Átadták a 2013-as Ericsson-díjakat

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 5. 09:23

Nyolc általános és középiskolai matematika és fizikatanárnak adták át kedden az Ericsson-díjat, a tantárgyak népszerűsítéséért, illetve a tehetségek gondozásában való részvételért járó kitüntetést.

A fejenként 250 ezer forintos pénzjutalommal járó elismerést négy kategóriában adta át Charlotte Karlsson, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatója, Karin Olofsdotter, Svédország magyarországi nagykövete, valamint Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára - olvasható az Ericsson Magyarország által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
 

A "matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" járó díjat matematikából Árokszállási Eszter, a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára és Kruchió Mária, a budapesti Áldás Utcai Általános Iskola tanára kapta. Ugyanezt fizikából Csányi Sándor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára és Wiandt Péter, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára vehette át.
 

A "matematika és fizika népszerűsítéséért" díjat matematikából Koleszár Edit, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanítója és Holló Gábor, a budapesti Németh László Gimnázium tanára érdemelte ki, fizikából pedig Szeder László, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára és Tóth Pál, a szentendrei AGY Tanoda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanára kapta.
 

Az 1999-ben alapított Ericsson-díj azért jött létre, hogy támogassa, elismerje és erősítse a világviszonylatban is kiemelkedő matematikai és természettudományos alapképzést, illetve hogy elismerje azoknak a tanároknak a munkáját, akik átlagon fölüli eredményt értek el a matematikában és fizikában tehetséges diákok tanításában vagy abban, hogy megszerettessék tanulóikkal e két tárgyat. A díjat a legelkötelezettebb, az alapszintű oktatásban részt vevő, aktív tanári munkát végző matematika- és fizikatanároknak kapják. Az alapítás óta most már összesen 178 matematika- és fizikatanár kapta meg a kitüntetést.
 

A jelöltekre írásos javaslatot nyújthattak be szakmai és társadalmi szervezetek, vagy a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok.
 

A díjátadó előtt szervezett kerekasztal fórumon az ELTE, a BME és az Ericsson képviselői a díjazott pedagógusokkal a középiskolai matematika- és fizikaoktatás fejlesztéséről, a kutatói, mérnöki életpálya népszerűsítéséről, a természettudományos képzést adó egyetemek és a középiskolák közötti együttműködésről beszélgettek.

Kulcsszavak: Ericsson-díj oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40