A legtöbb vállalat szerint a hagyományos analitikai szoftverek drágák és nehézkesek

forrás Prim Online, 2012. július 25. 10:32

A globális UNIT4 szoftvercsoport bejelentette egy új, globális kutatás eredményeit, amelynek célja az üzleti intelligencia (BI) és analitikai szoftverekkel kapcsolatos elvárások változásainak feltárása volt, a folyamatosan fejlődő piaci igények tükrében.

A kutatás eredményei szerint – amelyek 120, az Egyesült Államokban, Európában és Kanadában dolgozó üzleti döntéshozó válaszai alapján születtek – a jelenlegi BI szoftvermegoldások nem felelnek meg a mai kor elvárásainak, emellett a napjainkban használt, hagyományos BI és analitikai szoftverek a döntéshozók igényeihez mérten túl nagyok, költségesek és nehézkesek. A felmérést a független kutató és tájékoztatási ügynökség, a BizTechReports készítette.

A legtöbb, a piacon ma elérhető, több mint 20 éves megoldást a világ legnagyobb, sokmilliárd dolláros ERP szállítói kínálják, és az egy évtizeddel ezelőtt lezajlott szoftverpiaci konszolidáció során vásárolták meg. E megoldásokat utólag építették rá a felvásárló vállalat ERP rendszerének gerincére, az áruk általában több százezer dollárnál kezdődik, és akár több millió dollár is lehet, bevezetésük pedig gyakran több hónapot/évet is igénybe vesz.

„A ’big data’ jelenség megjelenése és konvergenciája többféle üzleti célból felmerülő, hatalmas adat-összesítési igényeket generált” – mondta Albert Pang, a dublini (Kanada) központú Apps Run the World piackutató vállalat elnöke. „A helyzet az, hogy az analitikai megoldások elmúlt generációja remekül helyt áll a big data igényekkel kapcsolatban, különösen a komplex pénzügyi konszolidációs és jelentéskészítési területen. De napjaink üzleti világa nagyobb iramot diktál, mint valaha, az analitikai és döntéshozatali követelmények pedig minden egyes vállalati részleg minden szintű felhasználóját érintik – vezetői és alsóbb szintet egyaránt. E nehézkes analitikai szoftvermegoldások nagy kalibere és komplexitása nem illeszkedik többé e kisebb és gyorsan változó igényekhez.”

A válaszadók szerint új IT megoldások kellenek a költségek csökkentéséhez és az árbevétel növeléséhez

A válaszadók 78%-a úgy véli, a működési nyereség azt követeli a vállalatoktól, hogy új IT megoldások után nézzenek, a költségek csökkentése és az árbevétel növelése érdekében. 80%-uk szerint az üzleti intelligencia és analitikai megoldások hatékonyabb alkalmazása a jelenlegi adottságok mellett növelné a versenyképességet is. A túlnyomó többség (72%) úgy nyilatkozott, hogy jelenlegi szoftveres analitikai erőforrásaik nagymértékben centralizáltak a pénzügyi szervezeten belül és 63%-uk szerint ezek a megoldások inkább a hosszú távú tervezést támogatják, a napi szintű döntéshozatal helyett.

Az észak-amerikai válaszadók mérhetően erősebb igényt támasztanak az üzleti felhasználók analitikai eszközökhöz történő közvetlenebb hozzáférésével kapcsolatosan; 78%-uk például úgy véli, ha testreszabottabb volna közvetlen hozzáférésük ezen eszközökhöz, vállalatuk versenyképesebb lehetne. Ezzel a legtöbb európai válaszadó is egyetértett, de csak konzervatívabb, 59%-os arányban.

Minden régió IT vezetője egységesen, több mint 60%-os arányban egyetértett azzal, hogy a jelenleg elérhető hagyományos, nagy analitikai megoldások túl drágák, nehézkesek és használatuk elsajátítása, illetve felhasználói adaptációjuk időigényes. Az összes válaszadó túlnyomó többsége (közel 70%) szerint egy moduláris, használatbavétel utáni fizetési konstrukcióban működő gazdasági modell az üzleti analitikai szoftverek szélesebb körű adaptációjához vezetne a különböző üzleti egységekben egy vállalaton belül. Szinte az összes válaszadó azonos véleményen volt azzal kapcsolatban, hogy kisebb, célzottabb, szoftveres webáruházakra szabott megoldások segítséget nyújtatnának számukra a teljesítmény növelésében, saját szakmai területükön.

A szoftvervásárlók egyre nagyobb számban igénylik a könnyebb változáskövetést biztosító képességeket

A felmérés válaszadóinak háromnegyede szerint a változások felhasználói szintű - kódolási beavatkozást nem igénylő – adaptációja a vállalati szoftveres megoldásokban elősegítené a napi szintű döntéshozatal javulását. Az IT szakemberek több mint 90%-a egyetértett ezzel a kijelentéssel, minden egyes régióban.

„Az IT és üzleti vezetők új szerepe sokkal stratégia-központúbb lesz, mivel képesek lesznek átfogó elemzések készítésére – ezáltal inkább forgalomirányítók lesznek a folyamatokban, mint pilóták” – mondta Pang. „Minden vállalat esetében számos igény merül fel a technológiával kapcsolatosan – az adatok egyre inkább cloud környezetekbe vándorolnak, ami új tűzfal- és biztonsági kérdéseket vet fel. A mobil eszközök számos típusa és fajtája új utakat nyit meg a hasznos információk megosztása és szintézise terén. És ehhez jön még az is, hogy az üzleti, piaci és technológiai döntések fénysebességgel születnek. Ezek a tényezők átformálják az üzleti felhasználók nézeteit azokkal a szoftvereszközökkel kapcsolatban, amelyeket a mindennapokban a kritikus döntések meghozatala során használnak.”

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hódít az agilis módszertan az IT után az üzleti területeken is

A vállalatok többsége már ma is az informatikai fejlesztéseknél létrejött agilis módszertan szerint szervezi a munkát – állapította meg az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felmérése.

2019. november 15. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás