Évtizedes lemaradásban a KKV-k

forrás Prim Online, 2012. március 13. 17:52

A NAVIGATOR Informatika Zrt., a hazai informatikai piac egyik vezető informatikai outsourcing szolgáltató vállalata egy telefonos felmérés keretében közel 9 000 budapesti és Pest megyei kis- és középvállalkozás megkérdezésével, és 200 mélyinterjú segítségével vizsgálta a vállalkozások informatikai helyzetét, valamint nyitottságát az új típusú informatikai megoldásokkal kapcsolatban. A felmérés során kiderült, hogy a kis- és középvállalkozásoknak több mint egy évtizedes lemaradást kell behozniuk informatikai rendszerük fejlesztésében.

Az utóbbi két évtizedben a kis- és középvállalkozások informatikai rendszereivel kapcsolatos elvárások alacsony szinten stabilizálódtak. A biztonság, a kiszámíthatóság és a működés tervezhetősége elsődleges fontosságú vállalkozások számára, és csupán akkor költenek fejlesztésekre, ha azonnal látják a megtérülést. Az ország fejlődésének egyik kulcsa azonban a kis- és középvállalkozások megerősödése, melynek előmozdítása a kormány tervei között is elsődleges célkitűzésként szerepel. A működő összes vállalkozásból 99,9 százalékot képvisel ez a szektor, és az üzleti szférában foglalkoztatottak több mint 73 százalékának biztosít munkát.

A fejlődés egyik legfontosabb feltétele a kis- és közép vállalkozások informatikai fejlettségi szintjének növelése, amely azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben állami támogatás nélkül nem valósítható meg. Amennyiben a kormány a KKV-fejlesztéssel kapcsolatos kormányzati stratégia részeként támogatná az új típusú informatikai szolgáltatások bevezetését vagy az informatikai erőforrás-kihelyezést, lehetőséget teremtene a vállalkozások számára, hogy kimozduljanak az informatikai szinten tartás csapdájából. A támogatások megvalósulása stabil és hatékony működést eredményezne, és javulna a kis- és középvállalkozások nemzetközi versenyképessége is.

Számos kulcsfontosságú érv sorolható fel a hagyományos informatikai erőforrás-kihelyezés mellett, de a legfontosabb, hogy a kis- és középvállalkozások részmunkaidős rendszergazda áron juthatnak nagyvállalati szintű, magas minőségű informatikai megoldásokhoz. A döntéshozók támogatására ezért a NAVIGATOR készített egy infografikát, melyben összefoglalja a KKV-k vezetői számára az IT-outsourcing legfontosabb előnyeit.

„Még az igen kicsi cégek is törekednek arra, hogy működésüket optimalizálják, és még gazdaságosabban tudják kiszolgálni az egyre növekvő vevői igényeket. Azok a kis- és középvállalkozások, ahol a szoftveres környezet még nincs kialakítva és egy gyorsan bevezethető, legalizált megoldást keresnek, például nyitottak a legújabb technológiákkal kapcsolatban is. A fejlesztéshez szükséges források előteremtése azonban a legtöbb vállalkozásnak nehézséget jelent, ezért rendkívül fontos lenne, hogy állami támogatásokkal vigyék őket a fejlesztés irányába”– mondta Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Kulcsszavak: Navigator kkv trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15