Világrekord-kísérlet és izgalmas kihívások A mérnökök játszóterén

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 25. 09:51

Háromszáznál több lépésből álló Goldberg-szerkezetet terveznek hónapok óta azok a mérnökhallgatók, akik világrekord megdöntésre készülnek szombaton, a Millenáris B épületében nyíló mérnökök játszótere elnevezésű programon. A rekordkísérlet mellett számos izgalmas és kihívással teli játékban tehetik próbára tudásukat a műszaki felsőoktatásba járó diákok.

A magyarországi Bosch-csoport harmadszor rendezi meg A mérnökök játszótere elnevezésű rendezvényt, amelynek fő attrakciója a Goldberg-szerkezetek versenye lesz - adták hírül közleményben a szervezők.
 

A Goldberg-szerkezet egy olyan láncreakciószerűen működő gép, amely egy alapvetően egyszerű feladatot lehetőleg minél több, egymásból következő lépés láncolatán keresztül végez el. Fontos, hogy egy jó Goldberg-gép megnevetteti az embereket: például egy csőben leguruló golyó a csőből kijövet meglök egy homokórát, amely ezáltal átfordul és az alján kiképzett nyílásból a homok egy serpenyőbe ömlik. A kiömlött homokmennyiség épp elegendő ahhoz, hogy a serpenyőt tartó libikókát átbillentse, amely ezzel zárja az aljára szerelt érintkezőt és így kapcsol fel egy lámpát - olvasható a szervezet honlapján.

 


 

A legalább 300 lépésből álló szerkezet megépítésére 19 csapat vállalkozott. Minden csapat kapott egy mérnök mentort, aki szakmai segítséggel és tanácsokkal látja el a versenyzőket.
 

Az eddigi világrekordot az indianai Purdue Egyetem mérnökei tartják 300 lépésből álló szerkezetükkel, amelyen 5000 munkaórát dolgoztak, így a szombati budapesti verseny résztvevőinek minimum 301 lépésből álló, működő masinát kell építeniük, hogy megdönthessék a világcsúcsot.
 

A szerkezet névadója Rube Goldberg Pulitzer-díjas karikaturista, szerző, mérnök, aki a szokatlan találmányaival vált ismertté.
 

A mérnökök játszóterén délelőtt 10 órakor indulnak a csapatok az egyes pontszerző állomásokra, ahol bemutatókkal, zöld- és hibridautó kiállítással, ügyességi tesztpályával, kerékcsere-versennyel és számos izgalmas programmal is várják a nevezőket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20