Egyesülésbe tömörültek az e-könyvkiadók és forgalmazók

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 12. 14:37

Akciókat szervez, nemzetközi kapcsolatokat épít, az e-könyves szakma érdekeit képviseli a jogalkotók és a közönség felé az Egyesülés az e-könyvekért szerveződés, amelyhez 22 kiadó és terjesztő csatlakozott. A szervezet alapdokumentumát szerdán délelőtt írták alá a sajtó jelenlétében az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

A szervezet céljai között szerepel az e-könyvek és az erre alkalmas olvasók népszerűsítése, rendszeres nyilvános fórumok szervezése, a legális tartalomfogyasztás elterjesztése, piaci elemzések készítése, valamint például a jogi, adózási különbségek csökkentése a hagyományos kiadványokhoz képest. A papíralapú könyveket terhelő általános forgalmi adó (áfa) 5 százalék, miközben az e-könyveket 27 százalékos áfa terheli.

 

Az alakuló ülésnek otthont adó intézmény főigazgatója, Sajó Andrea úgy vélte, hogy az e-könyv a jövő meghatározó formátuma lesz, noha még ma is sokan idegenkednek tőle. Szerinte az üzletág sikeréhez elsősorban a legális tartalmakat és a letöltéseket kell népszerűsíteni.
 

Kereszty András, a Hónap Könyve kiadója emlékeztetett: a szervezet létét az indokolja, hogy rendkívül intenzíven fejlődik az e-piac.
 

Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerkesztője kiemelte: az e-könyvpiac egy "paradigmaváltás" közepén tart. Ugyanakkor leszögezte: a hagyományos könyvkiadást nem veszélyezteti a digitális. Szerinte jelenleg az e-könyvkiadás és forgalmazás "kultúrmissziónak" minősül és igen tőkeigényes vállalkozás. A szerkesztő az e-könyveket terhelő 27 százalékos általános forgalmi adó csökkentését jelölte meg a szervezet legfontosabb céljai között, ugyanakkor kiemelte, hogy egyelőre a piac valamennyi szereplőjének "el kell helyeznie magát" ebben az új térben.
 

Kocsis András Sándor, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az új szervezetet nem sújtja majd "a magyar átok", azaz a tagok arra fognak törekedni, hogy megtalálják a "legkisebb közös többszöröst" az érdekek között. Az MKKE elnöke megjegyezte, hogy az európai e-könyvpiac még mindig gyerekcipőben jár, Németországban például 1 százalék alatt van az üzletág részesedése a teljes könyvpiachoz képest. Kiemelte: Magyarországon a legnagyobb probléma a kevés legális tartalom, valamint az, hogy az olvasók az ingyenes, sokszor a torrentoldalakon fellelhető tartalmakat preferálják.
 

Az elnök kitért arra is, hogy az e-könyvek jogi háttere is tisztázatlan, példaként megemlítette, hogy Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Franciaország és Luxemburg ellen azért, mert leszállították az e-könyvek forgalmi adóját arra a szintre, ahol a papírkönyveké van.
 

A rendezvényen megjelent Rónai Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közgyűjteményi főosztályának helyettes vezetője, aki megjegyezte: a francia kulturális minisztérium levélben fordult a tárcához, hogy Magyarország támogassa Franciaországot abban a kezdeményezésében, hogy az Európai Unióban vezessék be az e-könyvek kedvezményes áfáját. A francia minisztérium egy tanulmányt is eljuttatott a tárcához, amelyben az áfa-csökkentés előnyeit támasztják alá.
 

Az egyesüléshez csatlakozó szervezetek között van a Könyvtári Intézet, a Szerep Művészeti Alapítvány vagy például az Informatikai és Könyvtári Szövetség is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás