Kisebb atomreaktort működtetett évtizedeken keresztül egyik telepén a Kodak

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 16. 08:33

Kisebb atomreaktort működtetett évtizedeken keresztül az egyik telephelyén a Kodak cég, és bár a szerkezet állítólag nem jelentett veszélyt a lakosságra, egyes vélemények szerint az ott használt sugárzó anyag keresett a feketepiacon.

A Democrat and Chronicle internetes portálján jelent meg az erről szóló értesülés, amelyet a lap a cég egyik alkalmazottjától szerzett. Eszerint a vállalat New York állambeli, rochesteri telephelyén (Kodak Park), az egyik épület föld alatti labirintusában működött a szerkezet.


A Kodaknak ugyanis évtizedekkel ezelőtt szüksége volt dúsított uránra bizonyos vizsgálati - főleg neutronos képalkotási - módszerek számára, ezért 1974-ben szert tett a Californium Neutron Flux (CFX) nevű, hűtőgép nagyságú kísérleti reaktorra, amelynek mintegy másfél kilogramm dúsított uránnal körbevett, kalifornium-252-es izotópból álló magja volt.

A sűrűn lakott környéken senki sem tudott erről, igaz, tudományos kiadványokban a szakemberek írtak a szerkezetről. A minireaktor 2007-ig volt az említett létesítményben, utána a szövetségi hatóságok fegyveres emberei elszállították a veszélyes anyagot. A lap idézi Christopher Verondát, a Kodak szóvivőjét, aki - mint mondta - semmi nyomát nem találta annak, hogy a reaktor létezéséről bármit is nyilvánosságra hoztak volna, de azt sem tudta biztosra állítani, hogy a vállalat tett-e bejelentést a rendőrségen, a tűzoltóságon vagy a katasztrófavédelmi hatóságnál.

A szóvivő szerint a reaktor nem veszélyeztette sem a lakosságot, sem a kezelő személyzetet.  A lap szakértőkre hivatkozva megállapítja: ez a szerkezet kétségtelenül nem tartalmazott atombomba építéséhez elegendő mennyiségű uránt. Megállapítják azonban, hogy a feketepiacon az ilyen kis mennyiségek beszerzéséből terrorista elemek már képesek lennének előállítani tömegpusztító fegyvert.

Kulcsszavak: jog tudomány Kodak

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Story in Sight": inspiráció és tudás a fotográfián keresztüli önkifejezésre

A Xiaomi a nagy elismertségnek örvendő Leica Akademie Instructor szakmai közösséggel és a híres fotóriporterrel, Giuseppe Nucci-val együttműködésben indította el "Story in Sight" elnevezésű projektjét. A kezdeményezés keretében a fényképészet iránt érdeklődő egyetemisták vehetnék részt szakmai workshopokon, amelyeken a vizuális történetmesélés módszereibe avatják be őket.

2023. szeptember 26. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59