Okos otthonok Samsung eszközökkel

Széll Zoltán, 2013. január 18. 13:05

A Samsung számos újdonságot mutatott be a CES 2013 rendezvényen, a világ legnagyobb elektronikai szakvásárán. Ezek közös vonása, hogy tulajdonosaik otthonukat hatékonyabbá és jobbá tehetik velük – ez a Smart Home (Okos Otthon).

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert az energiatakarékosság a technológia területén, egyre több fogyasztó tartja fontos kérdésnek, a vásárlást meghatározó szempontnak az energiafogyasztást. Ez egyrészt környezetvédelmi szempontból fontos, másrészt pedig a pénztárcákra is hatással van – egy jól kiválasztott hűtőszekrény vagy mosógép éves szinten jelentős összeget spórolhat a családi kasszának.

 

A Samsung termékeinek közös vonása ezért, hogy a leghatékonyabb megoldásokat tartalmazza az energiatakarékosság, a tartósság és a praktikum területén. Erre jó példa a Samsung RB31FERNBSS, amely A+++-os energia-besorolása révén mintegy 60 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy átlagos, „A” besorolású készülék.

A Smart Home koncepció azonban nemcsak az energiafogyasztásról szól. Különösen a lakótelepi vagy kisebb lakásokban élők vannak tisztában azzal, hogy sok esetben mekkora problémát jelent a megfelelő kapacitású mosógép vagy hűtőszekrény elhelyezése a nem elég nagyra tervezett konyhában vagy fürdőszobában. Ilyen esetekben fontos a gondos tervezés, az, hogy egy eszköz külső méretét meghazudtolóan nagy legyen belül. Ez a trend a hűtők és a mosógépek esetében is teret nyert: a Samsung WF1802WFVS típusú mosógép annak ellenére, hogy mindössze 45 cm méretű, 8 kilogrammos kapacitással bír, ami eddig eggyel nagyobb méretű gépek sajátja volt.

 

A fentiek mellett a harmadik meghatározó tényező, amely a Samsung mérnökeit vezette a háztartási elektronika megtervezésekor, az idő volt. Ezen eszközök célja ugyanis, hogy feladatukat kiváló minőségben, de lehetőleg minél gyorsabban lássák el, ezzel időt takarítva a családoknak. Erre jó példa a NE58F9710SR tűzhely, amelynek 164 literes sütőtere két különálló részre osztható, így egyszerre két különböző étel is készíthető benne eltérő hőmérsékleteken, anélkül, hogy a főétel és a desszert illata összekeveredne.

 

Mindezek mellett egyéb intelligens megoldásokkal is ellátták a mérnökök az idei újdonságokat. Sok feledékeny ember tudná értékelni a CES innovációs díjával kitüntetett NE597N0PBSR indukciós tűzhelyet, amely a Samsung Boil Alert technológia segítségével megelőzi, hogy az étel kifusson: a tűzhely nem csak jelzi, ha a rajta fövő étel felforrt, de egyúttal a hőt is csökkenti.

 

Hasonlóan érdekes a T9000 hűtőszekrény, amelynek ajtaján beépített LCD-kijelző található, amelyen egyéb alkalmazások mellett az okos-mobilokról jól ismert „Evernote” alkalmazás fut. Ennek segítségével a családtagok fotókat, videókat vagy akár recepteket is megoszthatnak egymással, valóban interaktív üzenő-fallá téve sok háztartás centrumát, a hűtőszekrényt.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás