BSA: A felhasználók több mint fele használ kalózszoftvereket

forrás Prim Online, 2012. május 16. 09:10

Világszerte a számítógép felhasználók több mint fele (57%) használ kalózszoftvereket. 31%-uk minden esetben, többnyire, vagy alkalomadtán, míg 26% ritkán teszi ezt. Ez csupán néhány adat a BSA kilencedik globális felméréséből, amelyet világszerte majd 15 000 felhasználó bevonásával végeztek.

A felmérés további megállapításai:


•    A kalózszoftverek aránya körülbelül 42%
•    A kalózszoftverek kereskedelmi értéke a 2010-es 58,8 milliárd dollárról 2011-ben 63,4 milliárd dollárra emelkedve rekordot döntött. Ennek legfőbb oka a fejlődő gazdaságok növekvő PC-vásárlásai, mivel itt a legmagasabbak a kalózkodási ráták.
•    Az illegális szoftverhasználatot tekintve a fejlődő és fejlett gazdaságok között tapasztalható olló továbbra sem szűkül. Példának okáért Kínában az egy PC-re eső szotfver költés negyede az orosz, indiai, vagy éppen brazil adatnak, és csak 7%-az Egyesült Államok hasonló értékének.
•    Azok a felhasználók, akik a felmérés során azt mondták, hogy a legtöbb szoftverük illegális, jellemzően fiatal férfiak , akik egyébként több programot telepítenek számítógépeiken, mint a felhasználók egyéb csoportjai.
•    Az üzleti döntéshozók saját bevallásuk szerint gyakrabban alkalmaznak kalózszoftvereket, mint más felhasználók.
•    A közvélemény szerint továbbra is fontos a szellemi tulajdon védelme:  tízből hét felhasználó támogatja azt, hogy az innovációkkal előálló fejlesztőket meg kell fizetni, hogy további újdonságokkal álljanak elő.

Hogyan csökkenthető a szoftverkalózkodás?

Számos országban csökken fokozatosan a kalózszoftverek aránya. Ez azt bizonyítja, hogy a konzekvensen folytatott “kalózellenes” tevékenységeknek van eredménye, a kormányzatok igenis hatékonyan képesek tenni a szoftverkalózkodás visszafogása érdekében. Néhány példa:
•    A köz figyelmének felhívása a szoftverkalózkodásra és a szellemi tulajdonjogokra az iparággal és a hatóságokkal együttműködésben.
•    A szoftverek és más védett anyagok védelmének modernizálása az olyan innovációk, mint a felhő alapú számítástechnika vagy a hálózatba kapcsolt mobileszközök megjelenése miatt.
•    A szellemi tulajdonjogok védelmét célzó törvényekhez kapcsolódó végrehajtói tevékenységek erősítése dedikált erőforrások és szervezetek révén – beleértve például a bírósági alkalmazottak továbbképzését, a határokon átnyúló együttműködéseket és a WTO Szellemi Tulajdonjogok Kereskedelmi Vonatkozásairól szóló egyezmény (TRIPS) kötelezettségeinek teljesítését.
•    Példamutatás kizárólag legális szoftverek használatával, software asset management (SAM) programok bevezetése, legális szoftverek használatának népszerűsítése az állami vállalatok, beszállítóik és partnereik körében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Összemérik tudásukat a hazai informatikus szakemberek

Elindult a regisztráció a legnagyobb hazai IT versenyre, ahol 21+1 kategóriában mérettetik meg magukat az informatika szerelmesei. A többek között fejlesztési, IT biztonsági, tesztelési, üzemeltetési kihívásra vágyók mellett azok számára is érdekes lehet a verseny, akik egyelőre csak gondolkodnak a karrierváltáson IT irányba. Újdonság, hogy külön kategóriával várják azokat, akik informatikai érdeklődésük mellett gazdasági ismeretekkel is rendelkeznek. Szeptember 30-ig pedig ingyenesen lehet nevezni a versenyre. 

2020. szeptember 22. 20:31

Ingyenes szűrőprogram: egy digitális eszköz is okozhat nyak- és fejfájást

A magyarok kétharmada szenved nyak- és fejfájástól, melynek számtalan oka lehet. Kevesen tudják, hogy a panaszok gyakran a látással és az okostelefonok, tabletek, számítógépek, tévék képernyői által okozott, úgynevezett digitális szemfáradtsággal is összefügghetnek. A 2. Opticnet Szemtükör Programban szeptember végéig komplex nyak- és fejfájás szűrésen vehetnek részt az érintettek ingyen, országszerte mintegy 50 optikai szaküzletben. A néhány perces, fájdalommentes vizsgálat feltárja a problémát, a szakemberek pedig megoldási javaslatokat is adnak.

2020. szeptember 22. 19:37

A d’strict design stúdióval közösen tervez izgalmas SMART signage tartalmakat a Samsung

Új együttműködést jelentett be a Samsung: a vállalat a szöuli d’strict design stúdióval közösen tervez egyedülálló, Samsung SMART signage kijelzőkön megtekinthető médiaművészeti alkotásokat. A köztéri installációk a világ leghíresebb látványosságainál kihelyezett Samsung LED signage-okon lesznek láthatóak.

2020. szeptember 22. 17:55

Álláskeresés koronavírus idején

A nyári szabadságolások után az ősz hagyományosan aktív időszak a munkaerőpiacon: a szeptember általában az egyik legerősebb hónap toborzási szempontból. Mivel azonban az idei év egyáltalán nem mondható hagyományosnak, így az álláskeresés is nagyobb kihívásnak tűnhet. Milyen esélyei lehetnek egy álláskeresőnek 2020 őszén? Hol keresnek leginkább munkavállalókat, és milyen pozíciókra jelentkeznek a legtöbben? Így látják a helyzetet a Profession.hu szakértői.

2020. szeptember 22. 16:29

Átadták „Az Erdő álma” pályázat díjait

Pénteken a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében adták át „Az Erdő álma” természetvédelmi-irodalmi pályázat díjait. 2020-ban a járványhelyzet ellenére is 946 darab vers, próza és mese érkezett be országosan a 6-19 éves korosztálytól. A zsűri elnöke, Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművész értékelésében elmondta: sok jó gondolatot látott értékes megfogalmazásokban, amelyek elősegítik a természetvédelmi szemléletformálást.

2020. szeptember 22. 14:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás