbb szoftverek mellett általában a 0-24 elérhető operátor csapat gondoskodik.

A legeket vizsgálva a világ legnagyobb szerverparkja Chicago-ban van. A Lakeside Technology Center nevű épületen belül 102.000 négyzetméter áll rendelkezésre a szerverek üzemeltetéséhez. Jól jellemzi az egység nagyságát, hogy egy 321760 hektoliter méretű, különleges folyadékkal feltöltött tank gondoskodik a géptermek hűtéséről. Ez a folyadékmennyiség több mint 3 db 100 méter hosszú, 50 méter széles és 2 méter mély úszómedence feltöltésére lenne alkalmas. A szerverparkok által fogyasztott rengeteg energiára is számos megoldással kísérleteznek. Ebben egy izlandi komplexum jár az élen: a jelenleg is épülő adatparkot víz- és geotermikus erőművek látják majd el energiával, és a hűtést is a hűvös helyi levegővel fogják megoldani.

Hazánkban a Magyar Telekom tulajdonában lévő Dataplex a piacvezető. A nemzetközi Deutsche Telekom 64 európai szerverparkja közül a budapesti telephelyű Dataplex a legnagyobb a közép-kelet-európaiak listáján, mintegy 14400 nm terület áll a gépek rendelkezésére. Az objektum az N+1 filozófia jegyében épült, azaz minden lehetséges csapás esetére van egy olyan beépített biztonsági fék a rendszerben, ami csírájában folytja el a bajt. Ezt jól demonstrálja, hogy áramkimaradás esetén egy olyan, folyamatosan előfűtött körülmények között tartott generátorrendszer biztosítja az elektromosságot, ami egy Székesfehérvár méretű város igényeit 3 napon keresztül ki tudná elégíteni.
 

Kulcsszavak: szerverpark

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38