Legalizálták az interneten való kampányolást Japánban

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 19. 11:21

Az interneten - többek között a Facebookon, Twitteren, és más közösségi szolgáltatásokon - való politikai kampányolást engedélyező törvénymódosítást fogadott el pénteken a japán parlament.

A felsőház által egyhangúlag elfogadott intézkedéstől a kormány azt reméli, hogy növeli a választók, elsősorban a fiatalok érdeklődését a politika iránt - közölte Szuga Josihide kormányszóvivő. A közösségi oldalak felhasználása mellett a törvénymódosítás értelmében a japán pártok és politikusok ezentúl e-mailben és weboldalakon elhelyezett hirdetésekben is terjeszthetik választási üzenetüket. Ugyanakkor a visszaéléseket elkövetőket - a lejárató kampányt folytatókat és a más nevében hamis üzeneteket küldőket - két éves börtönnel vagy 300 ezer jenes pénzbüntetéssel sújthatják.
 

A szigetországban eddig nem volt engedélyezett az internet választási kampánycélokra való felhasználása, elemzők szerint emiatt a pártok nehezebben tudták eljuttatni üzenetüket a fiatalabb generációkhoz. Annak ellenére, hogy Japánban hatalmas népszerűségnek örvend a Facebook, a Twitter és más online közösségi szolgáltatások, az internetes politikai kultúra még gyerekcipőben jár, a pártok online jelenléte elhanyagolható.
 

Abe Sindzo miniszterelnök az év elején kommunikációs stábot állított fel az internet kiaknázása céljából, és a Facebookon és a Twitteren is PR-offenzívába kezdett. Ugyanakkor a közösségi oldalakon Abét követők száma egyelőre jelentősen elmarad az amerikai és nyugat-európai politikusok üzeneteire feliratkozó tömegekétől.

Kulcsszavak: onlineszolg politika Japán

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59