Az IBM bővíti zEnterprise nagyszámítógépes termékkínálatát

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 4. 08:53

A vállalat most bemutatta új zEnterprise BC12 (zBC12) nagyszámítógépét, amelyet az elemzés, a felhő és a mobil számítástechnika legfrissebb vívmányaihoz szabtak. A gép az IBM legbiztonságosabb és technológiailag legfejlettebb vállalati eszköze, amely kis, közepes és nagyobb vállalatoknak is vonzó lehet.

Az IBM az új gép mellett új iparági megoldásokkal és továbbfejlesztett szoftverekkel, valamint operációs rendszerekkel bővíti zEnterprise nevű termékcsoportját. A most bemutatott innovációk lehetővé teszik, hogy a bankok új mobil banki szolgáltatásokat kínáljanak, a biztosítótársaságok elejét vegyék a hamis kárigények kifizetésének, a kormányzati szervek pedig egymással együttműködve, a felhőbe telepített új alkalmazások segítségével szolgálják ki a polgárok igényeit.

„Az elemzés, a felhő és a mobil számítástechnika minden iparágban megváltoztatja az ügyfelekkel való kapcsolattartás módját – mondta Patrick Toole, az IBM System z vezérigazgatója. – Az IBM zEnterprise technológiái egy nagy teljesítményű és rendkívül biztonságos platformmal válaszolnak erre a kihívásra, amely képes kezelni az új és növekvő munkaterhelést. Szorosabb ügyfélkapcsolatok kialakításával pedig gyorsítható a piacra kerülési idő, csökkenthetők a költségek, és lendületet kap a vállalkozás növekedése.”

Bemutatkozik az IBM zBC12
Az új zBC12 páratlanul nagy teljesítményű, rugalmas és méretezhető. Elődjénél, a z114 modellénél gyorsabb a processzora, 4,2 GHz-es, és a rendelkezésre álló memória is kétszer akkora. Azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó vállalkozások növekedésükkel párhuzamosan bővítsék a rendszert.

Az IBM DB2 Analytics Accelerator rendszerrel integrálva a zBC12 az üzleti elemzési munkaterheléseket akár kilencszer gyorsabb válaszidő, tízszer jobb ár-teljesítmény arány és 14 százalékkal kisebb teljes beszerzési költség mellett hajthatja végre, mint legközelebbi versenytársa. A felhőalapú számítástechnikai megoldásokhoz a zBC12 magonként akár 40, vagy szekrényhelyenként akár 520 virtuális kiszolgálót képes konszolidálni, virtuális kiszolgálónként naponta mindössze 1 dollárért. Egyetlen zBC12 akár 55 százalék megtakarítást jelenthet a vállalkozásoknak az x86 alapú elosztott környezetekhez képest.

Enterprise Linux Server a kezdő zEnterprise vállalkozásoknak
Az IBM a zBC12 egy új, csak Linux alapú változatát, az Enterprise Linux Server (ELS) rendszert kínálja azon vállalkozások támogatására, amelyek gyorsan növekednek, különösen a fejlődő piacokon. Az ELS a hardvert, egy z/VM operációs rendszert és a három év karbantartási időt foglalja magába. A rendszer képes egy több mint 3000 Linux alkalmazásból álló portfóliót futtatni, de a felhasználók az elemzés és a felhőalapú számítástechnika irányába is tehetnek vele lépéseket, ha bővítik az ELS for Analytics és a Cloud-Ready for Linux on System z termékekkel.

Újdonságok a legújabb zBC12 és zEC12 rendszerekhez
Új hardverfunkciók teszik lehetővé a CPU és tárhely gazdaságos használatát, mivel az adatokat tömörítve tárolják a kiszolgálón. A rendszer része továbbá egy új, nagy sebességű, alacsony késleltetésű I/O csatoló, amely lehetővé teszi a hálózati késleltetés akár 80 százalékos csökkentését. A z/OS 2.1 rendszerrel az IBM nem csupán a teljesítményt és a méretezhetőséget biztosítja, hanem az egyszerűsített kezelést is a z/OSMF révén. A zIIP és zAAP különleges rendeltetésű processzorok új, 2:1-es arányszáma javítja a munkaterhelések gazdaságosságát. A z/VM 6.3 rendszerrel a valós memória növekedésének és az új HiperDispatch funkciónak köszönhetően a felhasználók akár 520 virtuális szervert is konszolidálhatnak egyetlen szekrényhelyen.

Az IBM továbbfejlesztett megoldásokkal és szoftverekkel is támogatja a bővülő rendszert. Elemzőszoftverekkel, például a Cognos, az SPSS és a DB2 új szoftverfrissítéseivel biztosít új megoldásokat a bankoknak és az adóügyek szolgáltatóinak, hatóságainak az elemzéshez, illetve a csalások megelőzéséhez. Az új felhőalapú és mobil megoldások frissítései jobb integrációt és biztonságot ígérnek a Tivoli, a CICS és a DB2 rendszerekben.



Szoftver- és operációs rendszerfejlesztések a zEnterprise rendszerekhez

Az IBM a zEnterprise elemzési, felhőalapú, mobil és biztonsági képességeire támaszkodva új szoftverekkel is bővíti kínálatát. Az új IBM zEnterprise Analytics System 9710 része lett a zBC12 és DB2 10 for z/OS VUE megoldás, amire költséghatékony elemzési rendszer építhető.

Az IBM továbbfejlesztette az IBM OMEGAMON for z/OS termékcsaládot is, hogy az hatékonyabban észlelje a teljesítménybeli problémákat a felhőben, a lehető legalacsonyabb szintre csökkentse azok hatását az üzletre, és növelje az elemzés láthatóságát.

Az IBM továbbra is segít a vállalkozásoknak a mobileszközök, illetve a vállalati adatok és szolgáltatások közötti szakadék áthidalásában a JSON támogatással és a JSON és az adatszerkezetek közötti áttéréssel az új CICS Transaction Server Feature Pack for Mobile Extensions V1.0 és a DB2 11 for z/OS (ESP) megoldás révén.

Az új z/VM (v6.3) operációs rendszer a Live Guest Relocation megoldásra épül, és már akár egy terabájt valós memóriát is támogat, vagyis több virtuális kiszolgáló támogatását teszi lehetővé egyetlen szekrényhelyen, mint bármely más platform. Kihasználja a HiperDispatch technológia előnyeit a rendszer teljesítményének növelésére, és kompatibilis az OpenStack megoldásokkal a fejlett, vállalati szintű szolgáltatáskezelés biztosításában.

Az új z/OS 2.1 operációs rendszer lehetővé teszi a legújabb zEnterprise hardverfunkciók (a zEDC és az SMC-R) használatát, és számos teljesítmény- és méretezhetőségbeli fejlesztést is tartalmaz az adatbázis-kiszolgálási munkaterhelésekhez. Új képessége, a „Crypto as a Service” (titkosítás mint szolgáltatás) pedig lehetővé teszi, hogy a Linux on System z alkalmazások a z/OS szolgáltatásokat használják az adatok titkosítására, ami biztonságosabb titkosítást eredményez. A z/OS Management Facility fejlesztései szolgáltatásokat kínálnak a munkafolyamatok automatizálására, ami tovább csökkenti a költségeket.
 

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05