Hanyatló piacon is sikerrel zárt az OKI

Farkas Norman, 2013. április 25. 10:45

Az OKI Magyarország meglepő eredményekkel zárta a 2012-es pénzügyi évet, melyekkel jelentős mértékben hozzájárult anyavállalata, az OKI Europe által kitűzött cél eléréséhez, miszerint három év leforgása alatt megduplázzák az eladott készülékek számát. Főként a mono A4 formátumú multifunkciós készülékek 314 százalékos piaci növekedésének köszönhető a sikeres hazai évzárás, de a sokszínű termékportfólió, az egyedülálló fehér toneres nyomtatók és az átlagnál jóval hosszabb jótállási idő is az OKI malmára hajtotta a vizet.

Az elmúlt időszakban brutális – volumenét tekintve 32 százalékos, értékben kifejezve pedig cirka 3,5 milliárd forintos – visszaesés volt tapasztalható a magyar lézernyomtató piacon, ám az OKI Europe hazai leányvállalata, az OKI Systems ennek ellenére nyereséggel zárta a márciussal véget ért pénzügyi évet, s növelte piaci részesedését is. Nézzük, mi tette ezt lehetővé!

 

Tamás Lóránd, a cég regionális pénzügyi vezetője elmondta, hogy a zord piaci körülmények mellett a természeti katasztrófák okozta károkkal is meg kellett birkóznia a japán gyártónak. 2011-ben az OKI a fukusimai atomerőmű-katasztrófa miatt kénytelen volt fél évre leállítani a gyártást anyaországában lévő üzemében, majd Thaiföldön kényszerült hasonlóan cselekedni a helyi árvíz következtében. A drasztikusan lecsökkent gyártási kapacitást a termelés Kínába telepítésével próbálták visszaállítani az optimális szintre. A vállalat igen merész célt tűzött ki a mélyponton: nem csak vissza akarja szerezni korábbi pozícióját, hanem arra törekszik, hogy három év alatt megduplázza az eladott irodatechnikai eszközök számát.

 

Az OKI a piacon egyedinek számító fehér toneres nyomtatóival, az átlagnak számító 1 évesnél jóval hosszabb, 3 éves garanciával, valamint kibővített termékkínálattal próbálja elérni célját, s az elmúlt időszak eredményei elnézve úgy tűnik, jó eszközöket választott.

 

 

Ahogy fent említettem, a hazai lézernyomtató piac elképesztő mértékben visszaesett tavaly: míg 2011-ben 126 ezer nyomtatót adtak el a gyártók, addig 2012-ben 40 ezerrel kevesebb készülék talált gazdára. A legjelentősebb zsugorodás a lakossági termékeket érintette, s mivel az OKI főbb vásárlóit a kis- és középvállalkozások, illetve a professzionális felhasználók adják, ezért kedvezőbb volt a helyzete, mint bizonyos konkurens gyártóké. Többek között ez tette lehetővé, hogy a vállalat 3300 készülék eladása mellett 682,8 millió forint árbevételt tudott elkönyvelni a 2012-es pénzügyi évben. Rendkívüli módon a mono A4 formátumú multifunkciós készülékek frontján négyszeresére nőttek az eladások. Piaci részesedés tekintetében a 21-30 lap/ perc sebességű színes A4 nyomtatók (33,3%) és multifunkciós készülékek (20,3%), valamint a színes A3 nyomtatók (24,8%) piacán ért el nagy sikereket az OKI Magyarország. A cég ezzel jelentősen hozzájárult az anyavállalat által kitűzött célok eléréséhez.

 

A gyártó optimistán tekint a jövőbe, s idén további 15 százalékos árbevétel-növekedést szeretne elérni, miközben az A3, illetve A4 formátumú multifunkciós készülékek értékesítésére fog fókuszálni. A vállalati nyomtatásban az outsourcing (kiszervezés) mellett meg fog jelenni az insourcing (házon belülre szervezés) is, hiszen a költséghatékonyság érdekében célravezetőbb bizonyos készülékek házon belüli működtetése.

 

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Izgalmas anyagot készít a CraftUnique az otthoni tanuláshoz

Magyarországon évről-évre növekszik a tudásszomj és az igény a 3D nyomtatásra, nem csupán a tanárok, a diákok is egyre inkább érdeklődnek a technológia iránt. Éppen ezért a CraftUnique április 6-tól ingyenes, bárki számára elérhető webinart indít. A tanórák hiánypótlóak, hiszen eddig magyar nyelven nem voltak ilyen oktatási anyagok, sőt a videók bármikor visszanézhetőek is lesznek. A koronavírus miatt most otthonról tanítók és tanulók a 3D-s ismeretekkel naprakésszé és színesebbé tehetik tudásukat.

2020. április 6. 09:30

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

2020. március 30. 16:21

Lélegzetelállító megjelenés és gazdag funkcionalitás

Az MMD, a Philips monitors márka licencpartnere bemutatja a 34 hüvelykes (86,36 cm) Philips 346P1CRH LCD monitort. A DisplayHDR 400 támogatással ellátott ívelt UWQHD képernyővel rendelkező monitor kiemelkedő vizuális teljesítményt nyújt, továbbá olyan kényelmi funkciókat is kínál, mint a beépített USB-C dokkolóállomás és a KVM kapcsoló, valamint technológiák és innovációk széles skálájával növeli a felhasználó kényelmét és gondoskodik a lehető leghatékonyabb és legélvezetesebb munkanap feltételeinek megteremtéséről.

2020. március 11. 09:22

Ha fontos, akkor fekete-fehér

A Xerox bemutatta új, Xerox PrimeLink B9100 sorozatát, az első olyan multifunkcionális nyomtatót, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a csatlakoztatott eszközökkel szemben támasztott termelékenységi igényeknek.

2020. március 1. 10:11

Lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik az új AOC monitor

A képernyő-specialista AOC bemutat egy áttörő jelentőségű monitort, melyet a nagyteljesítményű felszerelésekre vágyó, különösen versenyjátékosoknak és e-sportok  rajongóinak szánt. 240 Hz frissítési rátájával és extrém alacsony, 0,5 ms válaszidejével (MPRT) a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC AGON AG273QZ észbontóan gyors. 

2020. február 26. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás