Aranyérmet kapott a Nemzeti Tankönyvkiadó oktatási szoftvere a CeBIT-en

forrás Prim Online, 2012. március 6. 17:30

Arany szintű díjat kapott a hannoveri CeBIT kiállításon megrendezett European Seal of e-Excellence Díjátadón a Nemzeti Tankönyvkiadó. A kiadó a rangos elismerést saját fejlesztésű, kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó oktatási szoftveréért, a TeachAR – 3D World-ért kapta. A nemzetközileg is egyedülálló alkalmazás háromdimenziós tartalmi elemekkel teszi színesebbé és érdekesebbé a tanórákat, ezáltal könnyebben elsajátíthatóvá a diákok számára a tananyagot.

A 2003-ban alapított European Seal of e-Excellence díj az egyik legrangosabb elismerés a sikeres és innovatív cégek versenyében. A megmérettetésen a szakmai zsűri az innovatív termékeket és szolgáltatásokat, és az ahhoz kapcsolódó gyakorlatot értékeli a digitális termékek, fejlesztések területén. A hannoveri CeBIT-en megrendezett díjátadón összesen 11 platina, 12 arany és 19 ezüst díj talált gazdára: a magyar cégek közül a Nemzeti Tankönyvkiadó fejlesztése kapta a legnagyobb elismerést.

A Nemzeti Tankönyvkiadó háromdimenziós, kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát alkalmazó oktatási szoftvere, a TeachAR – 3D World program kiválóan alkalmazható a térlátás, térbeli tájékozódás fejlesztésére vagy akár az emberi test szemléltetésére. A program segítségével megjeleníthetők a belső szervek vagy megfigyelhető az egyes csontok, ízületek  mozgása is, míg a tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványosabb megjelenítéséhez, a diákoknak pedig az élményekkel teli tanuláshoz. A szoftver használata egy Windows alapú számítógép mellett csak egy webkamerát igényel. A TeachAR alkalmas a speciális nevelési igényű gyerekek oktatása során felmerülő egyes problémák megoldására is. A megismerési funkciók zavarával, egyéb részképesség zavarral küzdő gyermekeknél a „kiterjesztett valóság” segítségével játszva fejleszthetjük azokat a készségeket, képességeket, amelyek az új fogalmak megismeréséhez, rögzítéséhez, rendszerezéséhez szükségesek.

Racskó Péter, a Nemzeti Tankönyvkiadó IKT igazgatója a díj átvételekor elmondta: „A kiterjesztett valóság technológiát használó szoftverünk az észlelés kiterjesztésével a már ismert jelenségek mélyebb megértését, az új témák gyorsabb feldolgozását teszi lehetővé a diákok számára. A TeachAR – 3D World alkalmazás egy olyan nemzetközileg is egyedülálló oktatási szoftver, amelynek segítségével a tanárok érdekesebbé tehetik óráikat és sokkal közelebb hozhatják a tanulók számára a tananyagot. A szoftver fejlesztése a Nemzeti Tankönyvkiadónak azt az elkötelezettségét tükrözi, hogy piacvezető tankönyvkiadóként elsőként jelentkezzen a legújabb technológiákkal.”

Az új oktatási szoftver jelenlegi verziója a biológia, természetismeret és történelem tantárgyakhoz tartozó témaköröket dolgozza fel egy háromdimenziós földgömb segítségével. Utazhatunk térben, időben, kalandozhatunk akár honfoglaló őseinkkel vagy farkasszemet nézhetünk például egy pápaszemes pingvinnel is. Minden témakörhöz több elem kapcsolódik. Az Állatok a Földön sorozathoz például ázsiai oroszlán, jegesmedve, ló, koala, kenguru – amelyekre kattintva megtekinthető az adott állat vagy növény élőhelye, illetve a kiválasztott történelmi esemény színhelye. A fejezetekhez képek és rövid leírás is tartozik, valamint Wikipedia és YouTube tartalom is elérhető. Egyes részekhez hang is kapcsolódik, így meghallgatható például az oroszlán hangja vagy Churchill híres vért és könnyeket ígérő beszéde. A program lehetővé teszi a beépített témakörök új elemekkel történő kiegészítését és újak létrehozását is, valamint kiválaszthatjuk, hogy domborzati vagy politikai térképet szeretnénk használni.

A TeachAR – 3D World szoftverről készült bemutató videó itt megtekinthető:

 

Kulcsszavak: CeBIT 2012 CeBIT oktatás

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38