Leáldozóban a Gingerbread csillaga

Czipperer Dia, 2013. március 6. 13:46

A korábban legnépszerűbbnek számító androidos Gingerbread (2.3) operációs rendszer kezdi elveszíteni pozícióját. Az újabb telefonok többségén már frissebb verzió fut, és sok készülékre elérhető a frissítés is.

 

A 4. generációs Android operációs rendszerek egyre inkább dominálnak a felhasználók körében. Bár egyelőre csak relatív többségről beszélhetünk, de az Android Developer Dashboards szekció szerint egyre inkább az Ice Cream Sandwich (4.0) és a Jelly Bean (4.1 és 4.2) kezd elterjedni, a felhasználók 45,2%-a használ ilyen operációs rendszereket, szemben a korábban uralkodó Gingerbreaddel, aminek használati aránya 44,2%.

 
Persze az Androidnak vannak kevésbé népszerű verziói is, mint például a Honeycomb (3.1 és 3.2), amelynek használói 1,2%-os arányt képviselnek, és az Eclair (2.1) userekek is csupán 1,9%-ot tesznek ki.  A Froyot (2.2) valamivel többen használják – 7,6% –, ez sem mondható túl népszerűnek.
 
A Gingerbread a mostani esés ellenére bebizonyította, hogy tartós platform. A januári jelentés szerint még az eszközök 47.6%-án jelen volt, októberben a szám még ennél is magasabb volt: 55.8%. Bár már nem fut úgy a szekér a Gingerbreaddel, de ez érthető is, hiszen egyre újabb rendszerek jelennek meg. Januárban is már magas volt azok aránya, akik Android 4.0-ás vagy jobb operációs rendszert használtak, több mint az androidosok harmada (39.3%).
 
Ezek az adatok nem teljesen pontosan, ugyanis csak azokat a készülékeket vizsgálták, amelyekhez hozzáfértek a Google Playen keresztül. Mindenesetre ebből is jól körvonalazódik, hogy az Android mennyire fregmentált összehasonlítva például az Apple zárt ökoszisztémájához képest.
 
Forrás: Mashable.com
 

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A digitalizáció segítségével válnak akadálymentessé az írott szövegek

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program. A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként. A szoftver az INFOALAP weboldaláról ingyenesen tölthető le. 

2022. január 27. 16:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58