Kockázati tőke segíti a felhőbiztonságot

forrás Prim Online, 2012. szeptember 26. 10:38

Három diák és docensük közös technológiai újítása adhat lendületet a felhőalapú fájlmegosztásnak világszerte. A feltalálók által alapított Tresorit Kft. szoftvere egy új titkosítási módszerrel biztonságossá teszi a felhőalapú fájlmegosztást. A Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. E területen mindezidáig nem állt rendelkezésre a biztonsági szakembereket megnyugtató megoldás. A befektetést az Európai Unió Jeremie Alapja és a Svájci–Magyar Együttműködési Program tette lehetővé.

A Tresorit Kft-t két éves közös kutatómunka után 2011-ben alapította a Budapesti Műszaki Egyetem három mérnök informatikus hallgatója, Szebeni Szilveszter, Lám István és Eisenberger András, valamint a BME CrySyS Laboratóriumának vezető docense, dr. Buttyán Levente. Eredeti kutatási témájuk a peer-to-peer fájlrendszerekkel való titkosított fájlmegosztás lehetősége volt, egy olyan rendszer tervezése, amely gyakorlatilag „lefülelhetetlen”. Időközben kiderült, hogy a kifejlesztett technológia kiválóan alkalmas felhőalapú (cloud) rendszerekre is. E rendszerek biztonságossá tételére égető szükség van az üzleti világban. A felhő alapú adattárolás biztonsági problémája jelenleg a legnagyobb gátja a cloud szolgáltatások terjedésének. A csapat, amelyben időközben Eisenberger helyére Szilágyi György lépett, profilt váltott és immár a felhő rendszerek biztonságosabbá tételére koncentrált. „Más, hasonló szolgáltatások egyszerűen nem nyújtanak megfelelő biztonságot, viszont roppant könnyű a használatuk. Mi ugyanezt akartuk, csak teljesen titkosítva. A felhő biztonsági hiányosságaira kiváló válasz a technológiánk,”- mondta Lám István, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója.


Megoldásuk, a Tresorit egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftver, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy a könyvtárban található fájlok még a feltöltés előtt a háttérben titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerül a felhőbe. A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, akiknek a tulajdonosa kifejezetten jogosultságot adott. Mások képtelenek megfejteni a fájl tartalmát. A Tresorit különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható. „ A magyar innováció és tehetség egyik kiemelkedő példája a Tresorit.  Meggyőződésünk, hogy a befektetésünkkel és a befektetői csapat tapasztalatával kiegészülve komoly nemzetközi piacot építhet ki magának a cég,” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatója, egyben a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságának tagja.


A Tresorit csapatát befektetőként olyan tapasztalt IT szakemberek, valamint vállalkozók segítik, mint Andreas Kemi, svéd informatikai vállalkozó, többek között a Scala, UCMS Group társalapítója, a LogMeIn és Quinyx korai befektetője; Szőke Márton, a Yahoo! által 2008-ban felvásárolt IndexTools alapítója, jelenleg aktív befektető informatikai és biotechnológiai vállalkozásokban; valamint Fejes Balázs, a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems Financial Services üzleti egységért felelős igazgatóhelyettese. Előbbi két szakember csatlakozik a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságához is.


A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az InnovactForum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült.  Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat. A Tresorit Kft-nek jelenleg 11 munkatársa van. Technológiájuk további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit nagyvállalati alkalmazása előtt, valamint tervezik további cloud-kriptográfiai megoldások fejlesztését is.

Euroventures: 7 milliárdos társbefektetési alap KKV-knak
Az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. Közép-Kelet Európa vezető, független kockázati tőkebefektetője. Az Euroventures csapata 1989 óta több mint 40 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az Európai Uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült. Az Euroventures IV alap célja ígéretes, kiváló menedzsmenttel rendelkező magyar közép- és kisvállalkozások - társbefektetők bevonásával történő - tőkefinanszírozása. Az alap futamideje 10 év, a befektetési periódus 2013. december 31-ig tart.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09