Intelligensebb vállalatirányítás: a gyártóvállalatok vezetői léptek a leggyorsabban

forrás Prim Online, 2012. június 25. 10:59

A gyártóvállalatok vezetői rohamtempóban térnek át az intelligens cégvezetésre, a vállalatirányítási rendszerekhez kapcsolódó projektek 28 százaléka náluk zajlik − áll a TEC jelentésében. Magyarországon azonban nem az intelligensebb megoldások, hanem a költségmegtakarítási lehetőségek gerjesztik a váltást.

Amikor 2008-ban kitört a gazdasági válság, a cégek bármi áron lefaragták kiadásaikat, és az egyik leginkább érintett terület a vállalatirányítás volt. Most, hogy a globális gazdaság kezd helyreállni és új intelligens megoldások jelentek meg, mind többen cserélik le irányítási rendszereiket − idézi a Technology Evaluation Centers (TEC) friss piackutatását a közép-európában vállalati megoldásokkal foglalkozó LLP Dynamics magyar ügyvezetője. Czermák András kiemelte, a TEC által 2011 októbere és 2012 márciusa között vizsgált 4500 projekt tapasztalata alapján a gyártóvállalatok állnak az első helyen, náluk zajlik a projektek 28 százaléka.

A szakértő szerint a felismerések nem okoztak meglepetést. Nem ezek a cégek az implementálók egyetlen tradicionális ügyfelei, azonban a gyártók az egyik olyan szektor, amelyiket keményen eltalálta a válság, ezért szoftveres megoldásokat keresnek arra, hogy tartósan gazdaságosan tudjanak működni.
 
A kutatás kitért a vállalatirányítás leginkább elvárt megoldásaira is. Itt a listát nem meglepő módon a financiális modulok vezetik. Ezt követi a beszerzés és a raktározás, majd a tervezés, értékesítés és gyártás.
 
Magyarországon a helyzet a húzószektorok esetében hasonló, de mégsem azonos − mutatott rá Czermák András. Egyrészt a válság számunkra még nem ért véget, a hazai makrogazdasági adatok messze nem mutatják azt az emelkedést, amit az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európa több országában. Itthon a többség további szűkülésre, megszorításra számít, ezért az ERP-beruházások az elérhető költségmegtakarítások miatt érdekesek a cégeknek, nem az intelligensebb funkciók miatt. Ez alól kivételt leginkább a külföldi tulajdonú vállalkozások képeznek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04