Kihirdették a „Csakeredeti” játék győzteseit

forrás Prim Online, 2012. június 19. 09:19

A hazai fiatalok nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával és az eredetiség fontosságával: ma 10 diákból 8 úgy gondolja, hogy a legális szoftver beszerzésének elsődleges forrása az internet, a legkülönbözőbb torrent oldalak – derült ki azon az országos megmérettetésen, amelyet a Microsoft szervezett annak érdekében, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a szerzői jogi fogalmakat, és felhívja a figyelmet a hamis termékek veszélyeire. A Csakeredeti.hu versenyre diákcsapatok jelentkezhettek, az első helyezést a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) Gregus Máté Tagintézményének tanulói szerezték meg.

Az áprilistól június elejéig tartó megmérettetésben a csapatoknak első körben egy szerzői jogokkal kapcsolatos kérdőíven keresztül kellett bizonyítaniuk tudásukat. A kérdőívet összesen 126 csapat (753 játékos) töltötte ki. A második fordulóba 29 csapat került be, a döntőben pedig 4 mérkőzött meg. Az utolsó körbe jutott csoportoknak egy videót kellett készíteniük, amelyben a lakóhelyükön, iskolájukon keresztül mutatták be, számukra mit is jelent az eredetiség. A beküldött pályázatokat pedagógusokból és a Microsoft szakértőiből álló szakmai zsűri értékelte. Az első helyet a hódmezővásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézményének csapata, a Daci Team nyerte, a második helyezett a györkönyi Művelődési Ház Drwtsn32 csapata lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola FTG Csapat elnevezésű csoportja állhat fel. Díjat kapott még a negyedik helyezett a Kecskeméti Református Gimnáziumból érkező Green Dog is. A nyertesek a pályázatukkal házi programjaikhoz – például kirándulásaikhoz – kapnak anyagi hozzájárulást.

 

A Microsoft a Korlátlan Lehetőségek program keretében évek óta foglalkozik a digitális írástudás hazai elterjesztésével, azzal, hogy az IT-kultúra, a számítógépes ismeretek a lehető legtöbb ember számára elérhetővé váljanak. A Csakeredeti.hu verseny célja ezúttal is az volt, hogy tájékoztassa a hazai fiatalokat és nem utolsósorban a tanárokat a legális szoftverhasználat előnyeiről, és az illegális használat következményeiről. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az online fájlmegosztó oldalak széles körű elterjedésének köszönhetően a fiatalok számára ez lett az elsődleges csatorna a szoftverek, filmek, zenék beszerzésére.

 

„A Microsoft által szervezett oktatási program nagyon jól és átfogóan hívta fel a figyelmet a legális szoftverhasználat előnyeire, és az illegális használat következményeire. A program, a játék segítségével 1-1 tanórán foglalkoztunk a témával. Alkalomról-alkalomra egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy a fiatalok egyáltalán nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával, és az eredetiség fontosságával. A Csakeredeti.hu segítségével szereztek információkat a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról, a legális szoftverhasználatról, amely a biztonságosabb internetezés fontos része. Ma már az internet az életünk nélkülözhetetlen része, nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztonságos használatának fontosságát” – hangsúlyozta Jákli Gyula, a budapesti Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola matematika-fizika szakos tanára, a Tomori Pál Gazdasági Főiskola óraadója.

 

„A diákok, a tanárok, a civil szervezetek és a művelődési házak egyaránt örömmel fogadták a „Csakeredeti” oktatási programot. Az oktatás iránti elkötelezettségünk jegyében fontosnak tartjuk, hogy világos képet adjunk a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról annak a korosztálynak, amely a legfogékonyabb a számítástechnikai eszközök, szoftverek felhasználására, és a digitális/internetes eszközök, játékok alkalmazására. Minderre nem csak alkalmanként, hanem folyamatosan szükség van. A tanárok ugyanis arról számoltak be, hogy az órai játék közben derült ki, hogy 10 fiatalból 8 azt gondolja, hogy a szoftverek (de említhetnénk a filmeket, zenéket) beszerzésének jogszerű a módja valamelyik torrent oldalról való letöltés. Ami ennél is aggasztóbb, a fiatalok nincsenek tisztában a veszélyekkel, így azzal sem, hogy az illegális letöltéssel a saját gépükkel együtt a saját adataikat, dokumentumaikat is megnyithatják a világnak” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

12 millió eurónyi beruházás a Schneider Electricnél

Összesen mintegy 12 millió eurónyi beruházást valósított meg az idei évben magyarországi gyáraiban és logisztikai központjában a Schneider Electric. A fejlesztések keretében többek között modernebb gyártósorokat állított üzembe a cég, illetve bővítette gyöngyösi telephelyét.

2020. december 3. 19:55

Európai szinten készít stratégiát a digitális készségek oktatásáról a Codecool

2020. december 2-án virtuális nyitóülésen hirdették ki az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA) megalakulását. A 26 ágazati partner – köztük a Codecool Programozóiskola – együttműködésével létrejövő szövetség célja az új európai szoftverkészség-fejlesztési stratégia és szakképzési tanterv kidolgozása és végrehajtása. A szövetség így kívánja kezelni az európai szoftverágazat munkaerőhiányát, mely visszafogja az infokommunikációs szektor növekedését.

2020. december 3. 19:16

Így kerülje el az online karácsonyi lidércnyomást

Soha nem volt még ilyen adventünk, mint idén. Amit csak lehet, a neten keresztül intézünk a karácsonyi készülődéshez, hogy minél kisebb egészségügyi kockázatnak tegyük ki magunkat és szeretteinket. Ezzel azonban erősödik az online térben érezhető fenyegetés, hiszen a kiberbűnözők a nagy számú tranzakciókban rejlő lehetőségeket kihasználva a megszokottnál is intenzívebben támadják a vállalatok és webshopok rendszereit. Jó hír, hogy a Micro Focus szakértői szerint előzetes felkészüléssel és automatizálással mérsékelhetőek a veszélyek.

2020. december 3. 17:49

100GB 500 forintért a decemberi hétvégékre és karácsonyra a Telenortól

Az ünnepi videohívásokhoz, közös online beszélgetésekhez és az adventi készülődéshez biztosít kedvező áron nagy mennyiségű mobilnetet a Telenor lakossági számlás és kártyás, valamint flottás és kisvállalkozói ügyfeleinek. Egyszeri 100 GB belföldi mobilnet most ünnepi kedvezménnyel mindössze 500 forintért vásárolható meg a decemberi hétvégékre, valamint karácsony idejére.

2020. december 3. 16:22

Rajtol az Antenna Hungária új VoD szolgáltatása

A 100%-os hazai tulajdonban lévő Antenna Hungária 2020. december 3-án indítja új VoD szolgáltatását. Az online médiatartalmak ezentúl televíziós előfizetés nélkül is elérhetők, és bármilyen eszközön megtekinthetők, internet megléte mellett. A mindigTV GO Videótár havi előfizetési díja 1.199,- Ft.

2020. december 3. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás