Ötletek támogatókkal - Sorra nyílnak a közösségi finanszírozásra épülő internetes oldalak Magyarországon

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 31. 09:43

Több olyan internetes oldal kezdte meg működését az elmúlt időszakban Magyarországon, amely az úgynevezett közösségi finanszírozásra, a crowdfundingra épül. Egy új internetes jelenségről van szó, amely világszerte mind nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és a művészi projektek megvalósításában. 2009 óta annyira divatos lett a modell, hogy számos kezdő vállalkozó és művész lát elindulási, bemutatkozási, befutási lehetőséget a közösségiprojekt-oldalakban.

    Ez a finanszírozási forma bárkinek lehetőséget nyújt arra, hogy kreatív ötlete megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, dokumentumfilmről, zenekari turnéról vagy új termék kifejlesztéséről. Az elképzelések bemutatása, illetve a projektvázlatok alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett kezdeményezések sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy-egy jó elképzelése már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el.
    A másfél éve működő első hazai, nyílt közösségi innovációs műhelyt, a creativeselector.hu-t az amerikai indiegogo.com és a kickstarter.com mintájára fejlesztették ki - tájékoztatta az MTI-Presst a Creative Selector csapata. Üzleti partnerükkel, egy nagy bankkal kötöttek együttműködést, hogy a tranzakciók biztonságosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak legyenek.
    Az oldalon jelenleg négy ötlet megvalósításához keresnek támogatókat. Bioszappan-készítő segédkönyv, nők számára tervezett szék, kutyának és gazdájának való ékszer, illetve kiegészítő kollekció, valamint egy érdekes stresszkezelő eszköz, az úgynevezett Orditronic megvalósítását támogathatja az oldal közössége. (Az Ordotronicba teljes erővel beleordíthatunk, a külvilág nem hallja meg üvöltésünket.)
   
Mozgósíthatja a civil támogatói szférát   
 
       
    A január végén elindított indulj.be fejlesztői - közlésük szerint - a sikeresen működő amerikai kickstarter.com működési modelljét gondolták újra.
    Az elmúlt három évben a Kickstarter már tízezer projektet valósított meg. A január közepétől működő magyar oldalra hetente több elképzelés jelentkezését várják. Az ötletek megvalósítását legkevesebb ötszáz forint adományösszeggel lehet támogatni. "Közel 300 lájkolónk mellett már majdnem 30-an támogattátok valamelyik projekt megvalósulását!" - olvasható a közösségi honlap facebookos oldalán.
    A tervek között találhatunk több érdekességet, például az Őstermelő 2.0 elnevezésű mobilalkalmazást, amely a lokális vásárlási lehetőségeket adaptálja okostelefonra, vagy a fiatalokból álló Our Hostil metálzenekart, amely első stúdióalbumának elkészítéséhez várja az oldal közösségének segítségét.
    Tavaly év végén Andrew G. Vajna védnökségével, a Magyar Telekom, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatásával indult el a WEBSE - a websorozatok gyűjtőhelye. A szakmai közösségi finanszírozásra épülő oldal a filmek és a websorozatok megvalósítására gyűjt adományokat. A filmtámogatás összeomlása után sok hazai alkotó fordul a közösségi finanszírozás műfaja felé. A WEBSE közössége a sorozatok és a filmek támogatása mellett a média szakmai közösségi bázisának szerepét is be kívánja tölteni.
    Ugyancsak januárban indult a kezdheted.hu. Az oldalon kilenc kategóriában lehet kreatív ötletekkel pályázni részletes projektleírással, megvalósítási ütemtervvel és költségvetéssel. Az elképzelések három lépcsős szűrőn mennek keresztül, aminek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, a projekthez kért összegnek és az adománygyűjtés idejének arányát. A honlapon egyszer használatos öltönyre, bárhol és bármikor Iphone-hoz csatlakoztatható nyomtatóra, közösségi tűzfalfelújításra és számos érdekes dolog megvalósítására adakozhat a közösség.
    Miközben a gazdasági válság első hulláma óta a kultúrára szánt állami támogatások csökkentek, a crowdfunding módszerén alapuló rendszer mozgósíthatja és összefoghatja a civil támogatói szférát.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09