UNICEF-felmérés a gyermekeket érő internetes erőszakról

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 14. 08:02

Az interneten terjedő erőszak komolyan veszélyezteti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését, a szakemberek világszerte ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek - derült ki az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) keddi, a témában tartott budapesti rendezvényén.

    Bábel Tamás, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány igazgatója elmondta: a szervezet az idén mintegy 140 országban végzett átfogó felmérést a gyermekeket érő online erőszakról, amely kapcsán magyar gyermekeket is megkérdeztek, érte-e már őket ilyen típusú bántalmazás. Az UNICEF Innocenti felméréséből kiderült, az online felhasználási szokás "kultúrafüggetlen", a vizsgált országok mindegyikében ugyanazokkal a problémákkal találkoztak.
    A megkérdezett magyar gyermekek - mindegyikük felhasználója valamelyik közösségi oldalnak – az alapítvány kisfilmjében szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy volt már részük internetes zaklatásban, illetve  közvetett módon hallottak ilyenről, azaz barátjukkal történt ilyen eset. Többen fenyegető e-mailt is kaptak, és  előfordult, hogy visszaéltek az interneten megosztott fényképeikkel.
    Az igazgató hangsúlyozta: az "online tér" használata közben a gyermek a korának nem megfelelő tartalmakkal is találkozhat, addig ismeretlen személyekkel köthet barátságot a közösségi oldalakon, csevegőkben. Általában ezek az ismeretségek átterjednek a "való világba" is.
    A gyermek érdeke, hogy ismerje a nethasználat veszélyeit, a szülő feladata pedig tájékozódni arról, gyermeke milyen oldalakat látogat - hívta fel a figyelmet Bábel Tamás.

    László Miklós szociológus, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat "Safer Internet" programjának kutatási eredményeit összegezve elmondta: a gyermekek felügyeletét nehezíti az okostelefonok terjedése, hiszen sem a szülő, sem a tanár nem állhat a telefon mögött, így nem tudni mennyi időt tölt pontosan egy fiatal internetezéssel. Közlése szerint a magyar tizenévesek csaknem egynegyedét érte már online zaklatás, és átlagban a magyar gyerekek teszik közzé magukról a legtöbb információt, 53 százalékuknak teljesen publikus a profilja.

    Az Országos Kriminológiai Intézet, "Online veszélyek és kockázatok" felméréséből kiderült, hogy a tizenéves felhasználók több mint harminc százaléka megadja személyes adatait idegennek. A tizenévesek képen is megörökítik, majd megosztják szexuális élményeiket a világhálón – mondta Parti Katalin, az intézet munkatársa.


    A Kék Vonal Alapítvány internet-biztonsággal kapcsolatos tanácsadást nyújt fiataloknak. Az alapítvány programjában részt vevő Senkár Éva elmondta: az iskolában zaklatott gyermekeket legtöbbször ugyanaz bántalmazza, mint az interneten. A szülőknek viszont kis rálátásuk van ezekre az esetekre, hiszen a kamaszok inkább a kortársaikhoz fordulnak segítségért. Minden ötödik magyar gyermeknek volt része bántalmazásban az elmúlt egy évben, ebből minden tizenhatodik eset az interneten történt – hangsúlyozta Senkár Éva az alapítvány kutatásaira hivatkozva.

    Lux Ágnes, az ombudsmani hivatal gyermekjogi projektvezetője arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy sok iskolában nincs gyermekpszichológus, akivel az ilyen eseteket is megbeszélhetnék a fiatalok. Kiemelte továbbá, hogy a különböző szervezetek kutatási eredményeit el kell juttatni a döntéshozókhoz, hiszen azok fontos alapot jelentenek a megelőzés terén.

    Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának képviseletében szintén a megelőzést, a szülői felügyelet fontosságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy a szülőknek elsősorban tájékozódniuk kell arról, mit akarnak korlátozni, továbbá kiemelte az internetes szűrőprogramok fontosságát is. Az online zaklatások ritkán jutnak el a rendőrségig, mert a "sértettek" sok esetben szüleiknek sem jelzik azokat - mondta Szabó Henrik.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50