2012 a lehetőségek éve a nyílt forrású technológiák számára

Több mint triplájára nőtt a Liferay árbevétele

forrás Prim Online, 2012. február 8. 16:48

A legtöbb cégnél és az állami szektorban is szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, ez a nyílt forráskódú informatikai rendszerek számára új lehetőségeket teremthet – mondta Gábriel Ákos, a 2011-ben árbevételét 260 százalékkal növelő Liferay Hungary ügyvezetője.

A gazdasági szereplők többsége továbbra is úgy véli, hogy 2012 minden szempontból nehéz év lesz, a nyílt forráskódú technológiák számára azonban számos lehetőséget rejt magában ez az esztendő. „A szakértelem sosincs ingyen, vagy pénzbe, vagy időbe kerül, s mivel a vállalatok többsége mostanában pénzügyi gondokkal küzd, az időből próbálnak meg gazdasági előnyt kovácsolni. Ez azt jelenti, hogy a drága szoftverlicencek kifizetése helyett egyre több cégnél vállalják a migrációval kapcsolatos nehézségeket, és váltanak át nyílt forráskódú, olcsóbb technológiákra” – mondta el Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője. A költségcsökkentés mellett a váltás másik jellemző oka, hogy az open source technológiák jóval rugalmasabbak, mint a zárt forráskódúak: nem korlátozott a felhasználásuk, és alkalmazásukkal jelentősen csökken a fejlesztőktől való függés is.

Az Európai Unió régóta elkötelezett a nyílt forráskódú megoldások mellett, míg a magyar közigazgatásban 2010-ben fogalmazódott meg komolyan az open source rendszerekre való áttérés gondolata. Ennek egyik állomása például, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012 márciusával befejezné a Tisztaszoftver programot, ezáltal csökkentené a licencekre szánt összegeket és megszüntetné „az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását”. Azaz mind szó szoros, mind pedig átvitt értelemben nyíltabbá válna a piac.

Hatszorosára bővült a kereskedelmi régió

A mindössze bő másfél éve alapított Liferay Hungary már 2011-ben 260 százalékkal növelte árbevételét, mely így elérte a 317 millió forintot. A magyar leányvállalat látja el az európai, ausztrál és új-zélandi ügyfelek támogatását is, a régióbeli ügyfeleinek száma megduplázódott az előző évhez képest.

A meggyőző eredmények hatására az anyacég megbízásából a Liferay Hungary saját értékesítő csapatot alakított ki, kereskedelmi régióját pedig májusban a korábbi háromról 18 országra bővítette. Létrejött az itthoni fejlesztő csapat is, így a jövőben a Liferay portálkeretrendszer hazai fejlesztésű funkciókkal bővül.

Nem tart lépést a munkaerőpiac

A létszámbővítés tekintetében a vállalat ugyan elérte a kitűzött célokat (így már 25 főt foglalkoztat), ez azonban komoly nehézségekbe ütközött. „Célunk a további terjeszkedés, ezért folyamatosan keresünk angolul jól beszélő Java-szakembereket. Míg azonban az open source technológia egyre inkább előtérbe kerül, a munkaerőpiac nem képes kielégíteni a növekvő keresletet” – mondta az ügyvezető.

Globálisan is növelte piaci jelenlétét a Liferay, mely a Gartner mértékadó Magic Quadrant elemzésében megerősítette pozícióját a vezető szegmensben. Idén januárban jelent meg a Liferay portál legújabb, 6.1CE változata, mely kiterjedt integrációt tesz lehetővé külső dokumentumtárakkal, illetve ehhez kapcsolódóan továbbfejlesztett munkafolyamat-támogatást is biztosít. Emellett a 6.1CE-hez a portálrendszerek között egyedülálló módon egy alkalmazás-piactér (Liferay Marketplace) is kapcsolódni fog, ennek megjelenése a második negyedévben várható.

Kényelem vs. biztonság?

A portálkeretrendszerek piacán számos újdonságra számíthatunk idén, további erősödés várható például a közösségi aktivitáshoz kapcsolódó fejlesztések, valamint a fájlmegosztás biztonságosabbá tétele terén. „A fájlmegosztás a vállalatok esetében is terjedőben van, hiszen így a munkahelyi számítógépeken tárolt dokumentumainkat elérjük az okostelefonunkon és tabletünkön is, vagy másokkal közösen szerkeszthetjük azokat – mondta Gábriel Ákos. – Bizonyos cégek esetében elképzelhetetlen, hogy fontos belső dokumentumokat egy külső szerveren tároljanak. Ugyanakkor a kényelem gyakran felülírja a biztonsági szempontokat, ezért fontosak az arra vonatkozó fejlesztések, hogy a fájlmegosztás használata egyszerű, kényelmes és megbízható legyen.”

A Liferay Hungary 2011-ben:
·    Árbevétel: 317 millió Ft
·    Üzemi eredmény: 58 millió Ft
·    Hosszú lejáratú kötelezettségek: 0
·    Alkalmazottak száma: 25
·    Megduplázódott a cég azon ügyfeleinek száma itthon és globálisan, melyeknek terméktámogatást nyújt.
·    A kereskedelmi régió 3 országról 18-ra bővült.
·    2011. májusában 100 fő részvételével első alkalommal rendezte meg nemzetközi regionális konferenciáját, a Liferay Hungary Symposiumot.
·    Jelentős összeggel támogatta a Kézenfogva Alapítványt.


További információ:
http://www.liferay.com
http://www.liferay.com/hu/marketplace
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05