Irán "belső internet" kialakításán dolgozik

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 21. 08:10

Az iráni kormány, amely igyekszik korlátozni a Nyugat befolyását és kivédeni az internetes támadásokat, a jelek szerint megteremtette egy, a világhálótól független nemzeti online hálózat alapjait - közölte csütörtökön internetes oldalán a The Washington Post.

A lap szerint Teherán már egy évtizede ezen munkálkodott, tevékenységét a jelentős infrastrukturális és biztonságtechnikai beruházások miatt ugyanakkor sokan szkeptikusan szemlélték. Most azonban iráni tisztviselők és más szakértők azt állítják, hogy az ország nukleáris programját célba vevő kibertámadásokat követően felgyorsult a belső hálózat kialakításának munkálata. 

A múlt hónapban az iráni hírközlési és információtechnikai miniszter felfedte azt a tervet, amely szerint szeptember végén a főbb kormányzati ügynökségeket és katonai egységeket lekapcsolják a világhálóról, és áthelyezik az új, belső hálózatra.
 
Az amerikai Pennsylvaniai Egyetem Globális Kommunikációs Tanulmányok nevű központja friss jelentésében közölte: a világhálón iráni minisztériumi, egyetemi és üzleti online oldalak működő változataira bukkantak. Bizonyítékot találtak a világhálót megszűrni képes rendszerre is.
 
A jelentés tartalma feltehetően aggodalmat kelt az internet szabadságát követelő aktivisták, valamint az amerikai Obama-kormányzat körében is. Ez utóbbi több tízmilliárd dollárt költött arra, hogy elősegítse a hozzáférést az internethez Iránban és más országokban.
 
Szakértők szerint az iráni kormánynak számos oka van arra, hogy megteremtse az internet saját, állami változatát. Egy védett, belső iráni hálózat segítségével szembeszállhatnak az amerikai finanszírozású programokkal, amelyek lehetővé teszik az iráni aktivistáknak az online megfigyelés elkerülését. A belső iráni hálózattal egyben elszigetelhetik az iráni számítógépeket azoktól a kibertámadásoktól, amelyek teheráni tisztviselők szerint az Egyesült Államokból és Izraelből érkeznek.
 
Az iráni belső internet várhatóan nem helyettesíti majd a világhálót. Az egyszerű irániak számára ugyanakkor alternatívája lehet annak, már csak azért is, mert Iránban a netet gyakran még mindig külön tárcsázással lehet csupán elérni.
 
Az országban szándékosan szűkítik az infosztráda sebességét azért, hogy a lehetetlenné tegyék a videofelvételek lejátszását. A kormány pedig zárolta hozzáférést számos honlaphoz, így a Facebook és a YouTube közösségi portálok oldalaihoz.
Kulcsszavak: politika

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európa legjobb 400 egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem a QS ranglistáján

A top 400 között szerepel a győri Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet friss, szeptember 20-án közzétett európai ranglistáján. Az intézmény sikerét elsősorban kiváló vállalati megítélésének és a részidős képzések iránti magas nemzetközi hallgatói érdeklődésnek köszönheti.

2023. szeptember 21. 20:47

Az LG ThinQ okosotthon-platformról hamarosan több márka termékeit is irányíthatjuk

Az LG Electronics (LG) hamarosan elérhetővé teszi a Home Connectivity Alliance HCA 1.0 specifikációjának első kereskedelmi implementációját, amely az LG ThinQ okosplatformon keresztül lehetővé teszi a különféle márkájú készülékek összekapcsolását. Ez év végére a felhasználók az LG ThinQ alkalmazáson keresztül többek közt olyan márkák eszközeit is vezérelhetik majd, mint a Samsung vagy a Vestel, így kényelmesen kezelhető, teljeskörűen összekapcsolt okosotthon-ökoszisztémát alakíthatnak ki.

2023. szeptember 21. 19:21

ERP2U Trendriport: 5 javaslat szoftver választáshoz középvállalatoknak

Az elmúlt évek turbulens gazdasági folyamatai előtérbe hoztak egy új szempontot a közepes méretű cégek számára: az ellenálló képességet. Olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek rövid és hosszú távon is biztosítják a stabilitást és a növekedést, mindezt a versenyképesség megtartása mellett. Ezek között természetesen ott vannak a digitalizációs fejlesztések is. 

2023. szeptember 21. 18:40

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök

A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása. A független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató ezen szeretne változtatni: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakmai partnerségével középiskolás lányoknak ingyenes tehetségprogramot indít.

2023. szeptember 21. 15:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59