Hackerek tiltakoznak az ugandai melegellenes törvény ellen

forrás Prim Online, 2012. augusztus 21. 12:26

Többek között az ugandai miniszterelnök honlapját törték fel azok a hackerek, akik az ország parlamentje által tárgyalt homoszexualitás elleni törvény ellen tiltakoznak. A jogszabálytervezet életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtaná a melegeket.

A hackerek az ellen tiltakoznak, hogy az ugandai parlament újra tárgyalni kezdett egy 2009-ben benyújtott törvényjavaslatot, amely eredeti szövege szerint halálbüntetéssel sújtotta volna azokat, akik kiskorúval, HIV fertőzöttként, fogyatékosként vagy visszaesőként létesítenek homoszexuális kapcsolatot. A törvényt támogató parlamenti képviselők ugyan azt ígérik, hogy a halálbüntetés terhét kiveszik a jogszabályból, de a törvénytervezet így is életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtaná a homoszexualitást.

A jogszabály elleni tiltakozásul az ugandai igazságügyi és rendészeti hivatal, valamint a miniszterelnök honlapját is feltörték a melegek jogait támogató hackerek. A miniszterelnök weboldalán többek között olyan üzeneteket tettek közzé, amelyben Amama Mbabazi a szűklátókörűség felszámolására buzdítja az országot, szükségesnek nyilvánítja az Ugandában élő melegektől való formális bocsánatkérést, és amelyben támogatásáról biztosítja a meleg büszkeség menetének megszervezését.

Az akciót a BBC News beszámolója szerint a The Elite Society és az Anonymous csoportok szervezték. Üzenetük szerint elborzasztó a mód, ahogy az ugandai politikusok megsértik a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű emberek jogait. Mint írják, kiállnak amellett, hogy minden embernek joga van az emberi méltósághoz és ahhoz, hogy mások politikai és vallási nézeteinek elnyomásától mentesen éljen.

Uganda azon konzervatív kelet-afrikai államok sorába tartozik, amelyek mereven elutasítják a homoszexualitást, és az azonos neműek kapcsolatát az afrikai emberhez méltatlan és keresztényietlen magatartásnak tartják. Az országban a homoszexualitás jelenleg is illegális és börtönbüntetéssel sújtható.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Kulcsszavak: politika security hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59