Sorra buktatja le a korrupt hivatalnokokat az internetező közösség Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 13. 09:41

Az elmúlt hónapokban korrupt és szexbotrányba keveredett hivatalnokok tucatjait buktatta le az internetező közösség Kínában - a szakértők szerint ugyanakkor szigorúbb szabályozás szükséges a korrupció elleni harc sikeréhez.

Az elmúlt hónapokban szinte nem telt el hét anélkül, hogy ne lehetett volna egy-egy korrupt vagy szexbotrányba keveredett hivatalnok bukásáról szóló hírt olvasni Kínában. A félmilliárdot is meghaladó kínai internetező közösség kimondatlanul virtuális versengést indított a hivatalos posztot betöltő fegyelemsértők ellen.
 

Szeptemberben ők buktatták le például Ja Ta-cajt, Senszi tartomány munkavédelmi hivatalnokát aki az internetre felkerült fényképeken látható tucatnyi luxusórája és drága kiegészítői miatt lett gyanús. Októberben Caj Pinről, Kanton város egyik kerületi vezetőjéről derítették ki, hogy ő és családja összesen 22 ingatlannal rendelkezik, ami nem származhat Caj rendes fizetéséből. Novemberben Csungking egyik kerületi pártvezetőjéről szivárogtattak ki szexvideót, majd a santungi kormányzat mezőgazdasági irodájának vezetőjének, Tan Ceng-tönek szeretőjéhez írt levele vált nyilvánossá. Legutóbb pedig a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egy rendőri vezetőjéről derült ki: egy ikerpárt tart szeretőkként, akiknek lakását hivatali kiadásként számolja el.
 

A korrupt hivatalnokok elleni "vadászat" a blogokon, hírportálokon, üzenetküldő oldalakon és a mikroblogokon is folyik, s minden valószínűséggel a jövőben sem fog alábbhagyni. Az internetes közösségnek ugyanakkor - bár tagadhatatlanul igen nagy segítséget nyújt a nyomozó szerveknek - korlátozottak a lehetőségei a korrupció ellenes küzdelemben - mondta a kínai Cajhszin magazinnak Li Tuo, a kormányzati tudományos társaság professzora. Pusztán az online közösség elszántsága nem képes tisztább vezetést eredményezni - véli Li. Az új pártvezetőknek intézményi lépéseket kell tenniük a korrupció visszaszorításáért, erre példa lehet többek között a hivatalnokok vagyonnyilatkozat megtételére való kötelezése.
 

A sina.com hírportál témával kapcsolatos cikke arra emlékeztet: a feltételezésekre alapuló vádak hibahatára széles, így óvatosabban kellene az internetre felkerülő információkkal bánni. Példa erre Li Jün-csing, egy Kuangcsou tartománybeli nyugdíjas mérnök esete is, akit nemrég azzal vádoltak meg, hogy kenőpénzekből összesen 24 házat vásárolt magának. A férfi a vádakat követő vizsgálat során tisztázta magát, a pletykák következtében viszont személyes adatai kerültek nyilvánosságra, és hírneve is csorbát szenvedett.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei új okoshangszórója 360 fokos hangzást biztosít

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága bemutatta legújabb okoshangszóróját, a Sound X-et. A csúcsminőségű, akusztikus hangzást nyújtó, kompakt méretű – 165x203 mm – készüléket összesen 8 hangszóróval szerelték fel. A francia Devialet-val együttműködésben készült hangsugárzó, amely akár 5 méteres távolságból is hallja a felhasználót.

2020. április 6. 19:27

Itt a teljes körű magyar megoldás az azonnali fizetésre

Bemutatkozott a nagyközönségnek a koronavírus okozta társadalmi és gazdasági problémák enyhítésére és kezelésére szervezett informatikai versenyen a magyar tulajdonban lévő és kizárólag magyar fejlesztőket foglalkoztató Organic elektronikus fizetési megoldása.

2020. április 6. 18:13

A Vivre.hu támogatja a hagyományos kiskereskedőket

A Vivre, Románia és Kelet-Közép-Európa egyik vezető online lakberendezési és dekorációs áruháza arra ösztönzi az offline üzlettel rendelkező kiskereskedőket, hogy forgalmazzák termékeiket a Vivre.hu oldalán.

2020. április 6. 16:55

VIP Service szolgáltatást kínál az új P40-széria készülékeihez a Huawei

VIP Service szolgáltatást vezetett be legújabb készülékeihez a Huawei. A P40-készülékcsalád és a MateXs tulajdonosai a szolgáltatás keretében extra felhő-tárhelyet, valamint az ország több mint 30 pontján – köztük a Media Markt és a Notebook.hu üzleteiben –, illetve telefonon is, a 0680-482-934-es számon személyes szakértői segítséget vehetnek igénybe. Elindult a vállalat új háztól-házig szolgáltatása is: a veszélyhelyzet időszaka alatt ingyenesen szállítják el a garanciális Huawei készülékeket a szervizbe, majd a javítást és fertőtlenítést követően vissza is juttatják tulajdonosának. 

2020. április 6. 15:40

Új gamer laptop azoknak, akik többet akarnak

A Razer bejelentette a Razer Blade 15 gamer laptop fejlődésének következő modelljét, amely mostantól akár 8 magos 10. generációs Intel Core i7 processzorral, NVIDIA GeForce RTX SUPER GPU-kkal, valamint egy 300 Hz-es kijelzővel is rendelhető, melyek mind a jellegzetes fekete alumínium házban kaptak helyet. Az új billentyűzet-elrendezéssel, továbbfejlesztett bemeneti és kimeneti lehetőségekkel, valamint bőséges SSD tárhellyel kiegészült Blade 15 lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy a lehető legjobb formájukat nyújtsák a játékokban, a legjobb munkát adják ki kezükből, és a legjobb életüket éljék.

2020. április 6. 14:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás