Veszélyben az Apple felhasználók

forrás: Prím Online, 2013. július 23. 08:11

A Kaspersky Lab közzétette legújabb jelentését, amelyből kiderül, hogy a kiberbűnözők körében egyre népszerűbbek az Apple ID-k és a hozzájuk tartozó számla információk ellopása, melyeket az apple.com weboldalának másolatával szereznek meg. Az adathalász támadások során a bűnözők az oldallal teljesen azonos weboldalt hoznak létre, aminek köszönhetően könnyű szerrel megtudják szerezni a felhasználók összes személyes- és banki adatát, valamint az iCloud és az iTunes azonosítóit.

 

A felhő alapú Kaspersky Security Network (KSN) rendszere 2012 január és 2013 május között átlagosan napi 200 000 adathalász weboldalt azonosított. 2011-hez képest megtöbbszöröződött az adathalász weboldalak száma, hiszen míg 2011-ben átlagosan napi 1000 hamis adathalász weboldalt azonosítottak, addig ez a szám 2013-ban meghaladta a napi kétszázezret.

 

 

Adathalászat - kimutatás

 

A Kaspersky Lab szakértőinek elemzése szerint megfigyelhető, hogy a kiberbűnözők aktivitása nagyban összefüggött az Apple nagyobb eseményeivel. Az egyik legkiemelkedőbb példára 2012. december 6-án került sor, amikor is az Apple egyszerre 52 országban nyitotta meg iTunes üzleteit, amelyet követően világszerte több mint 900 000 adathalász kísérletet azonosítottak a kutatók.

 

A kiberbűnözők egyik fő módszere, hogy hamis Apple weboldalakat hoznak létre, ahol túlnyomórészt az Apple Support e-mail elérhetőségét látják el hamis címmel, mint például: „services@apple.com”. Az e-mail üzenetekre továbbá jellemző, hogy a rendszer automatikusan kéri a felhasználótól, hogy azonosítsa magát a saját Apple ID segítségével. Ezek a rendszerüzenetek a megtévesztésig hasonlítanak a hiteles társaikhoz, beleértve az Apple logót, valamint a vállalat arculatát is.

 

Az adathalász támadások másik változata, amikor is az e-mailek segítségével ellopják az Apple felhasználók hitelkártya adatait. Ennek a mechanizmusa hasonló az előző módszerhez, a csalóktól kap egy hamis e-mailt a felhasználó, amelyben arra kéri, hogy frissítse és ellenőrizze a hitelkártya adatait, amelyet egy linkre kattintva érhet el. A hivatkozás ezt követően egy adathalász webhelyre irányítja a felhasználót, amely a megtévesztésig hasonlít az Apple hivatalos felületéhez, ahol a rendszer elkéri a hitelkártya minden adatát, valamint a felhasználó személyes adatait is.

 

Annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges károkat nem árt óvatosnak lennünk és figyelnünk a részletekre. Először is mindenképpen nézzük meg a címsorban található webcímet, mivel a hamis oldalakon az „apple.com” webcím mellett más URL karakterek is találhatóak, szemben a hivatalos weboldallal. Ahhoz, hogy biztonságba tudhassuk az Apple azonosítónkat és a személyes adatainkat minden esetben ellenőrizzük le az e-mail feladóját, rákattintva a feladó mezőre, amely megmutatja a feladó teljes címét.

 

A csalások elkerülésének érdekében az Apple kidolgozott egy kétlépcsős hitelesítési folyamatot, amelynek segítségével a rendszer egy négyjegyű kódot biztosít a felhasználó számára. Ez a biztonsági megoldás megakadályoz olyan nem kívánt változásokat a „My Apple ID” oldalon, mint például egy harmadik fél jogosulatlan vásárlása.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39