Papírmentesség a Föld napján

Czipperer Dia, 2013. április 23. 15:22

Április 22.-e a Föld napja. Ennek tiszteletére tartották a Papírmentes Napot, amelynek célja, hogy ne csak mint emberek tegyünk valamit környezetünkért, de vállalati szinten is érezzük a felelősséget. A konferencián az elektronikus ügyintézéstől egészen a szelektív hulladékgyűjtésig szó volt a fontos törekvésekről. Bár az is kiderült, hogy bizony nem mindenhol nélkülözhető a papír.

A Papírmentes Nap kezdeményezés a Föld napja előtt tisztelegve tekintette át a legfontosabb pontokat a fenntartható fejlődés érdekében. Úgy gondoljuk, a papír nélkülözhetetlen életünk során, a konferencián azonban rávilágítottak arra, hogy vállalati szinten is lehet törekedni a papírmentes ügyintézésre. 

 

Bár, amit Varga László, a DMSONE operatív igazgatója is kiemelt, a „paperless”, vagyis a valóban papírmentes iroda továbbra is csak álom marad, nem lehet teljesen kiiktatni, de a „less paper” (kevesebb papír) irányra lehet és érdemes is törekedni, hiszen technológiai téren nincs akadály.

 

Megdöbbentő számok hangzottak el, amikor az került szóba, mire és mennyi papírt használunk átlagosan. A papírfelhasználás az elmúlt években 400%-kal nőtt, és jelenleg hulladékunk 40%-a szintén papír. És hogy mibe kerül mindez a természetnek?  

 

Percenként 35 futballpályányi erdő pusztul el, ennek 35%-át a papíripar dolgozza fel, a felhasználás pedig éves szinten eléri a 400 millió tonnát. Nem kis számokról beszélünk tehát, és sajnos ennek csak kis részét hasznosítjuk újra. 

 

Fekete Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkára szerint a „papírmentesítés és az elektronizálás kéz a kézben jár”. Elsősorban a gondolkodásmódok kell megváltoztatni, nyitottnak lenni az új megoldásokra, melyek hosszú távon megkönnyítik a munkát mind a gyorsaság, mind a visszakereshetőség terén.

 

Varga László talán azok számára is megvilágította a problémát, akik nem is gondoltak bele mélyebben a problémába. A „dokumentumkezelési paradoxon” kifejezést használva elmondta, hogy valójában a másolatok 40-60%-a felesleges, és megdöbbentő, de egy átlagos netező naponta 28 oldalt nyomtat. Átlagosan pedig az irodák 23%-a iratszekrény, és egy dolgozó naponta 1 órát tölt információkereséssel, tehát a munkaidejének több mint 10%-át erre szánja.

 Jelenleg a papírfelhasználás 95%-a üzleti célú

 

Szerencsére azonban egyre többen kezdenek rádöbbenni arra, hogy a digitalizálás a „barátjuk”, és nem megnehezíti a napi ügymentet, hanem sokkal gördülékenyebbé teszi, ráadásul olcsóbb is. 

 

Czöndör Szabolcs, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) főosztályvezetője elmondta, hogy az elektronikus számlákat ugyanúgy elfogadják, így a vállalatoknak nem kell tartaniuk az átállástól. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elektronikus számlázás esetén informatikai vizsgálatra is számítania kell a vállalatoknak.

 

Ennek kapcsán az egyik leggyakoribb problémát a nem megfelelő archiválás jelenti. A vállalatoknak ugyanis gondoskodnia kell az e-számlák megőrzéséről, emellett biztosítaniuk kell a megfelelő védelmet, hozzáférést, előkereshetőséget és értelmezhetőséget is. Olyan esetben például, amikor a számla olvasásához egy speciális program szükséges, ezt a programot is a hatóság rendelkezésére kell bocsátani.

 

Az új jogszabályok életbe lépésével például az elektronikus számlakezelés teljes mértékben átveheti a papíralapú változat helyét, hiszen, ahogy Mamuzsics Gábor, a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője mondta: „a rendelet szakított a korábbi papírszemléletű kötöttségekkel”. Emellett azt is kiemelte, hogy az e-számlakezelés a költségek terén 10-20%-a lehet a papíralapúnak.

 

Ma már az intelligens karakterelismerés – OCR és ICR technológiák – egyre több cég számára ismerősen csengenek, és szerencsére megoldások terén is lehet válogatni. Csendes Balázs, az IBM software client leadere mutatta be ennek üzleti lehetőségeit, a dokumentumkezrelés 5 lépcsőfokát az egyszerű szkenneléstől egészen a komplett vállalati megoldásig. 

 

De legyen szó akár elektronikus aláírásról, ügyintézésről, archiválásról vagy akár e-gyűlésről, NFC-ről, amelyek a Netlock (Molnár Ferenc) tolmácsolásában szintén előkerültek, vagy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról (Dr. Wégner Krisztina), mind egy-egy lépés a környezettudatosabb szemlélethez, és bár sajnos egyelőre nem lehet teljesen kiiktatni a papírt az életünkből – lásd az alábbi videón – nem csak érdemes, de meg is éri törekedni csökkentésére.

 

 

A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lezárult az OTT-ONE szerverberuházása

Lezárultak az OTT-ONE 1,1 milliárd forintból megvalósuló szerverberuházásának előkészítő munkálatai: a beszerzett szerverek 2019. december 1-től állnak majd üzembe. A teljes egészében saját forrásból finanszírozott szerverkapacitás amellett, hogy támogatja a vállalatot a meglévő ügyfelek magas szintű kiszolgálásában, új lehetőségeket is teremt a társaság számára: a mintegy 800 kiszolgáló egységből álló szerverkapacitás igénybevételére már meg is kötötték az első szolgáltatási szerződést. 

2019. november 19. 12:50

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startupok az ázsiai fintech csúcstalálkozón

A Startup Campus és Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA)  együttműködésében három hazai startup mutatkozott be az Ázsia FinTech Roadshow ötnapos, intenzív üzletfejlesztési túrán a globális pénzügyi innováció élvonalának Szingapúr, Kuala Lumpur és Jakarta érintésével. A résztvevő Brokerchooser, Péntech és Scolvo egyaránt hosszútávú ázsiai együttműködések reményében tértek haza.

2019. november 19. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás